Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Marmolada - lodowiec latem

smiths23

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, może mi ktoś udzieli informacji, głównie liczę tu na JC:)

W niedziele jadę na wakacyjny urlop do Włoch w okolicy Bologny i bede wracał przez Alpy bo mam zamiar zachaczyć o jakiś lodowiec (który to zależy od pogody) i przeszła mi jeszcze przez myśl włoska Marmolada. Czy ktoś może wie czy jest możliwość zjechania tam na nartach? bo wyjechać kolejka na górę można, sprawdzałem i na stronie pisze.. tylko nie mogę się dogrzebać info o tym czy można zjechać na nartach.. info ze strony:

Cable car of Marmolada: from 02 July to 11 September 2011. Hours: 09.00 to 16.30.

Chairlift of Padon: from 10 July to 04 September 2011. Hours: 09.15 to 16.40.

"Bidonvia Pian dei Fiacconi": from 18 June to 18 september 2011. Hours: 09.00 to 17.00 (open until 01.05.2011 for the skiing).

i nie wiem czego dotyczy to ostatnie zdanie? prosze o pomoc:)

Mam pytanie, może mi ktoś udzieli informacji, głównie liczę tu na JC:)

W niedziele jadę na wakacyjny urlop do Włoch w okolicy Bologny i bede wracał przez Alpy bo mam zamiar zachaczyć o jakiś lodowiec (który to zależy od pogody) i przeszła mi jeszcze przez myśl włoska Marmolada. Czy ktoś może wie czy jest możliwość zjechania tam na nartach? bo wyjechać kolejka na górę można, sprawdzałem i na stronie pisze.. tylko nie mogę się dogrzebać info o tym czy można zjechać na nartach.. info ze strony:

Cable car of Marmolada: from 02 July to 11 September 2011. Hours: 09.00 to 16.30.

Chairlift of Padon: from 10 July to 04 September 2011. Hours: 09.15 to 16.40.

"Bidonvia Pian dei Fiacconi": from 18 June to 18 september 2011. Hours: 09.00 to 17.00 (open until 01.05.2011 for the skiing).

i nie wiem czego dotyczy to ostatnie zdanie? prosze o pomoc:)

O ile pamiętam, to Marmolada w lecie jest zamknięta dla narciarzy.

• Like 1

O ile pamiętam, to Marmolada w lecie jest zamknięta dla narciarzy.

hm chyba zrobię tak że pojadę sobie na Camping do Canazei a na Marmolade wybiorę się na jeden dzień w górę, ewentualnie po drodze zobacze na jakiś info przy stacji kolejki.. pozwiedzam i pojade w kierunku Mayrhofen i przy dobrej pogodzie na Tux'a:)

W okresie od maja do listopada czynny jest codziennie od 8:00 do 17:00 lodowiec na Passo di Stelvio---->http://www.passostelvio.com/

Bliżej niż na Hintertux i bardziej egzotycznie:D

i troche mi nie po drodze ale dzieki wielki:) bede sledzil pogode i wybiore ten gdzie bedzie ok.. bo szkoda by było stracic dzien w deszczu:)

(...)"Bidonvia Pian dei Fiacconi": from 18 June to 18 september 2011. Hours: 09.00 to 17.00 (open until 01.05.2011 for the skiing).i nie wiem czego dotyczy to ostatnie zdanie? prosze o pomoc:)
Ostatnie zdanie dotyczy tego, że ten wyciąg dla narciarzy (narciarstwa) dostępny był do 1 maja.Swoją drogą zdaje mi się, że ta "Bindovia" niespecjalnie działa w sezonie, że to taki wiosenno-awaryjny wyciąg - nie leży w głównej części Marmolady i wygląda dość specyficznie - wyciąg koszowy? :) Można go zobaczyć na foto w tym poście :)http://www.skiforum.it/forum/fotografia/12577-wlf-c-marmolada-sass-delle-dodici-pista-pian-fiacconi-5.html#post254169Marmolada, wbrew temu co głosi parę artykułów na paru portalach - nie działa w lecie (w sensie narciarstwa) - choć kiedyś pewnie było inaczej.Tu masz widok z kamery na główne zbocze (+ zał.):http://www.marmolada.com/webcam.htmmniej więcej środkiem kadru idzie to ww. krzesełko z Passo Fedaia (do wysokości tych skałek na środku), po prawej gdzieś jest Pian dei Fiacconi - i widać, że niżej śniegu nie ma a wyżej może by pojeździł ...gdyby były wyciągi :) Na starych mapkach są zaznaczone wyciągi orczykowe u góry, których teraz nie ma - zostały zdemontowane.Co do brania lodowca "z trasy" to Tux jest wg mnie najdogodniej położony ale możesz też rozważyć Mölltalera, (lub tak).

marmolada.jpg

marmolada.jpg.1a1c4804fb9a891ebe9e84209f26d948.jpg

Edytowane przez gajowy01