marboru Napisano 20 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2012 Tu będzie początek najdłuższej 3ki, która będzie bardziej płaska, ale za to o długości 580m. Ze Szczytu widok na dolinę Królowej Polskich Rzek: Wisłę. Spojrzenie na malowniczy dół…i szus! Króciutka, ale bardzo ostra półeczka – po drugiej stronie od wyciągu: Widok w stronę niezłożonej jeszcze mety… Krótką trasę z wyrwirączką…w przyszłości będzie to końcówka planowanej Trasy: Studenci, to mają fantazję!!! Jeszcze chwilka i jestem na dole: …a na dole…ognisko zgasło: „Skionline” zgłodniał…i zamówił pysznego Kebaba… Podsumowanie… …choć było odwilżowo, to w chwilach kiedy zaszło słońce temperatura była ujemna. Trasa dobrze przygotowana…a pod koniec mojej jazdy – byłem jedynym narciarzem na Stoku. To miejsce ma klimat i je serdecznie polecam. Na koniec krótki filmik ze zjazdu: [video=youtube;dQ_DlLaHzV4]http://www.youtube.com/watch?v=dQ_DlLaHzV4&feature=youtu.be Pozdrawiam marboru 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 20 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2012 (edytowane) Część I Relacji Pozwoliłem sobie założyć nowy temat na forum, ponieważ Ośrodka w tak egzotycznym narciarsko miejscu, jak Kazimierz Dolny nad Wisłą nie opisywał jeszcze żaden z Forumowiczów. Równie dobrym tytułem dla tej relacji…mógłby być „Narty z Klimatem”. Dla wszystkich, którzy kiedykolwiek byli w tym mieście artystów Klimat właśnie jest tym, co powoduje, że wraca się do tego miejsca. Kazimierz Dolny turystycznie, wraz z nartami w zimie! Czemu nie? Myślę, że takie połączenie będzie bardzo atrakcyjne dla wielu, nie tylko narciarzy ale również dla niejeżdżących rodzin. Co o samym mieście mówi Wikipedia? „Początki osady sięgają XI wieku. Na jednym ze wzgórz istniała osada zwana Wietrzną Górą, należąca do zakonu benedyktynów. W 1181 roku Kazimierz Sprawiedliwy przekazał osadę norbertankom z podkrakowskiego Zwierzyńca. Norbertanki zmieniły nazwę osady na Kazimierz (imię darczyńcy). Nazwa została odnotowana w kronikach po raz pierwszy w 1249 roku, a przymiotnik "Dolny" został dodany w latach późniejszych, w celu odróżnienia osady (w dolnym biegu rzeki, choć tak naprawdę jest to bieg środkowy) od Kazimierza, założonego pod Krakowem (w górnym biegu rzeki). Po około 150 latach osada i okoliczne wsie stały się dobrami korony. Władysław Łokietek w 1325 r. ufundował kościół parafialny. Założenie miasta oraz budowę zamku obronnego legendarnie przypisuje się Kazimierzowi Wielkiemu. Prawa miejskie zostały przyznane w pierwszej połowie XIV w. W 1406 r. Władysław Jagiełło dokonał lokacji miasta na prawach magdeburskich. Wytyczono rynek, ulice, wyznaczono działki pod budowę. Jedynie północną część rynku pozostawiono bez zabudowy. Dzięki temu do dnia dzisiejszego rynek otwarty jest na farę i zamek, który to widok podziwiany jest przez malarzy i turystów. W 1501 r. Kazimierz Dolny stał się siedzibą starostwa. Zygmunt I Stary, zadłużony u Mikołaja Firleja, nadał w 1519 r. jemu i jego synowi Piotrowi dożywotni tytuł starosty kazimierzowskiego. Kazimierz pozostawał we władaniu rodu Firlejów do 1644 r. W tym czasie przebudowany został zamek w Kazimierzu. Po pożarach w latach 1561 i 1585 spichlerze i domy mieszkalne zostały odbudowane przy wykorzystaniu skał wapiennych z okolicznych wzgórz. Firlejowie dbali także o uprzywilejowanie miasta w handlu zbożem spławianym Wisłą do Gdańska, który to handel już wcześniej (w okresie od XVI do XVII w.) przyczynił się do rozwoju miasta. Na handlu zbożem wyrosły kupieckie rody Przybyłów, Czarnotów, Celejów (przybyłych z Włoch). W 1628 r. na Wietrznej Górze osiedlili się franciszkanie, pobudowali klasztor i rozbudowali istniejący (od 1585) kościół…” Więcej na: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kazimierz_Dolny lub Stronie miejscowości: http://www.kazimierzdolny.pl/ To tyle słowem wstępu. Teraz Narty. Dokładne miejsce: http://www.stacjakazimierz.pl/ Trasy narciarskie są dwie, trzecia (580m), która miała być uruchomiona w tym roku – niestety nie działała. Zielona z wyrwirączką – do nauki. Główna o długości 250m oraz nachyleniu 43m – wyciąg talerzykowy. Wjazd trasą do Kazimierza z Puław po lewej stronie, za rondem rozdzielającym drogę z tą do Nałęczowa. Bardzo malowniczy w dolinie pełnej drzew. Opłata jaką uiściłem za jeden wjazd na górę Talerzykiem – 1,50zł. Trafiłem akurat na końcówkę zawodów lubelskiego AZS: Druga charakterystyczna, zaobserwowana przeze mnie jest infrastruktura gastronomiczna o bardzo wdzięcznej nazwie… Rzut oka na Stok…i jedną z pięknych Studentek… Narty na nogi…i w górę… Strona przy wyciągu jest bardziej płaska… Choć nachylenie w stosunku do długości jest spore…widok z połowy wjazdu: Wypięcie na górze. Przede mną licencjonowany instruktor z dzieckiem: A tutaj ławeczka…w tle przyszła trasa nr 3 (za drzewami): Spora odległość między trasami… Szczyt. Edytowane 20 Luty 2012 przez marboru dodanie tytułu 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szew137 Napisano 20 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2012 Tak do dopełnienia informacja trzecia trasa ma być podobno obsługiwana przez wyciąg krzesełkowy lecz szczegółów nie znam. Bardzo fajne miejsce, spędziłem tam trzy dni i same pozytywy. Zero kolej, miła obsługa i stok przygotowany b.dobrze. Moim zdaniem jest to najlepszy stok w tym rejonie bo ich już tam jest aż cztery:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 20 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2012 Krzesło do tej dłuższej trasy - to byłoby idealne rozwiązanie, tylko gdzie? Obok istniejącego Talerzyka - istnieje jedna możliwość...no chyba, że jakoś po środku by puścili, ale to byłaby trudniejsza alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 20 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2012 Nie miałem pojęcia, że w okolicy Kazimierza jest jakikolwiek stok, choć kilka górek jest w pobliżu, które nadawałaby się właśnie na takie 300-500 metrowe trasy. Fajna sprawa, że tam też coś się dzieje i rozwija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 20 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2012 Nie miałem pojęcia, że w okolicy Kazimierza jest jakikolwiek stok, choć kilka górek jest w pobliżu, które nadawałaby się właśnie na takie 300-500 metrowe trasy. Fajna sprawa, że tam też coś się dzieje i rozwija. Spójrz Marcinie ile jest Ośrodków na "Nizinach" http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/10092-O%C5%9Brodki-narciarskie-w-quot-nizinnej-quot-Polsce.?p=90757&viewfull=1#post90757 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szew137 Napisano 20 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2012 Ma on powstać miedzą tymi dwoma trasami,tak jak widać to na mapie stoku. Na stronie jest napisane że w 2012 roku będzie uruchomiona ta trasa czyli i wyciąg. Jak będę znał więcej szczegółów to napisze. Krzesło do tej dłuższej trasy - to byłoby idealne rozwiązanie, tylko gdzie? Obok istniejącego Talerzyka - istnieje jedna możliwość...no chyba, że jakoś po środku by puścili, ale to byłaby trudniejsza alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 21 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 Ma on powstać miedzą tymi dwoma trasami,tak jak widać to na mapie stoku. Na stronie jest napisane że w 2012 roku będzie uruchomiona ta trasa czyli i wyciąg. Jak będę znał więcej szczegółów to napisze. Oby tylko nie było żadnych przeszkód związanych z Ochroną Środowiska...wycinką drzew itp... Trzymam kciuki za to miejsce, bo mi się bardzo podobało :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi