1970 Napisano 15 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2009 (edytowane) To już ostatnia narta na której jeździłem koło Kufstein. Mimo, że mam własną nartę Blue Star AC 160 do testowania to zostałem namówiony przez testera Kneissl do testu nart Kneissl Blue Star AC 168, R14, talia 117-70-102 w nowym pięknym stalowo, szaro, niebieskim kolorze. To była już końcówka dnia. Stok mocno sfatygowany przez słońce, narciarzy a ja miałem już w nogach parę km. Podchodziłem do tych nart z duuużym dystansem. Dlaczego? -bo jeździłem na 160, -bo to narty Allround, -bo brak płyt tytanowych w konstrukcji, -bo budowa to tylko rdzeń drewniany a ja trochę mam w biodrach. Do rzeczy. Narta Kneissl Blue Star AC 168 jest dla mnie największą niespodzianką! Narta która wykazała się niesamowitą elastycznością, bardzo dobrym prowadzeniem na krawędzi nawet w tych trudnych warunkach. Nie mam na myśli oczywiście Fun Carvingu ale normalną jazdę nowym stylem. Układała się do stoku tak elastycznie i plastycznie, że jazda na tej narcie na koniec dnia sprawiła mi bardzo dużo przyjemności i kończyłem testy z uśmiechem na ustach. Ta narta ma jeszcze jedną zaletę. Można na niej śmigać klasycznym stylem co daje mi szansę wkupić się w łaski narciarzy, którzy preferują ten styl. Dla kogo? Dla wszystkich, którzy w żyłach zamiast adrenaliny mają krew i normalne podejście do narciarstwa. Kneissl Blue Star: -żadnego stoku się nie boję! www.kneisslpolska.pl/alpin_allround.html Kolejność testowania nart Kneissl. Pierwsza: Kneissl White Star SL 166 -kocham je za szybkość i stabilność w przechodzeniu z krawędzi na krawędź, -dla maniaków, twardzieli i zawodników. Druga: Kneissl White Star XR 176 -byłem nieświadomy co robię! -dla ludzi szukających mocnych wrażeń! Trzecia: Kneissl Red Star RC 170 -będziesz z niej zadowolony i coś jeszcze! Czwarta: Kneissl Black Star MC 172 -mów mi MC a zobaczysz na co mnie stać! Piąta: Kneissl Free Star 175 -pomarańczowa wolność! Szósta: Kneissl Blue Star AC -żadnego stoku się nie boję! PS. Wszystkie opisy miały na celu przybliżyć moje osobiste odczucia i wrażenia z jazdy na nartach Kneissl. Reklama z mojej strony jest zbędna bo jesteśmy najstarszą firmą produkującą narty a to zobowiązuje! Edytowane 15 Kwiecień 2009 przez Robert Janus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 15 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2009 Brawo Robert za wszystkie opisy!!! Bardzo fajnie i obrazowo. A przydomki,któren im nadałeś już same dużo mówią.Az żałuje,że nie miałem okazji spróbować żadnejgo z tych kąsków.Ale mam nadzieje,że to tylko na razie i,że wraz zpoczątkiem następnego sezonu sie to zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walky Napisano 15 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2009 Stary! Pisz, pisz a ja będę czytał z wielką przyjemnością. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iluminator Napisano 15 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2009 Ja również dołączam się do opini innych, że opis testowanych nart jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 15 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2009 Robert - a te narty to nie sa przypadkiem identyczne jak Black Stary XC a różnią sie jedynie kolorem. Ten majtkowy niebieski wskazuje na szukanie niszy wśród Pań dla takiej wszechstronnej i przyjemnej narty rekraacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1970 Napisano 16 Kwiecień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Mihumor i tu jest pies pogrzebany. Bo niby parametry takie same a jednak różnica jest i to znacząca. -Kneissl Blue Star AC 168, R 14, talia 117-70-102, -Allround/Sport-70%/30%, On/off Piste 70%/30% -Kneissl Black Star XC 168, R 14, talia 117-70-102 -Sport/Allround-80%/20%, On/Off Piste 70%/30% Różnica polega jak napisałem wcześniej w budowie. Blue Star to budowa sandwich, pełny rdzeń drewniany. Black Star XC to budowa sandwich, pełny rdzeń drewniany i dodatkowo płyty tytanowe. Black Star XC dzięki dodaniu tych płyt tytanowych jest dużo sztywniejsza od Blue Star. Tą nartę trzeba już mocniej dociskać jak chcesz wejść na krawędź. Blue Star w sezonie 08/09 miała kolor niebieski i rzeczywiście pasował bardziej do kobiet ale na sezon 09/10 kolor został zmieniony wraz z fakturą na stalowo, szaro, niebieski - bardzo fajny. Jak napisałem w opisie jest to największe zaskoczenie dla mnie na plus. Jest to bardzo uniwersalna i wszechstronna narta dla większej części narciarzy w naszym kraju. Jak można zauważyć Kneissl nie ma nart dla kobiet i mężczyzn. Wszystkich traktuje równo a opiera się przy konstrukcji sprzętu narciarskiego na dopasowaniu nart do umiejętności narciarzy a nie budowie fizycznej człowieka. No i grafika jest uniwersalna dla wszystkich. Pełna równość narciarska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 5 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Moja żona jeździła na tych nartach teraz na lodowcu, warunki zróżnicowane czyli od rana do popołudnia po trochę każde. Porównywała je do Rossi Atraction 3. Blue Star jest deską sporo twardszą i sztywniejszą, więcej wymagającą (też siły ale deski miała dosyć długie bo 160 przy 163 cm wzrostu i do tego jest bardzo lekka) ale bardzo szybko mozna się do niej przyzwyczaić i prawie od razu polubić - łatwa adaptacja. Deska bardzo uniwersalna - od dobrego trzymania na twardym do bardzo dobrej jazdy po mokrym i ciężkim, uniwersalna jest bardzo, świetnie idzie na krawędziach jak i można jechać "po staremu" ześlizgiem bez problemu. Narta daje sie prowadzić zarówno wolno jak i w średnim zakresie szybkości, nie ma mowy o żadnym myszkowaniu, łapaniu krawędzi - jest stabilna i przewidywalna, bez problemu od razu wchodzi na krawędź. Jazda na niej (rekraacyjna) daje dużo przyjemności. Muszę przyznać, że Rossi A3 musiał u mojej żony o wiele dłużej popracować na dobrą opinie co dobrze świadczy o Blue Starach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 22 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2010 No i nabyłem te narty dla mojej Pani. Chrzest bojowy przeszły w TH podczas marcowego wyjazdu. Żona pojeździła na nich przez pierwsze 2 i pół godziny i powiedziała z uśmiechem na ustach: ŚWIETNE, po prosty świetne:) Powiedziała też, że na Rossignole Attraction 3 już nie wsiądzie a przez cały wyjazd słowa dotrzymała. No i cóż - teraz te Rossi trzeba będzie sprzedać - ale skoro tak to trudno A tu w pełnej krasie sprawcy porzycenia zacnych Rossich: http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=3804&catid=member&imageuser=6864 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 23 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2010 (edytowane) Ja również zadobyłem te nartki dla połowicy - Kneissl Blue Star AC 160 cm. Pisałem zresztą o tym tutaj http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=9898 Narty te zostały pokochane przez małżonkę od pierwszego wejrzenia:). Ale to nie wszystko, miała z nimi problem na wyjeździe do Zillertalu w tym roku;). Serwisant naostrzył je zbyt zawodniczo i był problem:D:D:D. Żonka wpadła więc na pomysł, ty będziesz na nich jeździł przez jeden dzień żeby je przytępić. Wola małżonki to mus;). Przestawiliśmy wiązania (w moich Black Starach i w żonkowych Blue Starach mamy wiązania rentalowe) i srrru. Słuchajcie, jakież było moje zdziwienie, na tych narteczkach można było zrobić praktycznie wszystko. Pięknie skręcały carvingowo i po staremu, jak wspominał Robert. Przy moich 85 kg, krawędzie nie odpuściły ani na momęcik:D. Zaliczyłem na nich nawet efektowną glebę i to przy pełnym carvingu (nie przestawiłem nastaw sił w wiązaniach i nartka się wypięła przy wyjściu z zakrętu). Dostałem brawa od ludzi na wyciągu (chyba za to że żyję). Po tych zabiegach żona zaczęła jeździć na nich, i już było OK. Mogę zatem potwierdzić słowa Roberta: "Blue Star - żadnego stoku się nie boję" i nie ma w tym żadnej przesady. Narta jest na prawdę świetna i to dla zaawansowanych narciarsko kobiet, jak i mężczyzn. Pozdrowienia Edytowane 8 Grudzień 2011 przez Piotr_67 życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi