Krakus81 Napisano 9 Listopad 2024 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2024 (edytowane) Micha mi się ucieszyła jak zobaczyłem grafikę @JC na Instagramie reklamującą nowy kierunek Itaki na Snow Expo 2024 - mianowicie „oldschoolowy” ośrodek narciarski położony „na końcu znanego nam świata i cywilizacji narciarskiej”. A jest nim Limone Piemonte. Poniższa grafika: Limone Piemonte to malowniczy, nie mały, ale już dosyć przestarzały ośrodek narciarski. Ja jednak mam do niego sentyment. Ostatni raz jeździłem w nim 4.01.2020 r. Czyli ostatnie tygodnie przed pandemią, a także w momencie kiedy dało się dojechać najszybszą i najkrótszą drogą z Lazurowego Wybrzeża/Liguryjskiego Wybrzeża. Trasa z wybrzeża włoskiego lub francuskiego trwała ok. 2 h, czasowo jak dojazd z Krakowa na Podhale, więc stosunkowo blisko i dało się pojechać na narty na jeden dzień. Jedynym minusem był stary tunel przed samym Limone Piemonte, który był jednokierunkowy i prowadzony w nim ruch był wahadłowy. Trzeba było trochę odstać, raz krócej, a raz dłużej. Z tego co pamiętam sloty czasowe na ruch jednokierunkowy były dosyć długie, a nie jak u nas zmiana kierunku jazdy co kilka minut. Jednak wtedy trwały prace budowlane przy budowie drugiego tunelu/poszerzeniu tego, by ruch mógł odbywać się w obie strony jednocześnie. Jednak dało się w miarę szybko dojechać i wyskoczyć z wybrzeża na jeden dzień na narty alpejskie w pełnym tego słowa znaczeniu. Słowo DAŁO jest kluczem, ponieważ w 2020 r., oprócz pandemii nawiedziła region jeszcze jedna katastrofa, a mianowicie ulewne deszcze skutkujące katastrofalnymi osuwiskami niszczącymi infrastrukturę. Były nawet posty na tym forum odnośnie tej katastrofy. Największym problemem okazało się osuwisko, które zniszczyło drogę dojazdową do tunelu, a także powódź, która zniszczyła drogę w dolinie przy rzece. Droga jest zamknięta do dzisiaj. A trasa z wybrzeża jest dużo dłuższa (3,5h) i objeżdżająca masyw górski. Jest sens jechać na weekend, a nie na 1 dzień. Pracę przy drodze i tunelu nadal są prowadzone i mają być w najbliższych latach ukończone. Trasa i nowy tunel mają być ponownie otwarte w latach 2026-2027. Wracając do ośrodka, jak napisałem wcześniej jest oldschoolowy w pełnym tego słowa znaczeniu. Wyciągi stare, wszystko wymaga inwestycji, ale nikt tego raczej nie zrobi, bo pewnie byłoby ciężko z finansowaniem przy obecnych problemach klimatycznych. Ja startowałem z Limone, skąd wyjeżdża się na górę gondolą. Na górze rozchodzą się trasy i wyciągi w różnych kierunkach. Ja zapamiętałem jednak trasę, która schodzi z najwyższego punktu w ośrodku. Zjazd w kotlinie, trasa bajka coś jak nasza Goryczkowa tylko, że w dużo większej skali, super warun śniegowy, ekstra nachylenie i szerokość. Naprawdę gdyby taka trasa była tutaj w Tatrach, to byłaby najlepszą w PL i na Słowacji. Do tego była piękna pogoda, słońce, dobra widoczność i mróz, z którym tam bywa różnie. A dodając super knajpki, bardzo dobre jedzenie, to chętnie bym tam pojechał raz jeszcze… Zjazd do Limonę z tego co pamiętam był wymagający, ale przyjemny, bo przez cały dzień utrzymywała się minusowa temperatura. Dodatkowo w Limonę na dole szkółki narciarskie, stoki idealne na początki narciarskie dla maluszków, w zeszłym roku siostrzenica uczyła się jeździć na nartach tam. Polecam miejsce, ale trzeba wiedzieć że to nie topka, a nawet nie średnia półka. Tam się jedzie po klimat, słońce i raczej spokój… na koniec tradycyjnie kilka fotek: Edytowane 9 Listopad 2024 przez Krakus81 4 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 9 Listopad 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2024 @JC czy mogę prosić o skasowane zdublowanych dwóch plakatów przed zdjęciami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 17 Styczeń 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2025 Pan Jacek właśnie w tym ośrodku prowadzi LIve'a 👏 Nie sądziłem, że kiedykolwiek tam Polacy zawitają w większej liczbie. @JC dlaczego zbanował mnie Pan na Pana YT ? 🫣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 17 Styczeń 2025 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2025 3 godziny temu, Krakus81 napisał: Nie sądziłem, że kiedykolwiek tam Polacy zawitają w większej liczbie. A w jakiej liczbie zawitali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 19 Styczeń 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2025 W dniu 17.01.2025 o 15:07, Jeeb napisał: A w jakiej liczbie zawitali ? Podobno samolot czarterowy to ok 180 osób co tydzień. W miejscowości w którym Polacy to pojedyńcze przypadki. Już wczoraj szwagier mówi, że spotykał grupy Polaków kupujące karnety. Na tak małą miejscowość, tyle ludzi z Polski to będzie kolosalna zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 19 Styczeń 2025 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2025 Godzinę temu, Krakus81 napisał: samolot czarterowy to ok 180 osób co tydzień. to do Turynu latają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 20 Styczeń 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2025 11 godzin temu, Jeeb napisał: to do Turynu latają ? Nie, do Cuneo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi