johnny_narciarz Napisano 7 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2016 Drugiego dnia mieliśmy zdobyć dwa niższe szczyty,ale również należące do Korony Gór Polskich.Na pierwszy ogień Skrzyczne - moja ulubiona góra do szybkiego wspinu. Trasa niezbyt długa,za to ze sporym przewyższeniem i miejscami dość stromym podejściem.Wystartowaliśmy spod kolejki linowej i skierowaliśmy się w stronę trasy FIS. To moja ulubiona trasa.Zawsze wybieram do wejścia tą trudniejszą,a do zejścia łatwiejszą.Nie inaczej było tym razem.Tyle wstępu. Godzina punkt ósma spotykamy się pod kolejką na Skrzyczne,tym razem w okrojonym składzie 7 osób. Jest Góral spod Skrzycznego (jak mogłoby go nie być pod Skrzycznem?),Marionen i Annaa,którzy spontanicznie postanowili zdobyć kolejne góry z nami,marboru Team i ja z Żonką. Ekipa zaakceptowała mój pomysł,więc kierunek Doliny.Po krótkim czasie docieramy do Hiltona.Niestety wszystko pozamykane i możemy jedynie odpocząć. Jest ciepło i słonecznie,więc nie bardzo chcę się ruszać... Ale cóż,my tu nie dla przyjemności! Ruszamy do góry.Początkowo trasa jest łatwa,zwykła sielanka,ale w końcu zaczyna się wspinaczka.Ja żałowałem,że nie wziąłem kijów,bo tu zawsze się z nimi wspinam,ale jakoś nie pomyślałem. Marionen wystrzelił do przodu a ja za nim. Niestety widać było,że dla części ekipy było ciężko. Zwolniłem,żeby poczekać i przy okazji porobić fotki.Zazwyczaj staram się stosować do zasady,że tempo dostosowujemy do najsłabszego członka ekipy,choć nogi niosły... Moja Żonka też momentami imponowała kondycją... Niektórzy czasem woleli całkiem się zatrzymać i złapać tą ulotną chwilę.Co się dziwić? Ze Skrzycznego są piękne widoki i najlepiej jakby czas się zatrzymał w miejscu.Dosyć szybko osiągamy cel,choć dla mnie to raczej jedno z najwolniejszych wejść.Ale przecież nie o to chodzi,do tego przed nami jeszcze jedna wspinaczka. Za to Mariuszowi zamarzył się start.Start z bramki dla narciarzy. Cóż począć,kiedy instynkty działają? 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2016 No jeszcze ten mnie wkurza :biggrin: PS. przyjechał byś na grilla z ekipą a nie włóczył się po górach! :applause: PS2. własnie wróciłem z Wisły! :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 7 Czerwiec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2016 (edytowane) Skrzyczne zaliczone czas na CzupelKrótkie posiedzenie i ruszamy na dół. Trzeba się spieszyć bo czas leci... Na dole byliśmy o godz. 12 - dobry czas! Spokojnie można było udać się na Czupel. Choc to niby inne pasmo górskie,to znajduję się on niedaleko od Skrzycznego.Można powiedzieć rzut beretem. Darek szybko wymyślił plan i udaliśmy się pod asfaltową drogę na Magurkę Wilkowicką. To najłatwiejsza droga na górę i chyba najszybsza.Dla mnie dobra okazja,żeby przypomnieć sobie trasę,którą już w najbliższą sobotę,wraz z Matti1981,będę się wspinał na rowerze w zawodach Uphill Magurka. No chyba,ze pogoda siądzie... A więc startujemy! Już na wstępie zaskoczenie,bo wybudowali tu małą zaporę. Dalej asfaltem do góry i mała analiza trasy gdzie by tu można szybciej,gdzie trzeba oszczędzać siły.Niestety w drodze do góry słyszymy grzmoty.Widać też ciemne chmury.Sprawdzam na mapce burz i widać,że w okolicach Bielska-Białej jest spora burza! Przyspieszamy kroku i od razu ruszamy na Czupel,pomijając schronisko na Magurce. Trzeba zdążyć zaliczyć ten niepozorny szczyt i mamy wolne![ATTACH=CONFIG]33340[/ATTACH]Poszło ekspresowo.Pogoda skutecznie pospieszała.Nie pozostało nic innego jak porobić fotki,czym zajął się Marboru i ruszyć na dół w stronę Łodygowic.Po drodze jeszcze trochę widoków i odpoczynek na fajnej polance. No i to tyle w skrócie.Piękny weekend,choć bardzo męczący,ale chyba wszyscy będą to wspominać jeszcze długo.Z tego co widzę po postach na Forum i nie tylko,chętnych do wypraw jest więcej niż na WZF na Kasprowym... :wink: Skoro tak,to już spieszę z informacją,że w najbliższą sobotę spotykamy się na Magurce Wilkowickiej.Ja i Matti1981 będziemy brać udział w zawodach Uphill Magurka,natomiast Andy-w i może ktoś jeszcze będzie/będą nam kibicować.Kolejne spotkanie 25 - 26 czerwca w Karpaczu. Ja będę zdobywać Śnieżkę na rowerze,a reszta z buta,przy okazji mi kibicując. Dalej planujemy wyprawę na Pilsko (i piwsko) oraz na Rysy,ale raczej od strony słowackiej (chyba,że ekipa jednak się zdecyduję na polską opcję). Tyle jeśli chodzi o najbliższe plany... Edytowane 7 Czerwiec 2016 przez johnny_narciarz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 7 Czerwiec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2016 No jeszcze ten mnie wkurza :biggrin: PS. przyjechał byś na grilla z ekipą a nie włóczył się po górach! :applause: PS2. własnie wróciłem z Wisły! :stupid: :biggrin: Wpadnij na Magurkę w najbliższą sobotę.A jak wystartujesz na rowerze,to będziesz mieć wyżerę gratis! :wink: Może będzie jakieś większe spotkanie,jeśli pogoda dopisz. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2016 Dalej planujemy wyprawę na Pilsko (i piwsko) Pewnie w tygodniu nie będzie Wam pasować, ale mi najbardziej pasuje 14-15.07 (15 będę w Beskidach - a potem lodowiec :angel: Niestety nie narciarsko...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 8 Czerwiec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2016 Pewnie w tygodniu nie będzie Wam pasować, ale mi najbardziej pasuje 14-15.07 (15 będę w Beskidach - a potem lodowiec :angel: Niestety nie narciarsko...). W tygodniu dla mnie ciężko,ale odnotuje datę,bo może z przymusu będę siedział w domu ( tj. jeździł na rowerze :wink: ) - przestój w pracy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi