MOSTOSTAL Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 Nieoficjalnie dowiedziałem się o możliwości reaktywacji najdłuższego w Wieżycy stoku (ok 600m) na którym w 1980r postawiony został pierwszy poza górami wyciąg orczykowy Polsport. Pracował do roku 1999 po czym z powodu różnic zdań właścicieli gruntów, na których stał, został zdemontowany i ślad po nim zaginął. Nie wykluczone, że tym razem na owym stoku powstanie pierwsza w tym regionie kanapa ewentualnie również pierwszy poza górami orczyk dwuosobowy.Kanapa zapewne nie wyprzęgana, ale o ile nie będzie to jednoosobowe krzesło jak na Nosalu, to i tak znakomicie poprawi jakość tego ośrodka. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 Jakby dali radę byłoby SUPER :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 2 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2013 Nieoficjalnie dowiedziałem się o możliwości reaktywacji najdłuższego w Wieżycy stoku (ok 600m) Z tego co pamiętam to miał ok 400 m. Nachylenie było na nim bardzo słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 4 Wrzesień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2013 (edytowane) Co do długości to wyciąg miał dokładnie 470m. To dane od wytwórcy. Pisząc 600 miałem na myśli trasę zjazdu a ta miał 580m jadąc trawersem w kierunku "dolinki". Wzdłuż wyciągu 470. Tak czy inaczej był to najdłuższy stok w tym ośrodku. Jak dotąd najdłuższy jest stok w Przywidzu i ma 650. Wyciągi mają ok 600m długości. Stok ten jednak ma sens tylko przy tzw szybkim śniegu. Jak jest odwilżowo to mordęga. Przy nim dawny stok w Wieżycy to istna ścianka ;-) Byłem w Wieżycy 3 tygodnie temu i coś tam dłubią. Podpór ani fundamentów pod jakikolwiek wyciąg nie widziałem, jednak wyraźnie odczyszczają stok. Kto wie co tam będzie. Familia Koszałków milczy jak zaklęta. Mówią coś o 'wielkiej niespodziance'. Mam tylko nadzieję, że to nie będzie kolejny skipark. Tam potrzeba dłuższej góry i dobrego szybkiego wyciągu - krzesła albo choćby uczciwego dwuosobowego orczyka. Edytowane 4 Wrzesień 2013 przez MOSTOSTAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi