Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Zakup butów

szymon120390

Rekomendowane odpowiedzi

Na co najlepiej patrzeć. Chciałbym żeby ktoś mi polecił może coś z własnego doświadczenia.

Na :

- dopasowanie!!! Nawet najwygodniejszy-zamały but będzie zły dający dyskomfort. Mierzyć dokładnie w grubej skarpecie.

- twardość dla ciebie nie mniej jak Flex 90

Edytowane przez Roobs
  • Like 1

Witam, chciałbym zakupić bytu do zjeżdżania na nartach. Nie wiem jakie dobrać. Moja waga to 76-78 kg i 180 cm wzrostu. Jestem średnio-zaawansowany. Na co najlepiej patrzeć. Chciałbym żeby ktoś mi polecił może coś z własnego doświadczenia.

Pozdrawiam

Jest coś takiego jak wyszukiwarka - wpisujesz dobór butów i :eek: http://www.skionline.pl/forum/search.php?searchid=990860 mam tyle informacji:eek:.

A jak Ci się nie chce szukać do idź do sklepu to poradzą.

Na różnych forach jest multum informacji o doborze butów więc poczytaj. Poświęć na to dużo czasu bo to podstawowa sprawa. Różni narciarze mogą zwracać uwagę na różne sprawy np. dla mnie najważniejsze są:

- idealne dopasowanie (bardzo często kupuje się buty za duże)

- możliwie cieńka wysciólka (aby się nie ubiła)

- możliwie niska waga

- możliwość ugięcia do przodu (umiarkowany flex)

- zakres ruchu kostki po zwolnieniu blokady chodzenia (bo chodzę)

o ile uważam, że pierwsze dwa pnkty są w miarę uniwersalne (choć zmarźluchy mogą preferować grube wyściółki) to pozostałe punkty zależą od stylu jazdy Nikt więc Ci nic nie podpowie. Np w miarę miękkie buty wybiorą wygodniccy ale także jeżdżący w terenie. wśród tych ostatnich są tacy którzy jednak kupują "betony". Natomiast w samej kwestii przymierzania butów polecałbym cienką skarpetę (traktując wymianę na grubą jako "rezerwę strategiczną"). Nie ma zresztą żadnej potrzeby jazdy w grubych (buty są przecież ocieplone), chyba, że ktoś bardzo marznie.

Oczywiste jest, że buty dobre dla jednego narciarze nie muszą pasować innemu więc nie podaje Ci tych paru par w których jeździłem a okazały się znakomite.

Pozdro

Wiesiek

• Like 1

A ja se zrobiłam wkładkę w pełni dopasowana do gicy - tj piankę wypełniająca kapcie wtlaczaja jak jest na stopie i w skorupie - ciśnienie tj ból jest masakryczny ale warto - mogę dopiąć klamry i nic nie ciśnie - po prostu 100% dopasowania i kontroli - cena to 260€ za kapec i wkładkę ale warto. Nie wiem tylko czy w Polsce gdzieś to robią. Facet mówił mi ze we Włoszech robią to tylko w 2 miejscach i 1 w Austrii czy jakoś tak

• Like 1

A ja se zrobiłam wkładkę w pełni dopasowana do gicy - tj piankę wypełniająca kapcie wtlaczaja jak jest na stopie i w skorupie - ciśnienie tj ból jest masakryczny ale warto - mogę dopiąć klamry i nic nie ciśnie - po prostu 100% dopasowania i kontroli - cena to 260€ za kapec i wkładkę ale warto. Nie wiem tylko czy w Polsce gdzieś to robią. Facet mówił mi ze we Włoszech robią to tylko w 2 miejscach i 1 w Austrii czy jakoś tak

Czy piszesz o wkładce (pod stopą) czy o całym botku???

Może podaj jakąś nazwę (markę) - choć cena zaporowa (jak dla mnie)

Pozdro

Wiesiek