krzysiek Napisano 27 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2014 Witam, Zwracam się z prośbą o pomoc w doborze nart. Niestety moje warunki fizyczne nie ułatwiają mi zadania: Wzrost: 191cm Waga: 72 kg Wiek: 36 lat Moje buty: Rossignol PURSUIT SENSOR3 90 Umiejętności – początkujący/średnio zawansowany. Co do umiejętności to w zeszłym roku miałem kilka lekcji z instruktorem i byłem kilkanaście razy na stoku. Można zatem powiedzieć że dopiero zaczynam się uczyć jednak dodam, że w młodości spędziłem w nartach trochę czasu. Niestety bez instruktora i fachowej dorady co skutkuje brakami w technice. Myślałem aby na początek kupić narty używane lub coś z zeszłego sezonu jednak przy moim wzroście wybór jest ograniczony. Sprzedawca w sklepie (instruktor) odradzał kupno krótkich nart – zaproponował najdłuższe jakie miał (ubiegłoroczne Blizzard Magnum 7.7 - 174cm), proponował poszukać jednak czegoś dłuższego. Z nieco dłuższych nart tego typu znalazłem Head Rev 75 (ewentualnie Rev 78) – długość 177cm. Po przeczytaniu kilku tematów z forum zastanawiam się też nad FISCHER PROGRESSOR 900 - 180cm. Zeszłoroczne można kupić w kwocie 1500zl. Jednak obawiam się że może to być zbyt ambitny wybór. Drugie z pytań jak to jest z tym doborem nart uwzględniając nie tylko wzrost ale także wagę? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 28 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Po dalszych przemyśleniach prawdopodobnie wybiorę coś z tych modeli: HEAD INTEGRALE 007 (177cm) HEAD REV 75 (177cm) FISCHER PROGRESSOR 800 (175cm) Podobny temat z forum: http://www.skiforum.pl/topic/47073-ktore-narty-najodpowiedniejsze-dla-6tki/ Mile widziane wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Zanim wydasz pieniądze na te Progresory 800 to wypozycz sobie "900" seki. Można je bez większego problemu spotkać w wypożyczalniach. Przejedziesz się i zobaczysz czy wywołaja panikę u ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wronisz Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Będę kupował Progressory 900 na dniach i testował zaraz po nowym roku. Poziom mam podobny, wzrost 190cm ale jestem 20kg cięższy. Napisze czy po jeździe na tych nartach musiałem zmienić spodnie, osobiście wolę kupić bardziej zaawansowany sprzęt. Pływam już od kilku sezonów na windsurfingu i wiem jak szybko podstawowy sprzęt przestaje wystarczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coza Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Do Twojego wzrostu 175 beda idealne jezeli jestes sredniozaawansowany, fischery progerssor 900 powinne pasowac, ale zawsze przed wydaniem kasy na dobry sprzet warto wypozyczyc kilka rodzaji moze akurat cos innego Ci przypadnie do gustu. Pomyśl rowniez o volkl rtm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 29 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Co do 900 jaką długość mieliście na myśli rekomendując mi ten model? Przyznam ze prawie byłem zdecydowany na zeszłoroczny model Progressor 800 po rozmowie ze sprzedawcą, który twierdził że będą lepsze niż HEAD INTEGRALE 007. Nie mniej INTEGRALE potestowe za 800zł to też ciekawa oferta - zawsze to mniejsza strata gdyby za rok okazało się że muszę kupić coś lepszego. Z tego artykułu wynika ze Progressor 800 jest bardziej uniwersalny niż HEAD 007: http://www.skiinfo.pl/wyposazenie/g/35/test-nart-2014--allround- Jednak trochę martwi mnie zalecenie testujących Progressor 800: "Przy zakupie najlepiej wybrać długość narty odpowiadającą własnemu wzrostowi. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner79 Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Kupuj fisza 900 na 180 i nie panikuj :-) normalna narta.Nie zabije cie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Będę kupował Progressory 900 na dniach i testował zaraz po nowym roku. Poziom mam podobny, wzrost 190cm ale jestem 20kg cięższy. Chętnie poczytam o Twoich wrażeniach. Gdzie będziesz testował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafraf Napisano 30 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2014 Co do 900 jaką długość mieliście na myśli rekomendując mi ten model? " Obstawiam (przy Twoich "parametrach") na 180 cm, z resztą "finder" producenta też tak podpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 1 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2015 Dziękuje wszystkim za pomoc. Zdecydowałem się jednak na Progressory 800 - na stok na którym głównie jeżdżę myślę że wystarczą. Nie mniej chętnie przetestowałbym te 900 . Byłem na nich już 3 razy na stoku i jest ok. Odszukałem w notatniku telefonu że w zeszłym roku trochę jeździłem na Blizzard Cross Mountain CMX Pro IQ (166cm, R14,5 119/78/98) ale nie było najłatwiej z tego co pamiętam więc może i dobrze że pozostałem przy tych 800. Zadanie na ten rok to poprawa techniki bo teraz jej braki tuszuję szybkością. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi