szymon120390 Napisano 2 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2014 Witam, chciałbym zakupić bytu do zjeżdżania na nartach. Nie wiem jakie dobrać. Moja waga to 76-78 kg i 180 cm wzrostu. Jestem średnio-zaawansowany. Na co najlepiej patrzeć. Chciałbym żeby ktoś mi polecił może coś z własnego doświadczenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 3 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2014 (edytowane) Na co najlepiej patrzeć. Chciałbym żeby ktoś mi polecił może coś z własnego doświadczenia. Na : - dopasowanie!!! Nawet najwygodniejszy-zamały but będzie zły dający dyskomfort. Mierzyć dokładnie w grubej skarpecie. - twardość dla ciebie nie mniej jak Flex 90 Edytowane 3 Styczeń 2014 przez Roobs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 3 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2014 Witam, chciałbym zakupić bytu do zjeżdżania na nartach. Nie wiem jakie dobrać. Moja waga to 76-78 kg i 180 cm wzrostu. Jestem średnio-zaawansowany. Na co najlepiej patrzeć. Chciałbym żeby ktoś mi polecił może coś z własnego doświadczenia. Pozdrawiam Jest coś takiego jak wyszukiwarka - wpisujesz dobór butów i :eek: http://www.skionline.pl/forum/search.php?searchid=990860 mam tyle informacji:eek:. A jak Ci się nie chce szukać do idź do sklepu to poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 3 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2014 Na różnych forach jest multum informacji o doborze butów więc poczytaj. Poświęć na to dużo czasu bo to podstawowa sprawa. Różni narciarze mogą zwracać uwagę na różne sprawy np. dla mnie najważniejsze są: - idealne dopasowanie (bardzo często kupuje się buty za duże) - możliwie cieńka wysciólka (aby się nie ubiła) - możliwie niska waga - możliwość ugięcia do przodu (umiarkowany flex) - zakres ruchu kostki po zwolnieniu blokady chodzenia (bo chodzę) o ile uważam, że pierwsze dwa pnkty są w miarę uniwersalne (choć zmarźluchy mogą preferować grube wyściółki) to pozostałe punkty zależą od stylu jazdy Nikt więc Ci nic nie podpowie. Np w miarę miękkie buty wybiorą wygodniccy ale także jeżdżący w terenie. wśród tych ostatnich są tacy którzy jednak kupują "betony". Natomiast w samej kwestii przymierzania butów polecałbym cienką skarpetę (traktując wymianę na grubą jako "rezerwę strategiczną"). Nie ma zresztą żadnej potrzeby jazdy w grubych (buty są przecież ocieplone), chyba, że ktoś bardzo marznie. Oczywiste jest, że buty dobre dla jednego narciarze nie muszą pasować innemu więc nie podaje Ci tych paru par w których jeździłem a okazały się znakomite. Pozdro Wiesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuu Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 A ja se zrobiłam wkładkę w pełni dopasowana do gicy - tj piankę wypełniająca kapcie wtlaczaja jak jest na stopie i w skorupie - ciśnienie tj ból jest masakryczny ale warto - mogę dopiąć klamry i nic nie ciśnie - po prostu 100% dopasowania i kontroli - cena to 260€ za kapec i wkładkę ale warto. Nie wiem tylko czy w Polsce gdzieś to robią. Facet mówił mi ze we Włoszech robią to tylko w 2 miejscach i 1 w Austrii czy jakoś tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 8 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2014 A ja se zrobiłam wkładkę w pełni dopasowana do gicy - tj piankę wypełniająca kapcie wtlaczaja jak jest na stopie i w skorupie - ciśnienie tj ból jest masakryczny ale warto - mogę dopiąć klamry i nic nie ciśnie - po prostu 100% dopasowania i kontroli - cena to 260€ za kapec i wkładkę ale warto. Nie wiem tylko czy w Polsce gdzieś to robią. Facet mówił mi ze we Włoszech robią to tylko w 2 miejscach i 1 w Austrii czy jakoś tak Czy piszesz o wkładce (pod stopą) czy o całym botku??? Może podaj jakąś nazwę (markę) - choć cena zaporowa (jak dla mnie) Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 8 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2014 Z własnego doświadczenia: dokładne dopasowanie wkładek na wymiar może wymagać korekt!!! Robimy, jedziemy na stok i ewentualnie poprawiamy. Daleki serwis to ryzyko w razie poprawy wkładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi