Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Schengen - szybciej na narty

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Rok temu weszliśmy do strefy Schengen.

Jadąc ostatnio w Alpy ciekawy byłem co słychać na dawnych granicach. W Cieszynie nie ma już budynków ani zadaszenia terminalu osobowego po stronie Czeskiej.

Po naszej stronie po raz kolejny przestawiono barierki i trzeba trochę uważać jak się wjeżdża na przejście, bo przez przypadek można wjechać na parking.

Na granicy w Mikulovie nic się nie dzieje. W Znojmo zabrano się za rozbiórkę terminala. Dawna strefa kwitnie w najlepsze, ale ceny nie są już tak atrakcyjne jak dawniej. Trzeba uważać, bo można kupić perfumy drożej niż u nas, lub słodycze drożej niż w sklepach sieciowych w Austrii.

Na trasie Mikulov - Wiedeń jest wiele ograniczeń z powodu budowy autostrady, która ma połączyć Wiedeń z Brnem. Za kilka lat z Bielska w Alpy dojedziemy juz tylko autostradami :D

• Like 1

Ciekawy temat poruszyłeś - mnie najbardziej cieszy fakt, ze nie muszę odpowiadać na pytania np. w Cieszynie: "mate niejakie zboźi?:rolleyes:" lub w Chochołowie: " jake prezenty mate?". Wiele razy rezygnowałem z wyjazdu na narty na Słowację, aby nie mieć do czynienia z polskimi i słowackimi pogranicznikami.

Teraz ponownie odkrywam Tatry z drugiej strony i jest to miłe uczucie jechać przez Łysą, Jurgów czy Suchą Horę, jak "po swoim".

Mistrzami w podnoszeniu ciśnienia byli pogranicznicy z Zwardonia, ci to zawsze coś wynaleźli: a że dowód rejestracyjny wyszedł... a że paszport się 2 dni temu skończył... a że kierowca prawo jazdy zapomniał... a to się przyczepił że mam paszporty moich dzieci choć jadę sam i że pójdę siedzieć za to na 5 lat:eek:.... zawsze coś.

Raz to mnie tak jeden zagrzał że na koniec powiedziałem mu że my się jeszcze spotkamy..... spotkamy się na granicy w Medyce:D

Także niezbyt miło wspominam szczególnie słowackich pograniczników. Zawsze także denerwował mnie "sztuczny tłok" (np. Korbielów, Zwardoń) - bo zanim który wyszedł z budy ( tu niezależnie od nacji) i łaskawie zerknął w nasze paszporty ...

A jak to będzie ze Szwajcarią, która od 12.12.2008 weszła do strefy Schengen. W necie znalazłem informację, że zlikwidowane zostają kontrole paszportowe, ale zostaną utrzymane kontrole celne.

• 3 weeks later...

Przystąpienie Szwajcarii do strefy Schengen oznacza dla nas, że na wjazd i pobyt do 90 dni nie musimy mieć wizy, a dokumentem podróży może być dowód osobisty lub paszport. Ale na terytorium Schengen ciągle obowiązują przepisy celne (dobrym źródłem informacji jest strona MSZ).

A co do Słowaków, ze smutkiem stwierdzam, że ich nastawienie nie zmienia się od lat. W dawnych czasach, kiedy jeszcze służby graniczne stemplowały paszporty, jeden „miły” słowacki przedstawiciel tychże z pełną premedytacją przystawił swój stempel na mojej amerykańskiej wizie :(.

PS do Administracji: w dziale Porad, pod hasłem „Szwajcaria – przekraczanie granicy” widnieją nieaktualne informacje. Niezależnie od uaktualnienia, nie zawadziłby tam dopisek typu „Stan na dzień: (data)"