leitner Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Dzisiaj byłem na północy i na południu, ale najpierw wietrzna północ. Temparatura od -4*C do +3*C. Powyżej Rovnej Holi silny porywisty wiatr, powodujący ogromne zamiecie śnieżne. Cały dzień bezchmurnie. Trasa 1c, 1b: Jechałem tam dopiero o 15.55. Często wystawał lód i kamienie-wiatr wywiał sporo śniegu, po bokach małe zaspy; twardo. Trasa 1a i 1 Świetnie przygotowane. Brak lodu i kamieni, twardo. Trasa 2 i 2a (Rovna Hola - Priehyba - Koliesko): Śniegu dużo, brak przetarć. Jedynie na 2 czasami wystawał twardy podkład; na słońcu miękkawo. Trasa 5 i 5a (Lukova - Rovna Hola - Zahradky): Świetnie przygotowane, brak kamieni i lodu. Po 16. na 5a 30-40 centymetrowe zaspy. Na wysokości Rovnej Holi pojawiły się przetarcia spowodowane silnym wiatrem. Na górnym odcinku 5 pojawiły się muldy, ale czego się spodziewać na koniec dnia? Trasa 7 (czarna) i niebieska 7a : Świetnie przygotowane, twardo. Miałem wrażenie, że czarna jest łatwiejsza od czerwonego FIS-u . Trasa 10 (Brhliska-Otupne): Twardo, bez przetarć. Kolejka do gondoli o dziwo mała. Trasa 11 (dolny FIS) : Dobrze przygotowana, aczkolwiek pojawiały się małe grudki zmrożonego śniegu. Trasa 11a (górny FIS) : Niestety przez silny wiatr wywiało trochę śniegu. Pojawiały się przetarcia i lód, po bokach nie brakowało małych zasp. RUSZYŁO KRZESŁO NA KONSKI GRUN!!! Trasa 12 (Priehyba-Zahradky) : Na samej górze trochę lodu i twardego podkładu. Poza tym w porządku, twardo. Trasa 14(na Lućky): "perfektna zjazdovka" Jak zjeżdżałem tamtędy o 16:15, to była cały czas tak dobrze przygotowana jak rano (oczywiście sztruksik zniknął :wink: ). Jazda przez las przy trasie cudowna :angel: Chyba zacznę opuszczać trasy, a pojawiać się w lesie :stupid:. Trawers 41, 42 (Priehyba - Koliesko"Jasna" - Otupné) : Bez przetarć, jedynie małe gałązki leżały na trasie, ale taki urok tras w lesie . Jazda poza trasami powyżej granicy lasu zła. Nawet tuż obok tras wystawały kamienie. Jak tak dalej będzie wiało, to chyba zamknął 1c z Chopoku :angry:. Podobno po południu zamknęli kanapę na Rovną Holę i wolne krzesło na Lukovą. PS Dzięki za spotkanie Jasiek ! Szkoda, że tylko kilka minut, ale mam nadzieję, że do czwartku z raz chociaż przyjedziesz, a jak nie, to do zobaczenia za rok ! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 14 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 14 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 iSKI TRACKER pokazał 80 km razem z południem, a 147,96 km razem z kolejkami :cheerful: Maksymalna prędkość to 67km/h. No i buchta parena :biggrin: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 14 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 (edytowane) Chopok-południeDzisiaj południe przejechałem jedynie powierzchownie. Warunki podobne do wczorajszych. http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/14584-Warunki-na-Chopoku?p=212460#post212460 Chociaż większość tras była twarda, jedynie 31, 31a i 36 puściły i pojawiły się muldy. Na trawersie 50 pojawiły się przetarcia. Na górze Zadnych Deresi było sporo wystających minerałów. Do talerzyka była kolejka na 4-5minut. Pod koniec krzesło na Kosodrevinę co chwila wyłączali. Na górę jechałem 17minut :angry: Więcej zdjęć we wczorajszej relacji, bo widoki dzisiaj były takie same Edytowane 14 Luty 2015 przez leitner 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 15 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 Chopok-północ 15.02 W sumie mógłbym opisać dzisiejszy dzień na Chopoku kilkoma słowami, ale na forum nie można przeklinać, więc napiszę trochę dłużej :wink: Temperatura od -4*C do +3*C. Cały dzień pełna lampa. Wiatr powyżej Rovnej Holi umiarkowany i silny-porowisty powodujący zamiecie, ale tylko do 13:30. Potem wszystko ucichło... Trasa 1b i 1a : Lodowisko z puchem Twardo, ale warunki dostateczne. Przetarcia do lodu i kamieni. Przy zakręcie wywróciłem się i nadciągnąłem sobie ścięgno. Całe szczęście, że było już po 15 - zjeżdżałem na obiad, więc za dużo do przejechania nie miałem. Na tym lodzie narciarze wywalali się co chwila. Trochę dziwne uczucie, jak jedziesz, a tu co chwila przed tobą PAC! i gleba :stupid: Jednak wiatr zrobił swoje... Trasa 1 : Warunki bardzo dobre, twardy podkład gdzieniegdzie wystawał. Trasa 2 i 2a : Warunki bardzo dobre. Na 2, jak to na czerwonej, pojawiały się muldy, ale małe. Trasa powoli zaczęła puszczać, ale nie do takiego stopnia, żeby było miękko. Trasa 5 : Muldy pojawiły się dosyć szybko. Po 15:30 były już góry i doliny :shocked: Przez kontuzję nie jeździłem tam za szybko - 45km/h zamiast 55. Trasa 7 : Warunki dobre/bardzo dobre. Niestety doszło do wypadku. Parapeciarz zderzył się z narciarką. Leżała na wpół przytomna, ale nie mogła się ruszyć - pewnie kręgosłup był uszkodzony. Ratownicy szybko przyjechali i kilkanaście minut przy niej stali, a później ją zabrali. Trasa 7a, 10 i 10a : Warunki bardzo dobre, ale na 10a już przed 9:30 pojawiły się lód. Trasa 11: Bardzo dobre warunki Trasa 11a (górny FIS) : TRAGEDIA A NIE TRASA!!! Lodowisko z kamiennymi niespodziankami :angry: Na szczęście tylko raz tamtędy jechałem. Trasa 12 : Lód pojawił się już o 10. Kamieni nie było, ale na ściankach twardy podkład. Trasa 13 : Warunki bardzo dobre, ludzi o dziwo mało (jak byłem o 9:30 było świetnie Trasa 14 : Warunki bardzo dobre. W lesie też :biggrin: Polecam! :smile: Trawers 41, 42, 43, 44 i 45 : Warunki bardzo dobre, bez przetarć. iSKI TRACKER pokazał 46km - dzisiaj mniej, bo bez południa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 15 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 15 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 Relację z dwóch otwartych nieratrakowanych czarnych tras 3 i 6 zamieściłem tu http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/19971-Chopok-ale-inaczej...?p=212682#post212682 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 17 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 Zepsuta północNa północy Słowacy zniszczyli trasy. Były dobrze przygotowane, a ci idioci w nocy naśnieżyli i nie wyratrakowali. Takie górki śniegu leżały na 5 z Vyhliadki w dół, w dolnej części 14 (Lućky), na 12 (Priehyba-Záhradky), na 7a (Zrkadlo-Otupne), na 2 (Priehyba-Koliesko), na 13 (Biela Put) oraz na 10 i 10a (Brhliska-Otupne). Tuż obok górek śniegu były całe płaty lodu :angry:. Tak się zastanawiałem, dlaczego tego nie wyratrakowali? Czyżby brakowało im muld? Dzisiaj cały dzień słonecznie i mroźno - temperatura cały czas nie wzrastała powyżej -1*C. Powyżej Lukovej wiatr umiarkowany, powodujący zamiecie śnieżne. Na górnym FIS-ie znowu lodowisko, pojawiły się także spore przetarcia. Na trasie Chopok-Priehyba pod małą warstwą puchu czaił się lód. Przynajmniej kamieni nie było.Na dolnym FIS-ie pojawiały się małe grudki twardego śniegu. Na czarnej 7 bardzo dużo było twardego podkładu - taki "urok" sztucznego naśnieżania . Podczas zjazdu z niej dostałem blokadę i nie mogłem się ruszyć :shocked: Na szczęście blokada po kilku minutach minęła i spokojnie zjechałem do krzesełka. Kolejek właściwie nie było - do funitelu stało się kilka minut. Mimo innych planów, uciekłem na południe :wink: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 17 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 Wypadkowe południeDzisiaj nawet na południowej stronie Chopoku mroziło :happy:, Trochę puściła tylko 36. Nawet ścianka na 31 była twarda :crazy:. Na odejściu od górnej stacji Zadnych Dereśi i na 32a wystawały kamienie, a ponadto na 32a jeszcze ziemia :redface:.Na reszcie tras warunki bardzo dobre. Kolejek nie było - na max 3 minuty.A teraz wypadek...Zdarzenia nie widziałem, ale akcję tak. Helikopter krążył kilka minut w okolicach Zadne Dereśe - Krupova-Srdiećko. W końcu wylądował na 33 przy skrzyżowaniu z 35. Zabrał stamtąd narciarza i odleciał w stronę Banskiej Bystricy. Miejmy nadzieję, że wyzdrowieje!O 12. przyjechałem do Kamennej Chaty na max buchtę : Jutro ostatni dzień na Chopoku - później Śtrbské Pleso i Tatrzańska Łomnica. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi