leitner Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Po powrocie z Czarnego Gronia zaczęliśmy się zastanawiać, gdzie pojeździć w niedzielę. Na rano umówiłem się z Johnnym, że zaliczymy Beskid Sport Arenę, więc zakładałem, że do 11 może nam się tam zejść. Wstępny plan zakładał, że po BSA pojedziemy na COS/SON, ale prognozy wiatru szybko nas skierowały na inny plan - Korbielów. Góral spod Skrzycznego miał tam od 15. jeździć, więc nie pozostało nic innego, jak wyjazd pod Pilsko. Plany, jak widać, się nieco zmieniły. Szczyrkowski poranek nie zapowiadał nic złego. Po kościele od razu pakujemy się i jedziemy do Biłej na Beskid. Trochę się przeszedłem - zobaczyłem dolną stację kanapy i koło linowe czekające na złożenie i zamontowanie. Johnny napisał, że będzie za 1,5h. Samemu nie chciało mi się tam włazić, więc jezdziemy pod Beskidek - jeden z tych wyciągów, które muszę tu odwiedzić. Zdjęcia i opis wyciągu i trasy wrzucę później do odpowiedniego wątku. Podczas wchodzenia na górę, johnny napisał, że rezygnuje z BSA i jedzie na Skolnity. Przyznam, że trochę byłem zawiedziony, bo się mocno nastawiłem na ten Beskid. Pomyślałem, że sam tam wlezę, jak starczy mi czasu, a potem hop do Korbielowa. Po wejściu na górną stację Beskidka (bardzo stromą czarną trasą) miałem wszystekiego dość i jedyne o czym marzyłem to kanapa (w pokoju, ale z bublinami też mogła być ). Oczywiście to był kolejny powód, by zrezygnować z BSA. Z góry piękny widok na Skrzyczne (gdzieś tam widać MB). Po zejściu na dół i wgramoleniu się do samochodu, szybki rzut oka na warunki w Korbielowie. Wiatr 30-40 km/godz i komunikat "praca kolei krzesełkowych jest zagrożona". Nie ma co ryzykować - jedziemy do Wisły. Po drodze mijamy kolejkę do krzesła na Jaworzynę, Czyrną (trasy są białe) i Solisko (Golgota z brudnym śniegiem gdzieniegdzie). Na Białym Krzyżu pełno ludzi. Po przejechaniu przez Salmopol i zjechaniu w dół ukazuje nam się zatłoczony Cieńków i Klepki. My jedziemy na Skionlinity. Na początku parkujemy przed torami - zaraz podchodzi p.Parkingowy i mówi, że jak narciarze to za torami jest bezpłatny parking (SZOK!). Stajemy na bezpłatno-błotnym parkingu i po założeniu butów spotykamy Johnnego Idziemy torami do skibusa (w sumie, to pierwszy raz w życiu szedłem z nartami po torach). Skibus zaraz podjechał, więc hop na górę i do kas. Na początku chcieliśmy wziąć karnet 4h, ale na jak na jedną trasę to trochę dużo, więc bierzemy 3h. Największą atrakcją dla mnie stacji Skolnity jest niewyprzęgany krzesełkowy Leitner. Pierwszy raz w życiu jadę takim krzesłem! Na górze strasznie wieje, całe szczęście krzesło jeździ. Wyjazd z krzesła z przetarciami. Trasa na początku dobra, choć śnieg trochę łapał. Potem na początku "ścianki" kilka większych przetarć. Dalej w porządku. Śnieg mokry, ciężki. Dzięki małej frekwencji nie było muld. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Trasa czerwona była zamknięta, chociaż niewiele jej brakowało - na górze było sporo śniegu. Nartowanie kończymy tuż po 15. Dzięki Johnny za świetne towarzystwo! Mam nadzieję, że się jeszcze spotkamy! Filmik z trasy pojawi się chyba jutro. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Po rozmowie z Johnnym i pożegnaniu się, jedziemy na Siglany . Trochę się pogubiliśmy - przyjechaliśmy od tyłu "na partyzanta". Kupujemy karnety 2-godzinne i na stok! Talerzyk jest dość szybki. Kolejek brak. Trasa łatwa i trochę nudna (w porównaniu do tej ze Skolnit), ale za to szeroka. Śnieg mokry, ciężki. Sporo cukru, za to bez przetarć. Jeździ się nawet przyjemnie. Przez ok. godzinę przy talerzyku stał pan, który każdemu pomagał wsiąść na talerzyk Trasa może i była nudna, ale widoki na Wisłę i Klepki cudowne! Mógłbym tak cały czas siedzieć i patrzeć na te góry... Filmik wstawię, jak się załaduje. Jutro jadę na COS i SON, chociaż teraz tak duje, że wątpię w otwarcie dolnych krzesełek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Jutro jadę na COS i SON, chociaż teraz tak duje, że wątpię w otwarcie dolnych krzesełek. Ponoć ma tak wiać do środy... :eek: Jakaś pokręcona ta zima... :frustrating: Cóż,jutro rower i do roboty! Leitner,oby,mimo kiepskich zapowiedzi,warunki narciarskie dopisały! Ponoć od środy jest szansa na coś lepszego.No,przeca to skitourowa środa... :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Filmik ze Skolnit z Johnnym w roli głównej :wink: [video=youtube;UBzbTUxlvyA] 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 8 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2016 Filmik z Siglanów [video=youtube;TVEMNuoxPGg] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi