kaeres Napisano 19 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2012 (edytowane) Cześć. Chcę bratu pomóc, a wolę uczynić to dobrze więc proszę Was o wsparcie. Brat ma ok 188cm, 92kg wagi i chce spróbować dość ostrego carvingowania. Wspominał coś o funcarvingu ale nie idźmy aż tak do przodu. Z mojej średniej wiedzy uogólniłem mu temat, że jeżeli chce jeździć szybko i wycinać skręty o dłuższym promieniu ale za to będzie miał mocne siły dociskające to niech wybiera nartę GS. Jeżeli będzie chciał cieszyć się z krótkich i częstych skrętów i nie zależy mu koniecznie na prędkości niechaj wybiera SL. Skłania się ku temu drugiemu i teraz proszę Was o pomoc w wyborze konkretów. On nie ma kompletnie nic. Trzeba mu dobrać narty - ok 600-700zł (jak z gotowymi wiązaniami to super) Wiązania - 150-200zł Buty - sam nie wiem, z 300-500zł Skupmy się na razie na nartach i ew, wiązaniach. Jakie byście polecali ? Oczywiście nowe, ze sklepu ale mogą być to oczywiście modele z poprzednich lat. PS. I czy mu tak ogólnie dobrze wytłumaczyłem nartę GS/SL ? Edytowane 20 Listopad 2012 przez kaeres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 19 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2012 On nie ma kompletnie nic. No tu się nie zgodzę! Ma wzrost i wagę! :wink: I fajnego brata, który chce mu pomóc! I pewnie zapał! A to już sporo! :wink: Jednak nie wiemy niczego o jego umiejętnościach. Domyślam się jednak, że takowe posiada. Tylko jakie? : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 19 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2012 Kiedyś szarpaliśmy ostro ale to na ołówkach. Później on powyjeżdżał, gdzieś po wyspach się tułał czy coś, a tam śnieg tylko na zdjęciach. Po wielu, wielu latach w zeszłym sezonie zjechał z wyspy na ląd i przypomniał sobie, że jest takie coś jak śnieg i że kiedyś jeździł na nartach więc wyciągnął swój stary ołówkowy przybornik i się zdziwiłem jak zaczął wywijać. Tak więc chłopina nic nie zapomniał, a zajawkę załapał na ostre cięcie jak zobaczył jak można na nartach jeździć. Tak więc carvingowe umiejętności - 0 A narciarskie to tak 4-5 wg. naszej skali (czerwonej się nie boi, a na zielonej/niebieskiej się bawi). Podejrzewam, że przejście na carving to będzie 1-2 zjazdy tak jak nieskromnie powiem było i u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 19 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2012 jak coś stabilnego i dłuższy skręt to Rossignol Zenith 6,5. Dla średniozaawansowanego to bardzo fajne deski. długość 176cm, do wagi brata idealne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 20 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2012 (edytowane) A do funcarvingu ale aby też można było zjechać z górki normalnie ? Jakie długości do nart typu SL / funcarving ? EDIT. Czy jeszcze jakieś informacje są potrzebne ? Może powiedzcie na jakich Wy jeździcie i jak oceniacie te narty pod względem wycinania ostrych łuków ? Edytowane 20 Listopad 2012 przez kaeres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 21 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 No panowie i panie. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 22 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2012 Ok, poradzimy sobie jakoś. Z pewnością "mondry" lub nie sprzedawca coś tam nam wciśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 22 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2012 witaj, jesli piszesz o fun carvingu i wycinaniu skretow o malym promieniu, to zdecydowanie narta SL/SC. ciezko mi doradzic Ci cos konkretnego, gdyz nie sledze allegro prawie w ogole. musisz polowac na okazje by cos fajnego w tej cenie kupic. Skoro brat juz jezdzil i nie mial problemu z olowkami, to zapewne poradzi sobie na nowych nartach bez problemu. Ja celowalbym w druga slalomke od gory, firma drugorzedna - po prostu co sie trafi w dobrej cenie i jakosci. co wazne, to do jego wzrostu i wagi, slalomka to 170cm, rozwazcie tez zakup narty RC (cos pomiedzy SL a GS) Nie lekcewazcie tez butow. To najwazniejsza wbrew pozorom czesc sprzetu i ona posluzy mu na lata (zakladajac ze nie jezdzi w sezonie 80dni). p.s. roznice miedzy SL a GS wyjasniles dobrze na tyle, ze brat nie bedzie miec problemu z wyborem, w zaleznosci od tego co go kreci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 26 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2012 Co można powiedzieć o dokładnie tych nartach ? Są do wzięcia za 300zł - odbiór osobisty, oględziny już zrobione na miejscu. http://allegro.pl/narty-elan-s8-168cm-warszawa-412-i2817439644.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 12 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2012 Jakie buty do carvingu polecacie i gdzie najlepiej kupić w Wawie ? Kwota 500-600zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 15 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2013 Dzięki za pomoc. Wybrał butki Tecnica Phoenix 12 Air Shell. Naciągnął budżet ale buty są zacne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi