Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

GG Resort 5-12.02

mihumor

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku zrobiliśmy sobie powtórkę z GG Resork Kals- Matrai, fajny ośrodek dosyć, może sam w sobie nie pierwsza liga ale ma liczne zalety, które pasowały mi do sytuacji, organizacji i całokształtu. Termin wydawał sie trudny bo pokrywał się z głównymi feriami w Austrii czyli tymi wiedeńskimi. To zdawał się potwierdzać ruch na autostradzie do Salzburga, non stop w sznurku i korkowanie się w miejscach zawężania drogi z 3 na 2 pasy. Pogoda piękna ale ciepło, z Salzburga lecimy już dolinami na Kuzbuchel i Mitersiil - śnieg leży wszędzie ale temperatura 10-13 stopni:eek:. Z Mitersil do góry, długi tunel i jesteśmy w Ost Tirolu - a tam wiosna, zero śniegu w dolinie, zupełnie nic, na zjeździe do Matraii widać trasy na zboczach -białe i to bardzo:). Później jeszcze tylko zakręt - 600 m w pionie do góry i jesteśmy w Kals, tu nieco sniegu lezy po polach ale wygląda to marnie zwłaszcza przy temperaturze +10. Kals to mała wiocha rolnicza składajaca sie zkilku przysiółków, słowa rozrywka i apress ski są tu zupełnie nieznane, tylko góry i cisza oraz zapachy rolne z rozmarzających wiejskich gospodarstw. Z chaty do gondoli i krzesła mamy po ok 150m, do orczyka dla dzieciakow ze 100.

Przez cały tydzień pogoda była słoneczna i na dole było po ok 10 stopni, ale wyżej - a jazda w ośrodku to głównie przedział 1500-2450 - było twardo, czasem bardzo twardo, warunki po prostu cudne, zmrożony śnieg ale nie lód, słoneczko i piękna widoczność i zero wiatru, jazda w lekkich ciuchach, kurtki i ocieplanych spodni nawet nie rozpakowałem - mogę powiedzzieć, że jeszcze nigdy tak dobrych warunków pogodowych nie miałem, do tego ludzi mało, trasy nie ulegały wcale degradacji, przez tydzień nie widziałem muldy czy tłoku, rzadko jeździło się w towarzystwie a już na pewno nie w tłumie. Dla nie znających tego ośrodka kilka słów o nim:

do dyspozycji narciarzy jest około 100 km tras choć moim zdaniem gestorzy ośrodka nieco zawyżają tą statystykę i km tras jest mniej. Dominują tam trasy czerwone i czarne, generalnie jest trudno lub bardzo trudno, osoby słabo jeżdżące mogą jazdę tam wzbogacić sporym dodatkiem adrenaliny bo tras niebieskich i łatwych czerwonych jest jak na lekarstwo. Ośrodek spinają dwie gondole, jedna startująca z miasteczka Matraii i wyjeżdżająca na ok 2100 skąd należy zjechać czerwona trasą w dół i następnie szybkim sześcioosobowym krzesłem podjechać na przełęcz ok 2500 gdzie dociera gondola bezpośredni z małej wioski Kals leżącej po przeciwnej stronie góry. Do dyspozycji narciarzy od strony Matraii dodatkowo dwa długie krzesła 4 i 6 os oraz kilka krótkich orczyków, w Kals zaś do odrębnego kociołka na wysokość prawie 2200 powoli wspinają się dwa wolne krzesła 4 os. To wszystko opina gęsta sieć stromych tras i dzięki temu z tej średniej infrastruktury wyciągowej udało się wykroić zwarty i spory ośrodek. Jest to można powiedzieć taka solidna 2 liga austryjacka ale zaletą jest mała ilosć ludzi i spora kameralność co w połączeniu z fajnymi trasami i dużą ich liczbą daje fajną mieszankę, no i dosyć tanio. Zaletą ośrodka jest też szybka komunikacja co sprzyja intensywności jazdy ale dla osób lubiących popodróżować na nartach może wydawać sie ciasno i dosyć szybko można obskoczyć wszystkie trasy. No i widoki na najwyższą część Wysokich Taurów rewelacyjne. Generalnie jest dosyć klimatycznie

Tutaj mapka:

http://ski.intermaps.com/osttirol/skimap.asp?map=Kals-Matrei

Tu też kilka zdjęć - co prawda zeszłoroczne ale pogoda i ukształtowanie terenu podobne:

http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=3197&catid=member&imageuser=6864

• Like 1