mihumor Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 W tym roku zrobiliśmy sobie powtórkę z GG Resork Kals- Matrai, fajny ośrodek dosyć, może sam w sobie nie pierwsza liga ale ma liczne zalety, które pasowały mi do sytuacji, organizacji i całokształtu. Termin wydawał sie trudny bo pokrywał się z głównymi feriami w Austrii czyli tymi wiedeńskimi. To zdawał się potwierdzać ruch na autostradzie do Salzburga, non stop w sznurku i korkowanie się w miejscach zawężania drogi z 3 na 2 pasy. Pogoda piękna ale ciepło, z Salzburga lecimy już dolinami na Kuzbuchel i Mitersiil - śnieg leży wszędzie ale temperatura 10-13 stopni:eek:. Z Mitersil do góry, długi tunel i jesteśmy w Ost Tirolu - a tam wiosna, zero śniegu w dolinie, zupełnie nic, na zjeździe do Matraii widać trasy na zboczach -białe i to bardzo:). Później jeszcze tylko zakręt - 600 m w pionie do góry i jesteśmy w Kals, tu nieco sniegu lezy po polach ale wygląda to marnie zwłaszcza przy temperaturze +10. Kals to mała wiocha rolnicza składajaca sie zkilku przysiółków, słowa rozrywka i apress ski są tu zupełnie nieznane, tylko góry i cisza oraz zapachy rolne z rozmarzających wiejskich gospodarstw. Z chaty do gondoli i krzesła mamy po ok 150m, do orczyka dla dzieciakow ze 100. Przez cały tydzień pogoda była słoneczna i na dole było po ok 10 stopni, ale wyżej - a jazda w ośrodku to głównie przedział 1500-2450 - było twardo, czasem bardzo twardo, warunki po prostu cudne, zmrożony śnieg ale nie lód, słoneczko i piękna widoczność i zero wiatru, jazda w lekkich ciuchach, kurtki i ocieplanych spodni nawet nie rozpakowałem - mogę powiedzzieć, że jeszcze nigdy tak dobrych warunków pogodowych nie miałem, do tego ludzi mało, trasy nie ulegały wcale degradacji, przez tydzień nie widziałem muldy czy tłoku, rzadko jeździło się w towarzystwie a już na pewno nie w tłumie. Dla nie znających tego ośrodka kilka słów o nim: do dyspozycji narciarzy jest około 100 km tras choć moim zdaniem gestorzy ośrodka nieco zawyżają tą statystykę i km tras jest mniej. Dominują tam trasy czerwone i czarne, generalnie jest trudno lub bardzo trudno, osoby słabo jeżdżące mogą jazdę tam wzbogacić sporym dodatkiem adrenaliny bo tras niebieskich i łatwych czerwonych jest jak na lekarstwo. Ośrodek spinają dwie gondole, jedna startująca z miasteczka Matraii i wyjeżdżająca na ok 2100 skąd należy zjechać czerwona trasą w dół i następnie szybkim sześcioosobowym krzesłem podjechać na przełęcz ok 2500 gdzie dociera gondola bezpośredni z małej wioski Kals leżącej po przeciwnej stronie góry. Do dyspozycji narciarzy od strony Matraii dodatkowo dwa długie krzesła 4 i 6 os oraz kilka krótkich orczyków, w Kals zaś do odrębnego kociołka na wysokość prawie 2200 powoli wspinają się dwa wolne krzesła 4 os. To wszystko opina gęsta sieć stromych tras i dzięki temu z tej średniej infrastruktury wyciągowej udało się wykroić zwarty i spory ośrodek. Jest to można powiedzieć taka solidna 2 liga austryjacka ale zaletą jest mała ilosć ludzi i spora kameralność co w połączeniu z fajnymi trasami i dużą ich liczbą daje fajną mieszankę, no i dosyć tanio. Zaletą ośrodka jest też szybka komunikacja co sprzyja intensywności jazdy ale dla osób lubiących popodróżować na nartach może wydawać sie ciasno i dosyć szybko można obskoczyć wszystkie trasy. No i widoki na najwyższą część Wysokich Taurów rewelacyjne. Generalnie jest dosyć klimatycznie Tutaj mapka: http://ski.intermaps.com/osttirol/skimap.asp?map=Kals-Matrei Tu też kilka zdjęć - co prawda zeszłoroczne ale pogoda i ukształtowanie terenu podobne: http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=3197&catid=member&imageuser=6864 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 26 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2011 (edytowane) Dodam kilka fotek pokazujących mizerię śniegową na dole (1400 m npm ten dół) oraz luzik na trasach i niezłe warunki jak i widok na Grossglocknera Edytowane 26 Luty 2011 przez mihumor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi