shuger Napisano 24 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Baseny termalne to w naszym ojczystym kraju nowość i jakby nie patrzeć, to oferta kąpielisk zasilanych wodą z wnętrza ziemi jest jak narazie dość uboga, ale z tego co widać z każdym rokiem będzie się powiększać. Myślę, że w tym temacie możemy się dzielić wrażeniami z pobytu jak i informacjami o inwestycjach związanych z wykorzystaniem wód geotermalnych zwłaszcza w turystyce. -Jako jeden z pierwszych powstał Aquapark w Zakopanem na Antałówce, gdzie czynne są zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne baseny sportowe i relaksacyjne a także kompleks odnowy biologicznej - www.aquapark.zakopane.pl/ -W tym roku otwarto już Termy Podhalańskie w Bańskiej Wyżnej w gminie Szaflary - są tam 2 baseny zewnętrzne i 2 wewnętrzne a w grudniu 2008 ma zostać otwarte centrum odnowy biologicznej. - www.termypodhalanskie.pl/ - W grudniu 2008r. planowane jest otwarcie największego Parku Termalnego w Polsce - w Bukowinie Tatrzańskiej, gdzie powstał kompleks z 12 basenami (6-wewnętrznych i 6 zewnętrznych) wraz z kompleksem rekreacyjnym i odnową biologiczną. -Za 2 lub 3 lata Termalny Park ma otworzyć Białka Tatrzańska (przy Bani). Właściciele zapowiadają, że ma to być największa tego typu inwestycja w Europie Środkowo -Wschodniej, jednak szczegółów jak narazie nie ujawniono -Za 2 ma być również otwarty komples basenów w Porębie Wielkiej (powiat Limanowski) gdzie wykryto lecznicze źródła solankowe - lekko gazowane, które będą zagospodarowane w postaci Aquaparku. -W przyszłym roku ruszyć ma również budowa termalnych basenów w Sromowcach Wyżnych w gminie Czorsztyn w Pieninach. Ma to być Polsko-Słowacka inwestycja, której zakończenie palnowane jest za 2 lub 3 lata. Są również wstępne plany budowy kąpielisk temrlanych w Witowie, Poroninie czy Jurgowie. To tyle mojej wiedzy na ten temat jak narazie, może ktoś wie o innych planowanych (ew. istniejacych) kapieliskach geotermalnych lub był w którymś z istniejących.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaja45 Napisano 24 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Fajnie, ale i tak jesteśmy 100 lat za mu..:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 24 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Pamietam. ze koledzy poruszali temat term w Bukowinie i Bialce Tatrzanskiej - zwiekszenie atrakcyjnosci osrodkow narciarskich. Tyle, ze konkluzja byla taka ze przy tej przepustowosci osrodkow ruszyc tam juz nie bedzie sie szlo nawet poza stokami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2008 No niestety zapewne powstanie takowego Aquaparku, zwłaszcza w Białce przyciągnie dodatkowe rzesze narciarzy i będzie tam ciężko pojeździć na nartkach, co już teraz jest bardzo trudne, no ale cóż, ja na szczęście już dawno zrezygnowałem ze stoków w Białce Tatrzańskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 24 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2008 No niestety zapewne powstanie takowego Aquaparku, zwłaszcza w Białce przyciągnie dodatkowe rzesze narciarzy i będzie tam ciężko pojeździć na nartkach, co już teraz jest bardzo trudne, no ale cóż, ja na szczęście już dawno zrezygnowałem ze stoków w Białce Tatrzańskiej. To prawda i co najgorsze a Twoja ani moja rezygnacja z Białki nic tu nie da. A jak już w Polsce nastawiają termalnych kąpielisk to co niby ja miałbym zrezygnować z moich ukochanych Madziarów.:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi