arek14 Napisano 21 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2013 1. Płeć - M 2. Wiek - 25 3. Waga - 90 4. Wzrost - 176 5. Na nartach jeżdżę od 15 sezonów, (co weekend) 6. Moje umiejętności określam na 6 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Atomic 90 flex 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Atomic Race SL Ti 156 cm 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - dlugie rekreacyjne skrety na przygotowanych stokach 10. Upatrzyłem sobie narty - Atomic SL Doubledeck Redster 11. Mój budżet na narty to około - 3000 Z tego co probowalem na wlasna reke sie rozejrzec to w oko wpadly mi dwie nartki . Atomic Doubledeck SL Redster i Atomic D2 Doubledeck SL Redster - zaczalem sie jedynie zastanawiac czy D2 nie bedzie dla mnie za twarda i zbytnio wymagajaca (gdzies przeczytalem ze ciezko inicjuje zakrety i nie wypacza bledow) a drugie pytanie czy moge wziac 160 cm ? czy musi byc 165, napomne ze na 156 SL Ti jezdzilo mi sie bardzo fajnie jednak nartka sie rozkleila . Z gory dziekuje za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 21 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2013 Bierz, a jestem pewien, że nie będziesz żałował! Choć oczywiście przy wydatku tego rzędu, zawsze warto najpierw wziąć na próbę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek14 Napisano 21 Wrzesień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2013 tylko brac ten wyzszy model czy nizszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 21 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2013 D2 to właśnie Doubledeck, więc chyba nie ma rozróżnienia pomiędzy doubledeck sl redster a doubledeck d2 redster sl (mam wrażenie że piszesz o tym samym modelu). Ja sam mam d2 race sl z sezonu 11/12 i jestem bardzo zadowolony (a raczej byłem przed kontuzją). Od sezonu 12/13 w nazwie pojawił się redster, ale nie jeździłem na nich, więc nie wiem, czy różnią się od moich. Jeśli chodzi o Twoje obawy, że są za twarde, to myślę, że bez problemu sobie z nimi poradzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek14 Napisano 21 Wrzesień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2013 to sa dwa rozne modele , jedna narta to nr 1 sl u atomica a druga to nr 2. A dlugosc narty ? wczesniej jezdzilem na 156 i mi sie bardzo przyjemnie tym jezdzilo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 21 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2013 (edytowane) to sa dwa rozne modele , jedna narta to nr 1 sl u atomica a druga to nr 2. A dlugosc narty ? wczesniej jezdzilem na 156 i mi sie bardzo przyjemnie tym jezdzilo . Aaaa to przepraszam, choć właśnie zerknąłem jeszcze na sprzęt i takiego oznaczenia nie znalazłem (w oznaczeniach jest albo d2 albo doubledeck+redster). Długość to chyba kwestia indywidualna, ale ja bym brał 165 Edytowane 21 Wrzesień 2013 przez Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek14 Napisano 21 Wrzesień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2013 no ale wlasnie , chodzi mi o Twoje indywidualne preferencje , dlaczego zdecydowalby sie na 165 , czym jest to spowodowane ? nie jezdzilem nigdy na porzadnej narcie dluzszej niz 156 a nie mam mozliwosci przetestowania tego modelu w tej dlugosci dlatego chcialbym wiedziec dlaczego ludzie decyduja sie na dluzsze narty .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 22 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2013 Moim zdaniem jest po prostu stabilniejsza. 156 przy Twoim wzroście, to chyba trochę przykrótka narta. Jeśli chodzi o możliwość testowania, to z tym nie powinno być większych kłopotów. Np w zeszłym sezonie w Szczyrku można było przetestować wszystkie modele atomica (za darmoszkę). Albo wypożyczyć w niektórych sklepach za kaucją (np w Intersporcie). To jednak spory wydatek i warto najpierw spróbować co bardziej pasuje. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 22 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2013 Narta jest rewelacyjna, jeżdziłem na poprzedniczce D2 SL rewelacyjnie inicjuje skręty jest sztywna to fakt ale nie uważam, że to nie wada wręcz przeciwnie. Tylko, że jazda slalomką tak krótką szybko się nudzi. W tym sezonie z tego powodu dokupiłem szersze i dłuższe Blackeye Ti 174cm 82mm pod butem. Mam nadzieje na kolejne orgazmy podczas jazdy. Kup dłuższe, jeśli jeździsz 15 sezon na pewno potrzebujesz dłuższych nart. Ja miałem tyle przerwy w jeździe. Pozdr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek14 Napisano 22 Wrzesień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2013 dzięki wielkie Panowie ! wybór pada na 165 . Teraz tylko znajdę kogoś kto mi "ściągnie" tą nartkę bo widzę że zapasy w większości sklepów już się pokończyły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fab Napisano 22 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2013 Też jeździłem na D2 SL i rzeczywiście jest sztywna, mi to jednak trochę przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek14 Napisano 22 Wrzesień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2013 a na ile w skali forum sie oceniasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 22 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2013 D2 SL mają już rocker, podobnie pewnie Redster to już skróci twoją długość narty conajmniej o 10 cm a zyskasz możliwość jazdy w trudniejszych warunkach, np na miękkim czy w puchu. Za trasę na nich nie śmigniesz ale mi na przykład dobrze jeździ się w kwietniu przy roztopach. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek14 Napisano 23 Wrzesień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2013 no to zaczął się problem . Nie moge nigdzie zlokalizowac nart ATOMIC D2 Doubledeck SL Redster 165 cm RED 2012/2013 . Wszedzie maja jedynie biale nartki , jakby ktos slyszal prosze o informacje albo pomoc gdzie moge czegos takiego szukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 23 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2013 (edytowane) Wychodzi że mają PS nie zerknąłem na opis WHITE Edytowane 23 Wrzesień 2013 przez wojmu dodano PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 23 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2013 Ja mam zeszłoroczne Redster Edge SL 164 cm i to jest "drugi" model Atomica. Wg mnie ten model jest bardziej zbliżony do Ti niż D2, z tym, że w moim odczuciu EDGE jest pewniejszy i sztywniejszy od TI. Natomiast EDGE nie jest tak sztywny jak D2, przez co bardziej uniwersalny, jeżeli chcesz "bardziej" rekreacyjnie. Czasami trzeba "poszurać" zamiast ciąć na krawędziach, a "zerwać" krawędź w D2 wymaga znacznie większego nakładu siły niż w EDGE. Co do długości powiem tak - ja by wziął teraz 171/170 cm (odpowiednio EDGE/D2), a parametry mam podobne do twoich (95 kg/175 cm), nasza waga uważam ma tutaj znaczenie ! Ale jak kupowałem to chciałem szybko szybko..... i wziąłem 164. Tam jest rocker. Dla mnie 171 z rockerem w tych nartach = 160 bez rockera. Ogólnie obie nartki bardzo fajne. D2 bardziej wymagająca, ale za to trzyma krawędź szalenie!! Uważam, że najlepiej wypożyczyć i sprawdzić samemu - są miejsca w Wiśle (na 100%), Białce (na 90%) czy Zakopcu (50%) gdzie w zeszłym sezonie można było znaleźć te modele. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek67 Napisano 23 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2013 no ale wlasnie , chodzi mi o Twoje indywidualne preferencje , dlaczego zdecydowalby sie na 165 , czym jest to spowodowane ? nie jezdzilem nigdy na porzadnej narcie dluzszej niz 156 a nie mam mozliwosci przetestowania tego modelu w tej dlugosci dlatego chcialbym wiedziec dlaczego ludzie decyduja sie na dluzsze narty ..Witam narty atomic redster sl i dł.165 to narty fis,inne tz.166,168 lub mniejsze ale nie 165 to sklepowe.Damskie fis tylko dwa rozmiary-155,158 inne to są sklepowe.Nazwa dubledeck mówi o zastosowaniu płyty dodatkowej na całej długości narty i służy do pochłaniania drgań na narcie-pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hrynisz Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Redster D2 SL jest sporo miększy od poprzednika D2 SL (który i tak nie był nie wiadomo jak twardy) więc myślę że nie powinieneś mieć problemów. A co do poszukiwań to popatrz na Ebay.com tam można dużo znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi