Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jak wybrać buty dla dziecka ?

daniel_torun

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieci rosną i czas na zmianę butów narciarskich. Dzięki forum i szybkiemu kursowi Mitka wiem jak się dobiera buty. Przynajmniej tak myśle ;-) Okaże się na stoku.

A co z dziećmi ? Zmierzyłem mu stopę - 213 mm . Ale dziecko nie zrozumie , że ma mieć ciasne , że ułożą. Nie przekaże też mi dokładnie swoich odczuć. Czym się kierować ?

Dzieci rosną i czas na zmianę butów narciarskich. Dzięki forum i szybkiemu kursowi Mitka wiem jak się dobiera buty. Przynajmniej tak myśle ;-) Okaże się na stoku.

A co z dziećmi ? Zmierzyłem mu stopę - 213 mm . Ale dziecko nie zrozumie , że ma mieć ciasne , że ułożą. Nie przekaże też mi dokładnie swoich odczuć. Czym się kierować ?

Wielkiej filozofii nie ma, wyciągasz wkładkę z buta, zakłada samą wkładkę dziecko, wkładasz 2 palce do wkładki za piętę, powinny się zmieścić, ale palce nie pięść:tongue:.

Następnie test już na złożonym bucie, zakładacie zapinacie i tylko pytasz pociechę o odczucia, czy nie gniecie nie pije...

Najlepiej jak by pobyło w tych butach jakiś czas, niech pochodzi, pobawi się, ect...

Tylko nagorsze jest to , że z racji rośnięcia buty starczają mu na rok. Więc chciałem kupić używane prze net. Takich nie przymierze niestety....

No w tym przypadku nikt nic Ci to odkrywczego nie doradzi...

Sam przez to przechodziłem i kombinacji jest co nie miara, zamiany, kupowałem też od kolegów z forum, zdarzało się że dostawałem, bo komuś to leżało i chał się pozbyć...

No w tym przypadku nikt nic Ci to odkrywczego nie doradzi...

Sam przez to przechodziłem i kombinacji jest co nie miara, zamiany, kupowałem też od kolegów z forum, zdarzało się że dostawałem, bo komuś to leżało i chał się pozbyć...

Rozumiem... Zastanawiam się... Chcę mu kupić ok. 220 mm.

Ja kupiłem przez "net" od kolegi z forum. Zmierzyłem długość stopy, w centymetrach wychodziło że będą dobre i po sprawie. Umówiliśmy się na ewentualny zwrot. Pilnuj aby się długość stopy zgadzała i powinno być git :)

PS

Jak sobie przypominam to myśmy Marczello się zamienili butami i mam co,s na PLUSIE u Ciebie :)

Cześć

Rozumiem... Zastanawiam się... Chcę mu kupić ok. 220 mm.

A jak jeździ młody człowiek?

Przetestowałem na swoich dzieciach oraz na wielu dziciach, które uczyłem zakupy butów i jednoznacznie mozna powiedzieć, że kupno dla dziecka buicika numer wiekszego niczym nie grozi. Bierz miarkę dopasuj rozmiar, zapytaj czy but sie podoba, oceń czy to but dobrej klasy - tutaj trzeba to odnieść do stopnia zaawansowania - i jezli wszystko jest OK możesz brac numer większy niz stopa spokojnie. U mnie dzieci maja buty na 2-3 sezony w zalezności i tempa wzrostu.

Pozdrowienia

Cześć

A jak jeździ młody człowiek?

Przetestowałem na swoich dzieciach oraz na wielu dziciach, które uczyłem zakupy butów i jednoznacznie mozna powiedzieć, że kupno dla dziecka buicika numer wiekszego niczym nie grozi. Bierz miarkę dopasuj rozmiar, zapytaj czy but sie podoba, oceń czy to but dobrej klasy - tutaj trzeba to odnieść do stopnia zaawansowania - i jezli wszystko jest OK możesz brac numer większy niz stopa spokojnie. U mnie dzieci maja buty na 2-3 sezony w zalezności i tempa wzrostu.

Pozdrowienia

Tak tez myslałem Mitek. Dokładnie go pomierzyłem - jedna noga 206 druga 213 . Chciałem kupić mu na 220. Widziałem nawet gdzieś takie nawet na 4 klamry. Jeździ jak to 8 letnie dziecko - wszędzie zjedzie i jak się go pilnuje to nawet ładnie i bez krechy ;-) Co roku dajemy go do szkółki na 3 h dziennie więc chcę aby jakis progres był. i jest ;)

Cześć

Tak tez myslałem Mitek. Dokładnie go pomierzyłem - jedna noga 206 druga 213 . Chciałem kupić mu na 220. Widziałem nawet gdzieś takie nawet na 4 klamry. Jeździ jak to 8 letnie dziecko - wszędzie zjedzie i jak się go pilnuje to nawet ładnie i bez krechy ;-) Co roku dajemy go do szkółki na 3 h dziennie więc chcę aby jakis progres był. i jest ;)

He he, wiesz, osmioletnie dziecko to może być zsuwająca się kukiełka albo doświadczony samodzileny narciarz po 6,7 sezonach.

jezli ma taka dysproporcje w wilekości stóp to tym bardziej musisz kupic buty większe. Czy czteroklamrowe - chyba już tak, jeżeli będziesz miął w dobrej cenie. Lepszy but = lepsza jazda.

Pozdrowienia