Artion_as Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Witam wszystkich, po kilku latach jazdy na nartach przyszedł czas na zmianę desek, będę wdzięczny za wasze rady i sugestie w co zainwestować ciężko zarobione pieniążki. Kika słów o mnie: 1. Płeć - M 2. Wiek - 37 3. Waga - 96 kg 4. Wzrost - 178 cm 5. Jak długo jeździsz na nartach - 5/6 lat (max 8-10 dni w roku) 6. Ja się oceniasz wg skali Forum - 6+ 7. Jakie masz buty - Salomon Ellipse 8.0 8. Jakie masz teraz narty - HEAD C140 -165cm 9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy - generalnie lubię duży i średni promień skrętu przy prędkościach 40-50 km/h, szybciej nie jeździłem i nie mam takiej potrzeby. 10. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałbyś jeździć - generalnie narty traktuje jako zabawę, zacięcia sportowego nie mam, chcę by nowe deski posłużyły mi kolejne 5 lat, docelowo chciałbym osiągnąć poziom 7/8. Moje ulubione stoki to czerwone trasy jaworzyny, szymoszkowa oraz rodzinny stoczek w Witowie. 11. Możliwości finansowe - max 2500 zł Co do moich preferencji - nie jestem zbytnio przywiązany do konkretnej marki. "Podobają" mi się narty - Atomic Race D2 SL i Volkl Racetiger Speedwall SL, ale to chyba narty nie dla mnie. Czekam na Wasze rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 (edytowane) Skoro lubisz długi i średni skręt to nie patrz na narty SL . Przy tak małym doświadczeniu proponuję narty Rossignol ALIAS CARBON Tutaj strona producenta z pełnym opisem . Przy Twojej wadze to nawet 176 cm nie będzie złym rozmiarem . Na stronie producenta masz dokładne dane odnośnie wymiarów w stosunku do wzrostu. Piszesz : generalnie narty traktuje jako zabawę, zacięcia sportowego nie mam, chcę by nowe deski posłużyły mi kolejne 5 lat do tego nie masz zamiaru się ścigać , ta narta będzie dla Ciebie . Tutaj masz film : Edytowane 21 Luty 2011 przez ROSSIGNOL zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Jeśli chodzi o D2 to chyba raczej GS niż SL, zważywszy, że lubisz średni i długi skręt (choć wg mnie SL zupełnie przyzwoicie trzyma w długim skręcie - jak na SL:) ). Z drugiej strony, skoro nie masz zacięcia do szybkiej jazdy, to może faktycznie lepiej posłuchać Rossignola:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Jeśli chodzi o D2 to chyba raczej GS niż SL, zważywszy, że lubisz średni i długi skręt (choć wg mnie SL zupełnie przyzwoicie trzyma w długim skręcie - jak na SL:) ). Z drugiej strony, skoro nie masz zacięcia do szybkiej jazdy, to może faktycznie lepiej posłuchać Rossignola:) Pozdrawiam Broń Cię Panie Boże Przemek ja tylko przedstawiłem jedną z wielu nart które można kupić . Akurat te narty szczególnie w tym roku lubię , jest ładna i bardzo miła do prowadzenia. Kiedyś tak mi się podobały Z5 z 2006 r. Nie lubię przekonywać do swoich racji ale dam jeszcze jeden filmik bo to naprawdę śliczna i miła w użytkowaniu narta . [YOUTUBE] [/YOUTUBE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrinx Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Moim zdaniem roznie rozumiecie pojecie dlugi skret, dla jednego to skret o duzym promieniu a dla drugiego skret ktory jest trzymany dlugo czyli narciarz zatacza dlugie zakola. Tak wiec D2 SL nadaja si? do skretu o malym promieniu i dlugo trzymanego natomiast nie nadaja si? do skretu o duzym promieniu, do tego sluza D2 GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 dlugi skret, dla jednego to skret o duzym promieniu a dla drugiego skret ktory jest trzymany dlugo czyli narciarz zatacza dlugie zakola. "Nie wiem dla czego" ale mam wrażenie że chodzi o to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrinx Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 A jak bede wycinal dlugie liniowo polkola o promieniu 11 mterow to bedzie dlugi skret? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Dla zakończenia dyskusji ja przyjmuję : Długi skręt - supergigant Średni skręt - gigant Krótki skręt - slalom Jak proszący o radę kolega Artion_as jest innego zdania to proszę to sprostować i uściślić. Za chwilę będziemy tu mieli dyskusję o skrętach zamiast pomocy w wyborze nart . Ponieważ jest to temat intrygujący to może założymy o tym odrębny temat i wyjaśnimy to ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artion_as Napisano 21 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 ROSSIGNOL przyjmując Twoje definicje pasuje mi najbardziej - średni skręt - gigant, ale mam wrażenie, że moja niechęć do slalomu może wynikać z moich braków w technice slalomowej. Jeżeli planuje zwiększyć swoje umiejętności i z obecnego poziomu 6 awansować na poziom 8 muszę raczej poprawić technikę slalomową. Czy w związku z tym nie lepiej kupić narty SL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Raczej nie, w sumie masz max 60 dni za sobą, to powiedzmy średnie 3 sezony. Myślę, ze przy twojej wadze, umiejętnościach i celach dobrą nartą będzie Rossignol Zenith 76 Ti - długość 170 cm. A jak chcesz Heada to moze być Icon TT 60 - długość podobna. Na obu tych nartach możesz poduczyc sie krótkiego skrętu i chyba łatwiej będzie niż na SL zwłaszcza na rodzimych stokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 ROSSIGNOL przyjmując Twoje definicje pasuje mi najbardziej - średni skręt - gigant, ale mam wrażenie, że moja niechęć do slalomu może wynikać z moich braków w technice slalomowej. Jeżeli planuje zwiększyć swoje umiejętności i z obecnego poziomu 6 awansować na poziom 8 muszę raczej poprawić technikę slalomową. Czy w związku z tym nie lepiej kupić narty SL? Dziękuję , konkretnie udzielasz odpowiedzi . Narta którą zaproponowałem będzie dobra do średniego skrętu ( gigant ) . Nartę typu SL proponuję do jazdy slalomem i tylko do niej . Oczywiście w teorii można pojechać i skrętem długim ,ale tylko w teorii . Zobacz jeszcze raz film i tego testera tych nart , zobacz jaka radość jest w jego ruchach i jakim skrętem tam jedzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi