Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Koniec "Pięknej Góry”?

Bończa

Rekomendowane odpowiedzi

Jest biznes do zagospodarowania:):

Jeszcze do niedawna pierwszym i jedynym w regionie ośrodkiem narciarskim było właśnie Centrum Sportowo-Rekreacyjne "Piękna Góra” w Gołdapi. Jednak szanse na to, że w tym roku zobaczymy tam narciarzy, są niewielkie. Centrum ogłosiło upadłość.

Zainteresowani swoje oferty mogą składać jeszcze do poniedziałku. Otwarcie kopert nastąpi dopiero 29 grudnia.

Jak na razie, nie zgłosił się chętny, który chciałby wydzierżawić centrum albo nawet same stoki i wyciągi.

Góra Gołdapska posiada:

* 4 wyciągi orczykowe(B-E) o długościach:

B-350m, C- 550m, D-200m i E-200m,

* kolej krzesełkową - o długości 650 m.

• 4 months later...

Zadłużony ośrodek zimowy z wyciągami na Pięknej Górze w Gołdapi został wystawiony przez syndyka na sprzedaż. Cena wywoławcza wynosi ponad 2,5 mln zł - poinformował syndyk Michał Rubczewski.

Syndyk nie podał dokładnie, na jaką kwotę jest zadłużony ośrodek, ponieważ nie jest jeszcze w całości opisana lista wierzycieli, których jest około 70.

W grudniu 2008 roku sąd ogłosił upadłość Centrum Sportowo-Rekreacyjnego Piękna Góra SA w Gołdapi. Wniosek o upadłość złożył jeden z pracowników firmy, któremu zalegała ona z wypłatą wynagrodzeń.

Przetarg, w którym wyłoniony zostanie nabywca m.in. zajazdu na 70 miejsc noclegowych oraz infrastruktury narciarskiej - wyciągów orczykowych i krzesełkowych oraz toru saneczkowego - odbędzie się 21 maja.

Jeden z dzierżawców wyciągu narciarskiego Tomasz Słowikowski powiedział PAP, że w ostatnich latach zainteresowanie narciarzy Piękną Górą zmalało. Po wejściu Polski do strefy Schengen przyjeżdża coraz mniej turystów z Rosji. Narciarzy Pięknej Górze zaczęły odbierać inne ośrodki narciarskie na Warmii i Mazurach, m.in. Kartasiówka w Rusi pod Olsztynem, Góra Czterech Wiatrów w Mrągowie i Krzyżowa Góra w Lidzbarku Warmińskim.

Spółka Akcyjna Centrum Sportowo-Rekreacyjne Piękna Góra w Gołdapi powstała w 2004 roku. Jej głównymi akcjonariuszami są Skarb Państwa i gmina Gołdap.

Burmistrz Gołdapi Marek Miros powiedział PAP, że gmina, która chciała sprzedać spółkę, od 7 lat przekonywała Ministerstwo Skarbu, by zrobiło to samo. Podkreślił, że dopiero półtora roku temu Skarb Państwa zgodził się na to.

"Piękna Góra ma świetny potencjał" - powiedział Miros.

za PAP

Wiesz... dobrze by było robić co się lubi,a prowadzenie takiego ośrodka chyba byłoby jakimś spełnieniem dla narciarza... :rolleyes: Pomarzyć zawsze można. ;)

a to masz szansę,bo przetarg z dn.29.12 się nie odbył,teraz Johnny po kredyt do banku i robisz to co chcesz;)

Ale warunki zimowe w ostatnich latach się pogorszyły,to uwzględnij w biznes planie;)

Troche ten tok myślenia ptrzypomina mi takie schematy:

- lubię jeść w knajpach to poprowadzę restaurację

-lubie plaże to zostanę ratownikiem

-lubie chodzić po górach to zostanę przewodnikiem (to znam z autopsji)

-lubię prowadzić samochód to zostanę kierowcą tira:D

Później sie dopiero okazuje jak taka droga rozmija sie z marzeniami i w jak niewielkim stopniu pasja łączy się z pracą.

Prowadzenie takiego ośrodka pewnikiem przypomina każdy biznes i związane z nim problemy a w związku z sezonowością i tzw szczytem uniemożliwia wyjazdy na narty w zimie - wtedy trzeba tylko pracowac i pracować. Miałem kiedyś znajomych, którzy lubili góry, turystykę i cały ten romantyzm. Wzieli wiec w ajencję schronisko. Kilka lat i im całkiem przeszło - teraz mieszkają w mieście, z dala od gór. Różnie to bywa

Później sie dopiero okazuje jak taka droga rozmija sie z marzeniami i w jak niewielkim stopniu pasja łączy się z pracą.

Prowadzenie takiego ośrodka pewnikiem przypomina każdy biznes i związane z nim problemy a w związku z sezonowością i tzw szczytem uniemożliwia wyjazdy na narty w zimie - wtedy trzeba tylko pracowac i pracować. Miałem kiedyś znajomych, którzy lubili góry, turystykę i cały ten romantyzm. Wzieli wiec w ajencję schronisko. Kilka lat i im całkiem przeszło - teraz mieszkają w mieście, z dala od gór. Różnie to bywa

A ja kocham swoją pracę,chociaż czasami mam dość-za dużo śmierci;),bo no nie wypisuje recept i zwolnień,a jak już to karty zgonu.Ale jaka dramaturgia i adrenalina!!!!;)TAK robota,ale ratowanie życia ludzkiego największą WARTOŚCIĄ-takiej pracy nie zaminilbym na dyrektora czy PREZESA Pięknej Góry

Edytowane przez dareklewandowski

a to masz szansę,bo przetarg z dn.29.12 się nie odbył,teraz Johnny po kredyt do banku i robisz to co chcesz

Ale warunki zimowe w ostatnich latach się pogorszyły,to uwzględnij w biznes planie;)

Na taaaki kredyt nie mam szans. ;) Poza tym chyba nie byłbym gotowy pojechać na drugi koniec Polski.Jeśli już to szukałbym podobnej oferty w Beskidach. :)

Czasem takie myślenie może być trafne,jak pokazał film "Zjazd" - lubię dziewicze stoki,otwieram biznes "heli-skiing". :)

Nie zaprzeczę jednak,że mógłby mnie spotkać zawód,właśnie z powodu braku czasu.Jak na razie obecne zajęcie,jak i niemal wszystkie poprzednie,również nie dawały mi wiele chwil na nartowanie.Skrajny przypadek to porzucenie Anglii na rzecz jeżdżenia na nartach... :D 3 miesiące non stop!Tyle to chyba już nigdy nie będę miał okazji pojeździć w jednym sezonie.Sporo kasy poszło ale te wspomnienia... :rolleyes:

Prowadzenie takiego ośrodka dawałoby zawsze tą przewagę,że przynajmniej jakąś godzinkę zawsze mógłbym wygospodarować,aby pośmigać u siebie.A jeżeli byłby odpowiednio dochodowy,zawsze można to sobie odbić latem,jadąc na lodowiec,albo na bardziej egzotyczną wyprawę... :rolleyes:

Poza tym wielkomiejskie życie mnie w ogóle nie pociąga,każdą wolną chwilę spędzam z dala od miasta,a wracam z przymusu... To nie schemat,tylko trochę szersze spojrzenie,co w życiu lubię i nie chodzi tu tylko o narty.

Tak w ogóle,najlepsza praca moim skromnym zdaniem,to taka,która nie uwiązuje nadmiernie do jakiegoś miejsca czy określonego czasu,kiedy nie ogranicza nam ona zbyt mocno ile możemy się urlopować i kiedy.Jak jeszcze ją lubimy,to już jest komplet.

Jeszcze trochu o przykładach:

-lubię jeść więc otwieram knajpę - no nie wyobrażam tu sobie zawodu... ;)

-lubię plaże to zostanę ratownikiem - jak dla mnie to i tu również trudno się zawieść,zazwyczaj(z moich obserwacji)widzę tylko jak cały dzień się plażują... :D

-lubię góry to zostanę przewodnikiem - TY mogłeś się zawieść,"inny" nie koniecznie.

-lubię prowadzić auto,zostaję kierowcą TIR-a - ja bym powiedział raczej tak:kierowcą rajdowym,kierowcą testowym,dziennikarzem motoryzacyjnym itp.

Acha,znam też pewne osoby,które prowadzą schronisko dobre 20 lat i nie wyobrażają sobie innego zajęcia,lubią to.

Edytowane przez johnny_narciarz