jarek Napisano 29 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2009 Takie male przemyslenie dotyczace slalomu w pucharze swiata. Dawniej wydawalo mi sie ze przejazd polega na wycieciu idealnych lukow po literze S, natomiast teraz widze ze to raczej litera Z z zaokraglonymi rogami. Zawodnicy wykonuja bardzo dynamiczny skret na tyczce (a raczej troche przed nia) i dalej jada prosto na nastepna tyczke. W gigancie jest podobnie tylko z wieksza plynnoscia. To dotyczy tylko czolowych zawodnikow oczywiscie, juniorz juz tak raczej nie pojada. Wiem, ze zostate skrytykowany jak zwykle za moje herezje ale takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salwer Napisano 20 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 jak można zauważyć, jazda po trasie w kształcie litery Z z zaokrąglonymi rogami jest szybsza(bo krótsza) niż po literze S. to chyba podstawowa zasada wykonać skręt nad tyczką a w momencie gdy jesteśmy na jej wysokości mieć już sylwetkę i narty ustawione w drugą stronę i przygotowywać się do następnego skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 20 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 Takie male przemyslenie dotyczace slalomu w pucharze swiata. Dawniej wydawalo mi sie ze przejazd polega na wycieciu idealnych lukow po literze S, natomiast teraz widze ze to raczej litera Z z zaokraglonymi rogami. Zawodnicy wykonuja bardzo dynamiczny skret na tyczce (a raczej troche przed nia) i dalej jada prosto na nastepna tyczke. W gigancie jest podobnie tylko z wieksza plynnoscia. To dotyczy tylko czolowych zawodnikow oczywiscie, juniorz juz tak raczej nie pojada. Wiem, ze zostate skrytykowany jak zwykle za moje herezje ale takie jest moje zdanie. A ja się z Tobą zgodzę z tym, że według mnie literę Z widać bardziej w gigancie. Wynika to z faktu większego promienia skrętu jaki mają narty, a co za ty idzie zawodnicy muszą postawić narty w poprzek, aby zdążyć ze skrętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi