JC Napisano 21 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 Rok temu weszliśmy do strefy Schengen. Jadąc ostatnio w Alpy ciekawy byłem co słychać na dawnych granicach. W Cieszynie nie ma już budynków ani zadaszenia terminalu osobowego po stronie Czeskiej. Po naszej stronie po raz kolejny przestawiono barierki i trzeba trochę uważać jak się wjeżdża na przejście, bo przez przypadek można wjechać na parking. Na granicy w Mikulovie nic się nie dzieje. W Znojmo zabrano się za rozbiórkę terminala. Dawna strefa kwitnie w najlepsze, ale ceny nie są już tak atrakcyjne jak dawniej. Trzeba uważać, bo można kupić perfumy drożej niż u nas, lub słodycze drożej niż w sklepach sieciowych w Austrii. Na trasie Mikulov - Wiedeń jest wiele ograniczeń z powodu budowy autostrady, która ma połączyć Wiedeń z Brnem. Za kilka lat z Bielska w Alpy dojedziemy juz tylko autostradami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 21 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 Ciekawy temat poruszyłeś - mnie najbardziej cieszy fakt, ze nie muszę odpowiadać na pytania np. w Cieszynie: "mate niejakie zboźi?:rolleyes:" lub w Chochołowie: " jake prezenty mate?". Wiele razy rezygnowałem z wyjazdu na narty na Słowację, aby nie mieć do czynienia z polskimi i słowackimi pogranicznikami. Teraz ponownie odkrywam Tatry z drugiej strony i jest to miłe uczucie jechać przez Łysą, Jurgów czy Suchą Horę, jak "po swoim". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 21 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 Mistrzami w podnoszeniu ciśnienia byli pogranicznicy z Zwardonia, ci to zawsze coś wynaleźli: a że dowód rejestracyjny wyszedł... a że paszport się 2 dni temu skończył... a że kierowca prawo jazdy zapomniał... a to się przyczepił że mam paszporty moich dzieci choć jadę sam i że pójdę siedzieć za to na 5 lat:eek:.... zawsze coś. Raz to mnie tak jeden zagrzał że na koniec powiedziałem mu że my się jeszcze spotkamy..... spotkamy się na granicy w Medyce:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek.m77 Napisano 21 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 Także niezbyt miło wspominam szczególnie słowackich pograniczników. Zawsze także denerwował mnie "sztuczny tłok" (np. Korbielów, Zwardoń) - bo zanim który wyszedł z budy ( tu niezależnie od nacji) i łaskawie zerknął w nasze paszporty ... A jak to będzie ze Szwajcarią, która od 12.12.2008 weszła do strefy Schengen. W necie znalazłem informację, że zlikwidowane zostają kontrole paszportowe, ale zostaną utrzymane kontrole celne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiemka Napisano 6 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2009 Przystąpienie Szwajcarii do strefy Schengen oznacza dla nas, że na wjazd i pobyt do 90 dni nie musimy mieć wizy, a dokumentem podróży może być dowód osobisty lub paszport. Ale na terytorium Schengen ciągle obowiązują przepisy celne (dobrym źródłem informacji jest strona MSZ). A co do Słowaków, ze smutkiem stwierdzam, że ich nastawienie nie zmienia się od lat. W dawnych czasach, kiedy jeszcze służby graniczne stemplowały paszporty, jeden „miły” słowacki przedstawiciel tychże z pełną premedytacją przystawił swój stempel na mojej amerykańskiej wizie . PS do Administracji: w dziale Porad, pod hasłem „Szwajcaria – przekraczanie granicy” widnieją nieaktualne informacje. Niezależnie od uaktualnienia, nie zawadziłby tam dopisek typu „Stan na dzień: (data)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi