Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Sprzęt dla średnio zaawansowanego - typowy carving

kaeres

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Chcę bratu pomóc, a wolę uczynić to dobrze więc proszę Was o wsparcie.

Brat ma ok 188cm, 92kg wagi i chce spróbować dość ostrego carvingowania. Wspominał coś o funcarvingu ale nie idźmy aż tak do przodu.

Z mojej średniej wiedzy uogólniłem mu temat, że jeżeli chce jeździć szybko i wycinać skręty o dłuższym promieniu ale za to będzie miał mocne siły dociskające to niech wybiera nartę GS.

Jeżeli będzie chciał cieszyć się z krótkich i częstych skrętów i nie zależy mu koniecznie na prędkości niechaj wybiera SL.

Skłania się ku temu drugiemu i teraz proszę Was o pomoc w wyborze konkretów.

On nie ma kompletnie nic.

Trzeba mu dobrać narty - ok 600-700zł (jak z gotowymi wiązaniami to super)

Wiązania - 150-200zł

Buty - sam nie wiem, z 300-500zł

Skupmy się na razie na nartach i ew, wiązaniach.

Jakie byście polecali ?

Oczywiście nowe, ze sklepu ale mogą być to oczywiście modele z poprzednich lat.

PS. I czy mu tak ogólnie dobrze wytłumaczyłem nartę GS/SL ?

Edytowane przez kaeres

Kiedyś szarpaliśmy ostro ale to na ołówkach.

Później on powyjeżdżał, gdzieś po wyspach się tułał czy coś, a tam śnieg tylko na zdjęciach.

Po wielu, wielu latach w zeszłym sezonie zjechał z wyspy na ląd i przypomniał sobie, że jest takie coś jak śnieg i że kiedyś jeździł na nartach więc wyciągnął swój stary ołówkowy przybornik i się zdziwiłem jak zaczął wywijać.

Tak więc chłopina nic nie zapomniał, a zajawkę załapał na ostre cięcie jak zobaczył jak można na nartach jeździć.

Tak więc carvingowe umiejętności - 0

A narciarskie to tak 4-5 wg. naszej skali (czerwonej się nie boi, a na zielonej/niebieskiej się bawi).

Podejrzewam, że przejście na carving to będzie 1-2 zjazdy tak jak nieskromnie powiem było i u mnie.

A do funcarvingu ale aby też można było zjechać z górki normalnie ?

Jakie długości do nart typu SL / funcarving ?

EDIT.

Czy jeszcze jakieś informacje są potrzebne ?

Może powiedzcie na jakich Wy jeździcie i jak oceniacie te narty pod względem wycinania ostrych łuków ?

Edytowane przez kaeres

witaj, jesli piszesz o fun carvingu i wycinaniu skretow o malym promieniu, to zdecydowanie narta SL/SC.

ciezko mi doradzic Ci cos konkretnego, gdyz nie sledze allegro prawie w ogole. musisz polowac na okazje by cos fajnego w tej cenie kupic.

Skoro brat juz jezdzil i nie mial problemu z olowkami, to zapewne poradzi sobie na nowych nartach bez problemu. Ja celowalbym w druga slalomke od gory, firma drugorzedna - po prostu co sie trafi w dobrej cenie i jakosci.

co wazne, to do jego wzrostu i wagi, slalomka to 170cm, rozwazcie tez zakup narty RC (cos pomiedzy SL a GS)

Nie lekcewazcie tez butow. To najwazniejsza wbrew pozorom czesc sprzetu i ona posluzy mu na lata (zakladajac ze nie jezdzi w sezonie 80dni).

p.s. roznice miedzy SL a GS wyjasniles dobrze na tyle, ze brat nie bedzie miec problemu z wyborem, w zaleznosci od tego co go kreci :)

• Like 1

• 3 weeks later...
  • 1 month later...