Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

LPG i jazda na stubai

szand

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W zeszłym tygodniu miałem okazję pojechać na stubai autem z LPG i kilka uwag co z tankowaniem. jechałem trasą cieszyn-znojmo wracalem przez ostrawe i chałupki(polecam druga trasę, od samej granicy dwupasmówka )

Ale co z LPG, w Polsce każdy radzi sobie sam :-) ale co dalej, mi gazu wystarczyło do Austrii ale w znojmo przed przejsciem jest AGIP (jeszcze jakis 1 km przed sklepami i kasynami)czynny całą noc cena 18,90 , tankujemy sami , nie powinno byc z tym problemu , przykladamy końcówkę do zaworu naciskamy i blokujemy przycisk podchodzimy do dystrybutora i wlączamy dopiero tankowanie, (mała uwaga, choć nie jestem pewien na 100% ale jeśli przerwiemy tankowanie nie można dotankować ) następna stacja jaką spotkałem to miejscowość Pochlarn.(okolo 140 km od granicy) jednak stacja nie jest calkowicie przy autostradzie , trzeba przypilnować zjazdu na tereny "marketowe" stacja jakieś 100 m od zjazdu. Uwagi ogolne do gazu w austrii z moich obserwacji wiecej jest CNG i proszę nie pomylić nie zawsze jest oznaczony CNG tylko z niemieckiego jako "ziemny gaz". wracając do tankowanie LPG na stacji jeden dystrybutor ale dwa rodzaje zaworów , wjeżdżając na stację ten po prawej stronie jest "nasz" tu również tankujemy sami. cena okolo 0,86 euro. Kolejne tankowanie przed Insbruckiem stacja OMV cena 0,89 . niestety nie pamietam dokladnie na którym kilometrze ale jakieś 20 km przed zjazdem w Insbrucku na doline brenner. W tą strone było bez problemu, gorzej w drodze powrotnej, niestety tankowałem dopiero w Pochlarn i dotankowałem w znojmo. Prawdopodobnie jest jedna stacja przed granicą niemiecką ale po przeciwnej stronie i trzeba robić nawrotki ja odpuściłem i trochę przejechałem na PB ale tankowanej jeszcze w polsce i nie wyszło dużo drożej niż gaz w austri (jeszcze różnica w spalaniu i OK)

• Like 3