Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

znak na narcie i na bucie czy ma sie zgrywać ?

brzdegol

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam narty blizarda i po wyregulowaniu przez slep zauważyłem że znak na bucie i na narcicie się nie pokrywa więc to wyrównałem i jak jade po poziomie na płasko to te narty mi mimo woli bezwładnie charcują:smile:

i mimo wysiłków nie mam na to wpływu więć czy te znaki mają się ze sobą pokrywać czy nie? P.s znjomy ma buty na których nie ma znaków więc o co kaman z tymi znakami ja mam buty salamona i na środku podeszwy te znaki są

Ani znaki się nie mają pokrywać, ani to co Ci się dzieje z nartami nie ma nic wspólnego z Twoim kombinowaniem przy nartach:rolleyes::

Aha i wybierz się może na jakąś górkę, co byś mógł się poruszać bardziej w pionie:stupid:, wtedy będziesz mógł próbować skręcać, stawiać narty na krawędziach i jak Ci się uda to to jak to nazwałeś harcowanie przejdzie nartą, no ale musisz być na górce, w poziomie się nie uda, zwalisz się do środka skrętu - ot takie prawo fizyki:tongue:

W założeniu znak na narcie ma wskazywać miejsce "neutralne" pod względem obciążenia narty. Znak na bucie teoretyczny środek obciążenia/nacisku.

Jeśli więc chcemy uzyskać ustawienie neutralne to tak te znaki powinny się zgadzać. Pozostaje tylko pytanie czy o takie ustawienie nam chodzi. To kwestia indywidualna. Mnie znacznie lepiej się jeździ kiedy wiązania są przesunięte do przodu 1-2 cm.

Co do myszkowania nart, to zakładając że są to narty w miarę niestare więc taliowane to na nich nie jeździ się na wprost na płasko. W zależności od konstrukcyjnego promienia skrętu, twardości oraz sposobu i jakości ostrzenia będą więcej lub mniej myszkowały. Narty zawsze trzymaj z lekkim naciskiem na jedną krawędź. Wystarczy lekkie ugięcie kolan lub wypchnięcie biodra w bok (jakby jazda z obciążeniem na jednaj nodze).

No no dopiero wróciłem ze stubai z Austri choć dopiero zaczynam jeżdzić , to z każdej górki zjade , tylko że walcze a to nie oddaje mi przyjemności mam wrażenie że przechylam się (odwrotnie niż wszyscy poprawnie jeżdzący). Tak narty sa nowe i na przykład jest odcinek w świeradowie gdzie jedzie sie po płaskim zeby wogle dojechac bo jak wychamuje skretami to bym musiał sie dopchać i wtedy te narty myszkują bo jade jak na drzwiach od stodoły . Bardzo dziękuje za rady .Pozdrawiam:cheerful:

No no dopiero wróciłem ze stubai z Austri choć dopiero zaczynam jeżdzić , to z każdej górki zjade....

A widzisz...

tu jest kolejny kwiatek, fakt że zjeżdżasz z każdej góry nie może być wyznacznikiem umiejętności, to sobie zapamiętaj.

...jest odcinek w świeradowie gdzie jedzie sie po płaskim zeby wogle dojechac bo jak wychamuje skretami to bym musiał sie dopchać i wtedy te narty myszkują...

No to nie prowadź ich na płasko tylko delikatnie z krawędzi na krawędź, postaraj się je poczuć, jedziesz w takim momencie wolno masz czas pomyśleć...

na prawdę da się i nie będzie to miało wpływu na utratę prędkości, a jak pokombinujesz i wyczujesz o co chodzi to wręcz odwrotnie, prędkości/energii trzeba po prostu poszukać...

...jest odcinek w świeradowie gdzie jedzie sie po płaskim zeby wogle dojechac bo jak wychamuje skretami to bym musiał sie dopchać i wtedy te narty myszkują bo jade jak na drzwiach od stodoły .

Jeździłeś kiedyś na łyżwach? Po płaskim a jedziesz i to coraz szybciej. Tak samo na nartach - odbicie z nogi na nogę, z krawędzi na krawędź.

Jeździłeś kiedyś na łyżwach? Po płaskim a jedziesz i to coraz szybciej. Tak samo na nartach - odbicie z nogi na nogę, z krawędzi na krawędź.

a no właśnie (ale którą krawędż) wiem jak to brzmi ale mam wewnętrzny dylemat , ja jeżdze tak że obciążam prawą noge to skręcam w lewo a tym całym carvingiem to wbrew prawu grawitacji jest dosłownie chyba na odwrót czyli naciskam zewnętrzną krawędż lewej narty skrecając w lewo ( dedukuje na sucho)gdyż mój "styl" nieco różni się od ogółu . Wiem że nie na temat ale prosze o wskazówki bo już nie mam sił wyginam się na wszystkie strony wszystko mi sie plącze hehe:confused::

Brzdegol bez urazy, ale jak Ty jeździłeś na tym Stubaiu ??? :wink: Bo ja jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Tak samo nie bardzo sobie wyobrażam Ciebie np. na górnym odcinku Kasprowego (ja za cholerę bym stamtąd nie zjechał, nawet bym nie próbował) i wielu innych stokach skoro pytasz o takie rzeczy, a twierdzisz, że po każdym stoku zjedziesz.

przecież sami mówiliście że to że z kazdej górki zjeżdżam nie jest wyznacznikiem :smile: więc jade jak jade mój drugi zjazd był z fisa w zlodowaciałej snieżycy widoczność na 5 m w szklarskiej . Dobrze jeżdze na rolkach nawet tyłem i poprostu szukam swojego miejsca w nartach narazie jade jak na drzwiach od stodoły ale to dopiero mój drugi sezon

Świeradów zdrój

Hej wszystkim jest super byłem wczoraj w świeradowie i po waszych radach normalnie inna jazda nawet na płaskim odcinku jadąc na krawedziach się rozpędzałem poprostu dla mnie to szok jechałem jak na rolkach i znalazłem chyba to coś bo sprawiało mi przyjemność jeszcze raz dziękuje i Pozdrawiam:angel: