Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty do rekreacji, kilka typów. Który najlepszy?

snykee

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Coś mi tu nie bardzo pasuje. Cięzko znaleźć narty bardzoej miękkie i łatwiejsze od X-wingów. Ja bym raczej spodziewał się, że x wingi ograniczaja mozliwości jezdne właśnie przez swoje, delikatnie rzecz ujmując kiepskie parametry twardościowo spręzystościowe.

Kacper w zeszłym roku wsiadł na X wingi długości 160 cm i stwierdził, że narta slabo trzyma, na krawędzi nie jedzie i generalnie jest to "szmelc" - juz mi się za to dostało ale jest to cytat z syna.

Czy pewny jesteś, że dla taty, bądź co bądź dobrego narciarza (mocne 7 to dla mnie porządny pomocnik instruktora) chcesz kiepskie narty??

Pozdrowienia

Drogi Mitku, oj chyba Twój syn nie ma racji. Sam portal skionline klasyfikuje tę nartę jako narta dla zaawansowanych. Ale Twój syn mógł mieć inne odczucie, nie znam, nie wiem jak jeździ, nie wiem jak narta była przygotowana. Za pierwszym razem jak je założyłem też stwierdziłem, ze to szmelc i nie da się jeździć, teraz moje zdanie jest całkowicie odmienne.

I czy obydwaj mówimy o tej narcie? ( http://www.skionline.pl/sprzet/narty,08-09,salomon,x-wing-8-711,3380.html )

Czemu słabsze narty? Ano przez problem z kolanem. A to wymusza lżejszy nacisk na nartę, a wiadomo - miększa narta - mniejszy nacisk, twardsza narta - twardszy nacisk. To jest jedyny powód zmiany ;)

Więc szukamy nart, którymi dość łatwo się steruje.

I mówię, moje typy są poparte tylko argumentami z internetu (sklepów/producenta), a nie argumentami użytkowników.

Cześć

Drogi Mitku, oj chyba Twój syn nie ma racji. Sam portal skionline klasyfikuje tę nartę jako narta dla zaawansowanych. Ale Twój syn mógł mieć inne odczucie, nie znam, nie wiem jak jeździ, nie wiem jak narta była przygotowana. Za pierwszym razem jak je założyłem też stwierdziłem, ze to szmelc i nie da się jeździć, teraz moje zdanie jest całkowicie odmienne.

I czy obydwaj mówimy o tej narcie? ( http://www.skionline.pl/sprzet/narty,08-09,salomon,x-wing-8-711,3380.html )

Czemu słabsze narty? Ano przez problem z kolanem. A to wymusza lżejszy nacisk na nartę, a wiadomo - miększa narta - mniejszy nacisk, twardsza narta - twardszy nacisk. To jest jedyny powód zmiany ;)

Więc szukamy nart, którymi dość łatwo się steruje.

I mówię, moje typy są poparte tylko argumentami z internetu (sklepów/producenta), a nie argumentami użytkowników.

Konstrukcyjnie w X wingach nie za wiele się zmienia. Właśnie dlatego pytam bo syn jeździł na tej narcie w zeszłym roku jak miał 11 lat. Narciarzem jest bardzo dobrym ale siły tyle co doerosły facet w kwiecie wieku (41 ) normlanego wzrostu 180, bez specjalnej nadwagi (88) to z pewnością tyle nie ma więc gdzieś jest błąd w opisach. Daję sobie ręke uciąć.

Teraz do meritum. Sam jestem podobnym przypadkiem - 48 lat, 100kg, 180 wzrostu. Po wielu kontuzjach mam kłopoty z kolanami ( oba po kontuzjach w jednym brak więzadła w obu łąkotki popękane, itd), Achillesy oba po rekonstrukcji. Zakladam, że technicznie jeżdżę lepiej (choć dobre 7 to jest naprawdę wysoki poziom) ale na nartach miękkich i delikatnych mam spore kłopoty. Tu właśnie trzeba siły do jazdy. Na płaskim czy przy dobrym śniegu problemów oczywiście nie ma ale na twardym czy jak stromo miękka, łatwa narta bardzo utrudnia jazdę czyni ja niepewna i właśnie siłową. Dlatego więc się dziwię diagnozie kłopotów.

Zdanie: - miększa narta - mniejszy nacisk, twardsza narta - twardszy nacisk. Jest raczej obiegową półprawdą. Przy dobrej technice nic nie trzeba dociskać czy naciskać - wystarczy sam ciężar narciarza. Siła potrzebna jest przy jeździe wyczynowej ale o tym tu chyba nie rozmawiamy.

Jeżeli tata zamierza jeździć jedynie po płakskich łąkach i w idealnych śniegach ten wybór może pracować w innym wypadku nie.

Pozdrowienia serdeczne

Edytowane przez Mitek

Cześć

Pogratulować syna i jego umiejętności w takim wieku. Więc jakie narty byś od siebie polecił?

P.S.

Oj ojciec parę w nogach ma, bardzo dużo roweru i biegania. Nie powiem też mnie dziwi chęć wyboru miękkich nart.

Kacperion jeździ a nie się zsuwa i to starczy - dzięki. Skoro tata jeździ na 7 to chyba musi sam wybrać albo ( skoro ma to byc np prezent to może daj jakis film albo cos takiego. Doradzanie komuś - zwłaszcza dobremu to loteria. Na odczucia z jazdy skałda się naprawdę bardzo dużo zmiennych.

Serdeczne pozdrowienia