Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polak tuż za podium...

Rekomendowane odpowiedzi

The North Face Ski Challenge 2011: Polak tuż za podium

Finał cyklu The North Face Ski Challenge 2011 udany dla Stanisława Kastorego. Polak zakończył rywalizację we francuskim Val Thorens na czwartym miejscu w swojej kategorii wiekowej.

Już pierwszy dzień zawodów pokazał, że narciarz z Polski powalczy w Val Thorens o podium. Po konkurencji freeride Kastory zajmował trzecie miejsce w kategorii wiekowej 19 - 20 lat.

- W dniu freeride'owym wszystko poszło zgodnie z planem. W pierwszym przejeździe pojechałem spokojnie, zaliczyłem jeden skok ze skał. W drugim przejeździe mogłem zaryzykować i skoczyć także z drugiej, większej partii skał. Jestem też zadowolony ze swojego przejazdu po railach w czasie dnia freestyle'owego, oczywiście mogło być nieco lepiej na skoczniach. Slopestyle był bardzo wymagający i długi, składał się z linii trzech raili, trzech skoczni i jeszcze jednej dużej przeszkody - powiedział Polak, który ostatecznie stanął tuż za podium. Wygrał Szwed William Frykholm, drugi był Belg Dries Lemmens a trzecie miejsce wywalczył Francuz Julien Hericher.

Najwyższy poziom zaprezentowali zawodnicy startujący w kategorii Kings (16-18 lat). Zwycięzca, Per Fernvik ze Szwecji, zapewnił sobie dwuletni kontrakt sponsorski, co z pewnością otworzy mu drzwi do kariery sportowej. Jak powiedział Timy Theaux, sędzia główny zawodów: Per wykorzystał wszystkie przeszkody w snowparku. Jego przejazd był bardzo stylowy i trudny technicznie. Dobry wynik z dnia freeride'owego jest dowodem na to, że Per to naprawdę wszechstronny zawodnik.

Wśród dziewcząt (12-18 lat) najlepiej spisała się Michela Usti ze Szwecji. Drugie miejsce zajęła jej rodaczka Sandra Dejin, a trzecie Karolein Schwagten z Belgii. W kategorię Kids, w której startowali najmłodsi zawodnicy (12-13 lat), zwyciężył Dylan Florit z francuskiego La Grave. Na drugim miejscu uplasował się Marco Ladner z Austrii, a na trzecim Erik Davis ze Szwecji.

Ostra rywalizacja toczyła się także w kategorii Teens (14 - 15 lat). Ostatecznie zwyciężył 15-letni Daniel Walchofer z Austrii. Kolejne miejsca na podium opanowali Francuzi: Alexandre Boussant-Morin i Julien Dufrane.

Źródło: narty.sport.pl

• Like 1