daniel_torun Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Dzieci rosną i czas na zmianę butów narciarskich. Dzięki forum i szybkiemu kursowi Mitka wiem jak się dobiera buty. Przynajmniej tak myśle ;-) Okaże się na stoku. A co z dziećmi ? Zmierzyłem mu stopę - 213 mm . Ale dziecko nie zrozumie , że ma mieć ciasne , że ułożą. Nie przekaże też mi dokładnie swoich odczuć. Czym się kierować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Dzieci rosną i czas na zmianę butów narciarskich. Dzięki forum i szybkiemu kursowi Mitka wiem jak się dobiera buty. Przynajmniej tak myśle ;-) Okaże się na stoku. A co z dziećmi ? Zmierzyłem mu stopę - 213 mm . Ale dziecko nie zrozumie , że ma mieć ciasne , że ułożą. Nie przekaże też mi dokładnie swoich odczuć. Czym się kierować ? Wielkiej filozofii nie ma, wyciągasz wkładkę z buta, zakłada samą wkładkę dziecko, wkładasz 2 palce do wkładki za piętę, powinny się zmieścić, ale palce nie pięść:tongue:. Następnie test już na złożonym bucie, zakładacie zapinacie i tylko pytasz pociechę o odczucia, czy nie gniecie nie pije... Najlepiej jak by pobyło w tych butach jakiś czas, niech pochodzi, pobawi się, ect... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel_torun Napisano 14 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Tylko nagorsze jest to , że z racji rośnięcia buty starczają mu na rok. Więc chciałem kupić używane prze net. Takich nie przymierze niestety.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Tylko nagorsze jest to , że z racji rośnięcia buty starczają mu na rok. Więc chciałem kupić używane prze net. Takich nie przymierze niestety.... No w tym przypadku nikt nic Ci to odkrywczego nie doradzi... Sam przez to przechodziłem i kombinacji jest co nie miara, zamiany, kupowałem też od kolegów z forum, zdarzało się że dostawałem, bo komuś to leżało i chał się pozbyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Tylko nagorsze jest to , że z racji rośnięcia buty starczają mu na rok. Więc chciałem kupić używane prze net. Takich nie przymierze niestety.... Najlepszym wg mnie rozwiązaniem to jakiś komis, ja co roku podmieniam buty za dopłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel_torun Napisano 14 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 No w tym przypadku nikt nic Ci to odkrywczego nie doradzi... Sam przez to przechodziłem i kombinacji jest co nie miara, zamiany, kupowałem też od kolegów z forum, zdarzało się że dostawałem, bo komuś to leżało i chał się pozbyć... Rozumiem... Zastanawiam się... Chcę mu kupić ok. 220 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel_torun Napisano 14 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Najlepszym wg mnie rozwiązaniem to jakiś komis, ja co roku podmieniam buty za dopłatą. Komis ok tylko nie w Toruniu U nas nawet sklepu z nartami nie ma ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Komis ok tylko nie w Toruniu U nas nawet sklepu z nartami nie ma ;-) W tak dużym mieście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel_torun Napisano 14 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 W tak dużym mieście? jest jeden serwis narciarski ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Ja kupiłem przez "net" od kolegi z forum. Zmierzyłem długość stopy, w centymetrach wychodziło że będą dobre i po sprawie. Umówiliśmy się na ewentualny zwrot. Pilnuj aby się długość stopy zgadzała i powinno być git PS Jak sobie przypominam to myśmy Marczello się zamienili butami i mam co,s na PLUSIE u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Cześć Rozumiem... Zastanawiam się... Chcę mu kupić ok. 220 mm. A jak jeździ młody człowiek? Przetestowałem na swoich dzieciach oraz na wielu dziciach, które uczyłem zakupy butów i jednoznacznie mozna powiedzieć, że kupno dla dziecka buicika numer wiekszego niczym nie grozi. Bierz miarkę dopasuj rozmiar, zapytaj czy but sie podoba, oceń czy to but dobrej klasy - tutaj trzeba to odnieść do stopnia zaawansowania - i jezli wszystko jest OK możesz brac numer większy niz stopa spokojnie. U mnie dzieci maja buty na 2-3 sezony w zalezności i tempa wzrostu. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel_torun Napisano 14 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Cześć A jak jeździ młody człowiek? Przetestowałem na swoich dzieciach oraz na wielu dziciach, które uczyłem zakupy butów i jednoznacznie mozna powiedzieć, że kupno dla dziecka buicika numer wiekszego niczym nie grozi. Bierz miarkę dopasuj rozmiar, zapytaj czy but sie podoba, oceń czy to but dobrej klasy - tutaj trzeba to odnieść do stopnia zaawansowania - i jezli wszystko jest OK możesz brac numer większy niz stopa spokojnie. U mnie dzieci maja buty na 2-3 sezony w zalezności i tempa wzrostu. Pozdrowienia Tak tez myslałem Mitek. Dokładnie go pomierzyłem - jedna noga 206 druga 213 . Chciałem kupić mu na 220. Widziałem nawet gdzieś takie nawet na 4 klamry. Jeździ jak to 8 letnie dziecko - wszędzie zjedzie i jak się go pilnuje to nawet ładnie i bez krechy ;-) Co roku dajemy go do szkółki na 3 h dziennie więc chcę aby jakis progres był. i jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2013 Cześć Tak tez myslałem Mitek. Dokładnie go pomierzyłem - jedna noga 206 druga 213 . Chciałem kupić mu na 220. Widziałem nawet gdzieś takie nawet na 4 klamry. Jeździ jak to 8 letnie dziecko - wszędzie zjedzie i jak się go pilnuje to nawet ładnie i bez krechy ;-) Co roku dajemy go do szkółki na 3 h dziennie więc chcę aby jakis progres był. i jest He he, wiesz, osmioletnie dziecko to może być zsuwająca się kukiełka albo doświadczony samodzileny narciarz po 6,7 sezonach. jezli ma taka dysproporcje w wilekości stóp to tym bardziej musisz kupic buty większe. Czy czteroklamrowe - chyba już tak, jeżeli będziesz miął w dobrej cenie. Lepszy but = lepsza jazda. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi