artix Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 (edytowane) Witam szystkich , to moja premiera na forum , korzystajac z okazji pozdrawiam wszystkich milosnikow nart! A teraz do brzegu. Moje umiejetnosci w waszej skali to powiedzmy 6 + odwaga/glupota Jezdze na Head C210 i butach Salomon Mission X5, czyli sprzet dla amatora . Buty mam na razie zamiar zostawic (sa naprawde wygodne ),ewentualnie zmiana na Head Vector , ale to zaden pospiech . Narty. Sa przeceny i znalazlem imponujace wygladem Chip 66. Z opisow wynika tez ze sa to powazne narty . I tu moje pytanie do profesjonalistow . Czego moge sie spodziewac po zmianie nart ? Czy beda trudne , latwe , nieobliczaln, nieodczuje wielkiej roznicy ? A cha bym zapomnial . Narty te chcialbym zatrzymac na kilka sezonow. Zamiana nie jest zwiazana z lansem. Jezdze duzo , a w przyszlym roku mam zamiar spezic na nartach okolo 20 dni , wiec ? Artur Edytowane 25 Luty 2011 przez artix nieaktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 A czego oczekujesz od nart, jak lubisz jeździć i po jakich stokach. Też jestem na zmianie nart i nawet myślałem o tych Chipach bo istotnie piękne są, nie znalazłem żadnej opini i nikogo kto jeździł, opinie zaś z testów wyczytanych w prasie czy necie do całej tej serii nie zachecają, po prostu wypadają słabo i tyle - i to w zasadzie każde Chipy, najlepiej 78 ale te węższe to już głównie krytyka. Myślałem tez o Head Magnum ale coś mi sie wydaje, że to ta sama narta co Chip 71, który też w testach ma słabe oceny. Jak na tak drogie narty:eek: - to ja poszukam czegoś innego jednak. Tu masz opinie o 71 - kilku forumowiczów tu sie wypowiada: http://testujemynarty.pl/test/Head-V7-Chip-71_154521499 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 22 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 A wiec tak , 8 zjazdow na 10 to czerpanie przyjemnosci z jazdy, pozostale 2 to trening, testy umjejetnosci, i proby nowych trikow w celu polepszenia pewnosci na stoku. Zdaza mi sie zjechac np ze stoku jak Harenda z duza predkoscia, ale to nie to co mnie najbardziej uszczesliwia . Moim targetem jest opanowanie jazdy slalomem (nie na tyczkach) w stylu jak widzimy to w wykonaniu zawodnikow. Wszystko dla zabawy i czerpania przyjemnosci ze sportu, zadnego napinania sie ! Moje narty to 156 cm 110/66/98 Chipy 121-71-107 Co sie zmieni podczas jazdy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 Chip 66 ma geometrię 118-66-102, - dokładnie taką sama jak Head Icon TT 80 i może być tak,że to taka sama narta z innym malowaniem a na Iconach to tak jak na slalomce to nie pojedziesz bo ona głównie sredni i długi skręt ciągnie fajnie, to raczej twarde i sztywne deski jak na allround, trudno mi porównać do 66 bo nie jeździłem nigdy na Chipach - tak sobie tylko "gdybam". a jakie masz parametry wzrost/waga bo cosik krótkie te Heady masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 22 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 (edytowane) mam 175 wzrostu i waze okolo 85 kilo , to nie brzuch tyle wazy tak masz racje podalem zle cyfry , ma 118-66-102 Edytowane 22 Luty 2011 przez artix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 Chip 66 ma geometrię 118-66-102, - dokładnie taką sama jak Head Icon TT 80 i może być tak,że to taka sama narta z innym malowaniem Roznica nie jest tylko w malowaniu. Chip a TT to dwie rozne technologie. Toche informacji dla geek'ow. http://www.rockymountaingearguide.com/buyersguide/head/head-skis.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 22 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 ty zalinkowales Kers , a Chip tego nie ma. Z danych wynika ze Chipy nawet dluzsze od moich C210 beda mialy podobny promien skretu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 Kers to ewolucja Chipa. Masz to tam wyraznie napisane. Chip jest tam opisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 (edytowane) Z danych wynika ze Chipy nawet dluzsze od moich C210 beda mialy podobny promien skretu. Z jakich danych to wyczytales? Z reguly porownuje sie promienie przy tej samej dlugosci. Chip 66 (o ktory pytales w 1 poscie) przy 170cm ma r=13.4m Head C 210 przy 170cm ma r=15.7m. Porownanie promienia przy roznej dlugosci nie za bardzo ma sens. Chcesz mniejszy promien to kupuj slalomke a nie krotsza gigantke. Edytowane 22 Luty 2011 przez Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 mam 175 wzrostu i waze okolo 85 kilo , to nie brzuch tyle wazy tak masz racje podalem zle cyfry , ma 118-66-102 Masz narty przynajmniej o 10 cm za krótkie, na takich to niewiele się nauczysz, każde jakie kupisz dluższe będą dużo lepsze od twoich dotychczasowych. Jeśli kupisz slalomkę lub coś sc to ewentualnie 160 cm i to będzie najkrótsza narta o jakiej możesz myśleć. Jeśli chcesz jeździć krótkim skrętem i to doskonalić to lepiej pomyśl o Head Supershape albo o jakiejś narcie SC jakich wiele, wyjdzie taniej niż Chip i chyba lepiej się nadadzą do takiej jazdy. A to,że Chip 66 będzie mial mniejszy promień niż twoje narty nie znaczy wcale,że pojedziesz nim krótszym skrętem, jeździłem na TT, promień niby mały a krótkim się jeździ bardzo słabo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 22 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 Chodzilo o toze mam narty 156cm i promen 13.xx, i nawet jezeli wezme dluzsze Chipy np 165 to promien bedzie w sumie ten sam. Z jakich danych to wyczytales? Z reguly porownuje sie promienie przy tej samej dlugosci. Chip 66 (o ktory pytales w 1 poscie) przy 170cm ma r=13.4m Head C 210 przy 170cm ma r=15.7m. Porownanie promienia przy roznej dlugosci nie za bardzo ma sens. Chcesz mniejszy promien to kupuj slalomke a nie krotsza gigantke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 24 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2011 Jednk nie Chip. Jutro odbieram Head Icon TT 80 164 cm .Sa jeszce 170 cm. Czy dobrze zrobilem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 25 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 A wiec narty zakupione . Head Icon TT 80 164 cm . W niedziele pierwszy test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 25 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 A wiec narty zakupione . Head Icon TT 80 164 cm . W niedziele pierwszy test. To bardzo dobre narty, twarde i sztywne, może byc na początku troche trudno ale polubisz je przypuszczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 25 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 mam tez taka nadzieje , dzieki za pomoc i czekam do niedzieli aby poczuc ta carvingowa maszyne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 28 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2011 Wczoraj 7 godzin na deskach ! Jestem w szoku. Nie wierze ze sa lepsze narty na swiecie (tak sobie wmawiam) A tak na powaznie to narty zaiponowaly mi stabilnoscia i pelna kontrola przy kazdej predkosci. Zmiana kierunku w salomie przychodzi bardzo latwo , wrecz niewyczuwalnie. Wspaniale trzymanie na krawedziach nawet na oblodzonych partiach stoku. I co dziw nie meczyly mnie w ogole jak moje poprzednie Heady C210. Zamienilem sie na chwile z kolezanka na Dynastart Legend i poprosilem ja za chwile aby oddala mi moje narty bo sie znowu czuje niepewnie (wymowka) Jestem w 100% zadowolony ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi