Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty dla drągala

Radziuw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prosiłbym o poradę dotyczącą doboru nart. Mam zamiar wymienić dotychczasowe Rossignole Zenith Z1 06/07 176 cm na coś bardziej twardego. Parę istotnych parametrów:

1. Wiek 35 lat

2. Wzrost 193 cm

3. Waga 97 kg

4. Level 5-6 w skali forum (choć bliżej do 5 niż 6)

5. Jeżdźę dosyć szybko, średnimi skrętami, choć czasami lubię też poszusować długaśnie

6. Jazda głownie po czerwonych trasach i trochę czarnych - głównie Alpy

Z moich własnych obserwacji zwróciłem uwagę na następujące deski (wszystkie 175-176 cm):

a) Rossignol Zenith Z72

b) Head Icon TT 40

c) Fisher Progressor 7+

d) Fisher Motive 74SW

e) Dynastar Contact Groove

Proszę o opinie na ten temat i wskazanie rónież jakiś innych nart, jeżeli byłyby dobre. Z góry dziękuję

Rossignol Zenith Z72 176 cm będzie dla ciebie za krótki . Producent zaleca max. -15 do wzrostu .

Poszukaj dłuższych nart . Ponieważ napisałeś :

Jeżdźę dosyć szybko, średnimi skrętami, choć czasami lubię też poszusować długaśnie

może warto sięgnąć po jakąś amatorską gigantkę ? Tu podaję jako przykład .

Jaką masz długość ? I jaką proponujesz dla Radziuw-a ? Ja kompletnie nie znam tej narty ?

Ja mam niestety tylko 175 , w momencie gdy potrzebowałem nartę w żadnym sklepie nie było po rozsądnej cenie narty w długości 180. A dopłacanie za 5cm ponad 900zł nie było mi wtedy na rękę.

Z tego co się orientuję Progressory 8 są dostępne w maksymalnej długości 175cm. Więc jeśli Radziuw zdecyduję się na 8mki to oczywiście 175. Jednak wydaje mi się , że jeśli umiejętności będą rosnąć a kondycja nadal będzie dobra to może warto zastanowić się nad Progressorami 9

• Like 1

Re

Jeszcze raz dzięki za pomoc. Ostatecznie zdecydowałem się na ósemki. Póki co dziewiątki to chyba trochę za wysokie progi, a jak się za jakiś czas okaże, że takiej klasy nart potrzebuję to za dwa czy trzy sezony wymienię na nowe w ich klasie.

• 2 weeks later...

Hmm, trochę jeszcze poszukałem i okazało się, że jednak decyzja jeszcze nie podjęta... Progressory 8 nadal uważam za najlepiej dopasowane popd względem umiejętności, ale występują w długości max 175 cm, a po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że dłuższe były by lepsze. Progressory 9 występują w długości 180 cm, ale nadal sądzę, że to mogą być zbyt wymagające narty. Złotym środkiem wydają się być Salomony 24 Hours, które są (chyba...) na poziomie Progressorów 8, ale występują w długości 178 cm. Co o tym sądzicie?