Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Proszę o rade w doborze nart

Artion_as

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

po kilku latach jazdy na nartach przyszedł czas na zmianę desek,

będę wdzięczny za wasze rady i sugestie w co zainwestować ciężko zarobione pieniążki.

Kika słów o mnie:

1. Płeć - M

2. Wiek - 37

3. Waga - 96 kg

4. Wzrost - 178 cm

5. Jak długo jeździsz na nartach - 5/6 lat (max 8-10 dni w roku)

6. Ja się oceniasz wg skali Forum - 6+

7. Jakie masz buty - Salomon Ellipse 8.0

8. Jakie masz teraz narty - HEAD C140 -165cm

9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy - generalnie lubię duży i średni promień skrętu przy prędkościach 40-50 km/h, szybciej nie jeździłem i nie mam takiej potrzeby.

10. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałbyś jeździć - generalnie narty traktuje jako zabawę, zacięcia sportowego nie mam, chcę by nowe deski posłużyły mi kolejne 5 lat, docelowo chciałbym osiągnąć poziom 7/8. Moje ulubione stoki to czerwone trasy jaworzyny, szymoszkowa oraz rodzinny stoczek w Witowie.

11. Możliwości finansowe - max 2500 zł

Co do moich preferencji - nie jestem zbytnio przywiązany do konkretnej marki. "Podobają" mi się narty - Atomic Race D2 SL i Volkl Racetiger Speedwall SL, ale to chyba narty nie dla mnie. Czekam na Wasze rady.

Skoro lubisz długi i średni skręt to nie patrz na narty SL .

Przy tak małym doświadczeniu proponuję narty Rossignol ALIAS CARBON

Tutaj strona producenta z pełnym opisem .

Przy Twojej wadze to nawet 176 cm nie będzie złym rozmiarem . Na stronie producenta masz dokładne dane odnośnie wymiarów w stosunku do wzrostu.

Piszesz : generalnie narty traktuje jako zabawę, zacięcia sportowego nie mam, chcę by nowe deski posłużyły mi kolejne 5 lat do tego nie masz zamiaru się ścigać , ta narta będzie dla Ciebie .

Tutaj masz film :

Edytowane przez ROSSIGNOL
zmiana

Jeśli chodzi o D2 to chyba raczej GS niż SL, zważywszy, że lubisz średni i długi skręt (choć wg mnie SL zupełnie przyzwoicie trzyma w długim skręcie - jak na SL:) ). Z drugiej strony, skoro nie masz zacięcia do szybkiej jazdy, to może faktycznie lepiej posłuchać Rossignola:)

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o D2 to chyba raczej GS niż SL, zważywszy, że lubisz średni i długi skręt (choć wg mnie SL zupełnie przyzwoicie trzyma w długim skręcie - jak na SL:) ). Z drugiej strony, skoro nie masz zacięcia do szybkiej jazdy, to może faktycznie lepiej posłuchać Rossignola:)

Pozdrawiam

Broń Cię Panie Boże Przemek :) ja tylko przedstawiłem jedną z wielu nart które można kupić .

Akurat te narty szczególnie w tym roku lubię , jest ładna i bardzo miła do prowadzenia. Kiedyś tak mi się podobały Z5 z 2006 r.

Nie lubię przekonywać do swoich racji ale dam jeszcze jeden filmik bo to naprawdę śliczna i miła w użytkowaniu narta .:)

[YOUTUBE]

[/YOUTUBE]

Moim zdaniem roznie rozumiecie pojecie dlugi skret, dla jednego to skret o duzym promieniu a dla drugiego skret ktory jest trzymany dlugo czyli narciarz zatacza dlugie zakola. Tak wiec D2 SL nadaja si? do skretu o malym promieniu i dlugo trzymanego natomiast nie nadaja si? do skretu o duzym promieniu, do tego sluza D2 GS.

Dla zakończenia dyskusji ja przyjmuję :

Długi skręt - supergigant

Średni skręt - gigant

Krótki skręt - slalom

Jak proszący o radę kolega Artion_as jest innego zdania to proszę to sprostować i uściślić.

Za chwilę będziemy tu mieli dyskusję o skrętach zamiast pomocy w wyborze nart .

Ponieważ jest to temat intrygujący to może założymy o tym odrębny temat i wyjaśnimy to ?

• Like 1

ROSSIGNOL przyjmując Twoje definicje pasuje mi najbardziej - średni skręt - gigant, ale mam wrażenie, że moja niechęć do slalomu może wynikać z moich braków w technice slalomowej. Jeżeli planuje zwiększyć swoje umiejętności i z obecnego poziomu 6 awansować na poziom 8 muszę raczej poprawić technikę slalomową.

Czy w związku z tym nie lepiej kupić narty SL?

Raczej nie, w sumie masz max 60 dni za sobą, to powiedzmy średnie 3 sezony. Myślę, ze przy twojej wadze, umiejętnościach i celach dobrą nartą będzie Rossignol Zenith 76 Ti - długość 170 cm. A jak chcesz Heada to moze być Icon TT 60 - długość podobna. Na obu tych nartach możesz poduczyc sie krótkiego skrętu i chyba łatwiej będzie niż na SL zwłaszcza na rodzimych stokach.

ROSSIGNOL przyjmując Twoje definicje pasuje mi najbardziej - średni skręt - gigant, ale mam wrażenie, że moja niechęć do slalomu może wynikać z moich braków w technice slalomowej. Jeżeli planuje zwiększyć swoje umiejętności i z obecnego poziomu 6 awansować na poziom 8 muszę raczej poprawić technikę slalomową.

Czy w związku z tym nie lepiej kupić narty SL?

Dziękuję , konkretnie udzielasz odpowiedzi .

Narta którą zaproponowałem będzie dobra do średniego skrętu ( gigant ) .

Nartę typu SL proponuję do jazdy slalomem i tylko do niej . Oczywiście w teorii można pojechać i skrętem długim ,ale tylko w teorii .

Zobacz jeszcze raz film i tego testera tych nart , zobacz jaka radość jest w jego ruchach i jakim skrętem tam jedzie .