Radziuw Napisano 24 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2011 Witam Prosiłbym o poradę dotyczącą doboru nart. Mam zamiar wymienić dotychczasowe Rossignole Zenith Z1 06/07 176 cm na coś bardziej twardego. Parę istotnych parametrów: 1. Wiek 35 lat 2. Wzrost 193 cm 3. Waga 97 kg 4. Level 5-6 w skali forum (choć bliżej do 5 niż 6) 5. Jeżdźę dosyć szybko, średnimi skrętami, choć czasami lubię też poszusować długaśnie 6. Jazda głownie po czerwonych trasach i trochę czarnych - głównie Alpy Z moich własnych obserwacji zwróciłem uwagę na następujące deski (wszystkie 175-176 cm): a) Rossignol Zenith Z72 b) Head Icon TT 40 c) Fisher Progressor 7+ d) Fisher Motive 74SW e) Dynastar Contact Groove Proszę o opinie na ten temat i wskazanie rónież jakiś innych nart, jeżeli byłyby dobre. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 24 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2011 Na twój wymiar celowałbym w wyższe modele i długość 175-180 Rossi Zenith 76, Head Icon TT 60, Progressor 8+ a może i 9 nawet. Grovy może i mogły by być ale chyba lepiej Ti 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 24 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2011 Rossignol Zenith Z72 176 cm będzie dla ciebie za krótki . Producent zaleca max. -15 do wzrostu . Poszukaj dłuższych nart . Ponieważ napisałeś : Jeżdźę dosyć szybko, średnimi skrętami, choć czasami lubię też poszusować długaśnie może warto sięgnąć po jakąś amatorską gigantkę ? Tu podaję jako przykład . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziuw Napisano 25 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Re: Dzięki za podpowiedzi. Zdecydowałem się na Fishery Progressor, choć jeszcze waham się pomiędzy 7+ a 8+.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
So Seductive Napisano 25 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Dzięki za podpowiedzi. Zdecydowałem się na Fishery Progressor, choć jeszcze waham się pomiędzy 7+ a 8+.... Przy takich gabarytach/umiejętnościach wahałbym się pomiędzy 8 a 9 Sam przy wzroście 197cm wadze ok. 90 jeżdżę właśnie na Progressorach 9+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 25 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Przy takich gabarytach/umiejętnościach wahałbym się pomiędzy 8 a 9 Sam przy wzroście 197cm wadze ok. 90 jeżdżę właśnie na Progressorach 9+ Jaką masz długość ? I jaką proponujesz dla Radziuw-a ? Ja kompletnie nie znam tej narty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
So Seductive Napisano 25 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Jaką masz długość ? I jaką proponujesz dla Radziuw-a ? Ja kompletnie nie znam tej narty ? Ja mam niestety tylko 175 , w momencie gdy potrzebowałem nartę w żadnym sklepie nie było po rozsądnej cenie narty w długości 180. A dopłacanie za 5cm ponad 900zł nie było mi wtedy na rękę. Z tego co się orientuję Progressory 8 są dostępne w maksymalnej długości 175cm. Więc jeśli Radziuw zdecyduję się na 8mki to oczywiście 175. Jednak wydaje mi się , że jeśli umiejętności będą rosnąć a kondycja nadal będzie dobra to może warto zastanowić się nad Progressorami 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziuw Napisano 26 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2011 Re Jeszcze raz dzięki za pomoc. Ostatecznie zdecydowałem się na ósemki. Póki co dziewiątki to chyba trochę za wysokie progi, a jak się za jakiś czas okaże, że takiej klasy nart potrzebuję to za dwa czy trzy sezony wymienię na nowe w ich klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziuw Napisano 12 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2011 Hmm, trochę jeszcze poszukałem i okazało się, że jednak decyzja jeszcze nie podjęta... Progressory 8 nadal uważam za najlepiej dopasowane popd względem umiejętności, ale występują w długości max 175 cm, a po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że dłuższe były by lepsze. Progressory 9 występują w długości 180 cm, ale nadal sądzę, że to mogą być zbyt wymagające narty. Złotym środkiem wydają się być Salomony 24 Hours, które są (chyba...) na poziomie Progressorów 8, ale występują w długości 178 cm. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Kowal Napisano 12 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2011 (edytowane) …………….. Edytowane 16 Kwiecień 2011 przez Jan Kowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 12 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2011 Salomon 24 h to bedą narty na poziomie Progressora 9, mi się wydawały fajniejsze od Fischerów, 180 cm i miłej jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi