fanatyk Napisano 28 Wrzesień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2009 no to są już jakieś 4 miechy w plecy;) Nic podobnego. Wszystko idzie zgodnie z przyjętym harmonogramem. JUŻ NIKT I NIC NIE POZBAWI STOLICY AUTOSTRADY. Tak na marginesie wiem, że trudno w to uwierzyć, ale ten rok będzie mega rekordowy jeśli chodzi o drogi. Niedowiarki i malkontenci zaczną powoli się chować w buty. Po zimowej przerwie Polska będzie największym placem budowy w Europie! I nie jest to już puste gadanie tylko fakt potwierdzony nie tylko rozstrzygniętymi przetargami, ale podpisanymi kontraktami na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 ... ciekawe jak dzisiaj wyglada wasz entuzjazm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 3 Czerwiec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 ... ciekawe jak dzisiaj wyglada wasz entuzjazm Mój lekko przygasł, ale jest szansa, że Państwo zajmie się budową tych dwóch newralgicznych odcinków A2 po chinolach. Na sąsiednich odcinkach A2 z Łodzi do Warszawy budują renomowane marki (Strabag, Budimex, PolimexM) i z tego co wyczytałem na SkyscraperCity są zainteresowane takim pospolitym ruszeniem i mają odpowiednie zaplecze, aby zapewnić przejezdność na Euro. Państwo może im udzielić zamówienia z wolnej ręki, gdyż do tego projektu Unia nie dokłada, więc obowiązują trochę inne zasady (Nie potrzebna jest ponowna procedura przetargowa która trwa pół roku:eek: ). Jeśli ktoś jest zainteresowany szczegółami to polecam wątek o budowie A2 do Stolycy ---> http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=112037 Stron jest dużo, ale oczywiście te aktualne są na końcu. Dodam, że odcinek od Poznania do granicy z Niemcami będzie gotowy w listopadzie tj pół roku przed czasem:D (Da się!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 4 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2011 Dziś słyszałem ekspertów,że nie warto walczyć o ten odcinek,ponieważ znowu wyznacznikiem będzie czas,a nie dobre wykonanie.Jak zrobią ,to i tak nie będzie autostrada,a nawet eksprsówka,tylko droga w remoncie:DWybieramy najtańszych wykonawców,ale najdroższe wykonanie;)A trza było budować stadion w Łodzi,dziś chociaż byłby dojazd,lotnisko też odbiera więcej linii lotniczych,no i w ekstraklasie w przyszłym sezonie dwie drużyny:pAle PZPN nigdy nie lubił Łodzi,bo to przecież miasto kobiet:D Co tu więcej się da napisać,aby rozlużnić atmosferę.Wczoraj trawka na Arena Baltic,wygląda imponująco,aż czlowiek nie chce wierzyć ,że to możliwe w Polsce:rolleyes: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 6 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2011 cytat z onet.pl: Chińska firma Covec powinna zapłacić 741 mln zł odszkodowania za niedokończoną budowę autostrady A-2. Rzecz w tym, że nie ma żadnego majątku w Polsce, a jej gwarancje bankowe opiewają na zaledwie 130 mln zł - ustalił "Dziennik Gazeta Prawna". W tym tygodniu ma dojść dojść do rozmów ostatniej szansy między Chińczykami a Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad. Ale koniec może być jeden. Urzędnicy GDDKiA już oficjalnie poinformowali, że po opuszczeniu przez COVEC placu budowy, będą dochodzić od firmy astronomicznej kary w wysokości 741 mln zł. Z informacji zebranych przez gazetę wynika jednak, że są to puste groźby. ... moje przewidywania byly takie ze zbuduja byle jak i z opoznieniem ale zbuduja a rzeczywistosc okazala sie jeszcze gorsza. W efekcie panstwo czyli podatnikow bedzie to kosztowalo o wiele drozej bo teraz juz nikt nie bedzie patrzyl na koszty tylko na terminy a na odszkodowania nie ma co liczyc. GDDKiA dali sie zrobic w bambuko, wydawalo im sie ze ktos im w prezencie zbuduje autostrade za pol ceny. Ciekawe kto robil due diligence o ile w ogole to mialo miejsce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 6 Czerwiec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2011 Dlatego powinno być jak w USA. Najtańsza i najdroższa oferta wypada. Uniemożliwia to wygranie przetargu za wszelką cenę, często poniżej kosztów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 6 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2011 w Polsce buduje się tanio , czyli drogo:rolleyes: dopóki podstawowym kryterium w przetargach publicznych będzie kryterium najniższej ceny to tak będzie wyglądać większość inwestycji .Przecież są kosztorysy inwestorskie i jak nagle tacy chińczycy wyskoczyli z ofertą o połowę tańszą , no to ja się pytam co za durnie uwierzyli że będzie dobrze , szybko i na czas .Przecież to musiało się tak skończyć.Szkoda tylko polskich firm , które mogą popłynąć przez ten chiński przekręt, no ale co to urzędasów obchodzi:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 7 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2011 Tylko 400 km z ogonkiem zabraknie:pStadiony będą super,drogi średnie,ale i tak lepsze niz "wczoraj':rolleyes:Nie ma co panikować, trzeba wybudować A 1 i A4 do końca:rolleyes:.s7 koło elblaga super,za miesiąc można przetestować całą obwodnicę do Paslęka,na dziś jeden pas-wygląda jak autostrada;) I mnóstwo superbów 3,6 V6 z dziwnymi światełkami:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 9 Czerwiec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Tylko 400 km z ogonkiem zabraknie:pStadiony będą super,drogi średnie,ale i tak lepsze niz "wczoraj':rolleyes:Nie ma co panikować, trzeba wybudować A 1 i A4 do końca:rolleyes:.s7 koło elblaga super,za miesiąc można przetestować całą obwodnicę do Paslęka,na dziś jeden pas-wygląda jak autostrada;) I mnóstwo superbów 3,6 V6 z dziwnymi światełkami:D Dla mnie Darku i pewnie nie jednego narciarza z Mazowsza podstawą jest połączenie Warszawy z niemieckimi Autobanami. Będzie to poniżej 20 godzin jazdy samochodem do ukochanej Francji:D:D. Brakuje 100 km od Poznania do granicy i 100 km od Warszawy do Łodzi (Strykowa). Odcinek Poznań-Świecko położony już beton nawierzchniowy w 70-80% i chcą na ta zimę ją otworzyć. Łodź-Wawa jakieś dziwny kabaret:mad: i autostrada kończyła by się w Grodzisku Maz.:eek: Tej zimy może jeszcze nie, ale następnej przejechanie odcinka Wawa-Annency w 100% po autostradzie na pewno się uda. Aha i guzik mnie to interesuje, że trzeba będzie zapłacić 100 zł za Wawa-Świecko. Czas i bezpieczeństwo jest bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Aha i guzik mnie to interesuje, że trzeba będzie zapłacić 100 zł za Wawa-Świecko. Czas i bezpieczeństwo jest bezcenne. jak raz do roku to pewnie ta stówka to guzik ale jak częściej to ..................:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 9 Czerwiec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 jak raz do roku to pewnie ta stówka to guzik ale jak częściej to ..................:eek: No tak:rolleyes: Drogo, ale za biedni jesteśmy, aby mieć bezpłatne autostrady. Opłata 100 zł, albo nawet 110 zł oczywiście w jedna stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cysiu Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 przykre jest to, że wszyscy ponosimy koszty budowy autostrad: niszczenie dróg lokalnych i krajobrazu, wywłaszczenia, zatruwanie środowiska, a tylko niektórzy będą sobie jeździć po nowych autostradach. Czasem są to na prawdę duże utrudnienia, a korzyści? - żadne.. (bynajmniej w porównaniu ze stratami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Brakuje 100 km od Poznania do granicy . Słyszałem,że ten odcinek mają oddać w listopadzie:pNatomiast od Strykowa jak przewidziałem minister Grabarczyk dziś stwierdził,że będzie przejezdny;)Czyli lepiej będzie jeździć przez Łowicz:cool:,jak dziś.Na S7 na północy praca wrze,gorzej na południu:mad: Koszt przejazdu autostradą faktycznie wydaje się abstrakcyjny:eek:,Niemcy zastanawiają się mocno nad wprowadzeniem opłat:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 13 Czerwiec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2011 Chinole wywaleni.... i to z hukiem:eek: http://www.gddkia.gov.pl/article/9486/komunikat-ws-stanowiska-gddkia-wobec-propozycji-chinskiego-konsorcjum-o-zmianie-zakresu-rzeczowego-i-warunkow-finansowych-na-budowie-a2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 14 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2011 I co dalej?:mad:Optymizm rządu jest porażający:mad:,nie jestem przeciwny obecnej opcji politycznej,ale to wszystko zaczyna wyglądać jak szopka przed kolejnymi wyborami;),a później jakoś będzie:pA2 na tym odcinku raczej na Euro nie będzie zrobiona/koszty,wykonawcy-brak,przetargi,brak kasy na udział Państwa itp/,A4 Kraków -Tarnów też nie:p,A1 całą wątpię.Ale budki do poboru kasy w ekspresowym tempie powstają-zobaczcie koło Strykowa:D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 21 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2011 A tego się bałem:eek: http://Wg najnowszego harmonogramu, po 2014 r. skala inwestycji drogowych znacznie zmaleje. I tak np. jedna z najważniejszych tras S7 z Krakowa do Gdańska, zamiast w 2012 r. zostanie ukończona dopiero w 2020 r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 22 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2011 I co dalej?:mad:Optymizm rządu jest porażający:mad:,nie jestem przeciwny obecnej opcji politycznej,ale to wszystko zaczyna wyglądać jak szopka przed kolejnymi wyborami ... ... bo to oczywiscie jest szopka przed wyborami. Obawiam sie ze nawet bez wyborow bylaby szopka bo na podstawie wypowiedzi widac ze poziom swiadomosci inwestora jest niski. Nie rozumieja jak bardzo dumping niszczy rynek. Wyrzucenie Chinczykow to nastepny blad. Lepiej sie bylo z nimi dogadac, na pewno kosztowaloby to mniej niz rozpisanie nowego przetargu. Nie ma sie co łudzic ze jakiekolwiek kary zostana wyegzekwowane. Popatrzmy na opoznienia na stadionie w Wawie, "dogadali" sie bez kar. Czyli wina za opoznienie pewnie jest nie tylko po stronie wykonawcy (bo czemu nie wlepili kar skoro sa zapisane w kontrakcie - przeciez to nasze pieniadze). Z Chinczykami bedzie podobnie, wyciagna swoje racje na stół i bedzie przepychanka mysle ze sprawa nawet nie trafi do sadu, zaplaca symboliczna kare w wysokosci kilku milionow max. i sprawa sie zakonczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 22 Czerwiec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2011 (edytowane) ... bo to oczywiscie jest szopka przed wyborami. Obawiam sie ze nawet bez wyborow bylaby szopka bo na podstawie wypowiedzi widac ze poziom swiadomosci inwestora jest niski. Nie rozumieja jak bardzo dumping niszczy rynek. Wyrzucenie Chinczykow to nastepny blad. Lepiej sie bylo z nimi dogadac, na pewno kosztowaloby to mniej niz rozpisanie nowego przetargu. Nie ma sie co łudzic ze jakiekolwiek kary zostana wyegzekwowane. Popatrzmy na opoznienia na stadionie w Wawie, "dogadali" sie bez kar. Czyli wina za opoznienie pewnie jest nie tylko po stronie wykonawcy (bo czemu nie wlepili kar skoro sa zapisane w kontrakcie - przeciez to nasze pieniadze). Z Chinczykami bedzie podobnie, wyciagna swoje racje na stół i bedzie przepychanka mysle ze sprawa nawet nie trafi do sadu, zaplaca symboliczna kare w wysokosci kilku milionow max. i sprawa sie zakonczy. Nawet jak państwo wygra w sądzie to gwarancie w normalnych bankach (DB) są tylko na 10 mln Euro, pozostałe 90mln E są w bankach chińskich:eek:, a wyegzekwowanie ich raczej nie będzie możliwe... +50 mln zł, które im nie wypłacili im na fajrant. To tyle co mogą odzyskać. Edytowane 23 Czerwiec 2011 przez fanatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 24 Czerwiec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2011 Przerażony jestem ta mapką :eek::eek:, będę już stary:o Cały artykuł--->http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,9819886,Kierowcy_doczekaja_sie_drog_na_emeryturze.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 24 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2011 Nie wiem co was tak dziwi. Wy wierzycie we wszystkie obietnice rządu odnośnie dróg? Te ich plany jeszcze nie raz się skurczą (i fikcyjnie poszerzą, w końcu będą wybory). Polska nie ma najmniejszych szans na dynamiczny rozwój bez odpowiedniej sieci transportowej, a ta NIE powstanie szybko. Zamiast sytuacji na drogach, która z całkiem dobrej zmienia się na tragiczną z nadzieją można spoglądać na kolej, która chyba zaczyna powoli odżywać i w ruchu tranzytowym tym środkiem transportu. Priorytetem powinny być linie kolejowe przez południowo-zachodnią Polskę, bo obecnie cały tranzyt za naszą południową granicę i dalej na wschód i południe odbywa się przez Czechy i Słowację, bo wychodzi szybciej i taniej. Drogi się budują, powoli ale jednak, nie liczcie na nagły bum i wybudowanie 10000 kilometrów autostrad i dróg ekspresowych. To proces długotrwały i skomplikowany. Szkoda, że mamy takich polityków, którzy nie potrafią zarządzać państwem. Mogłoby być lepiej gdyby infrastrukturą transportową zarządzały kompetentne osoby, bo obecnie to wygląda tak, że przychodzi co chwile nowy prezes i dostaje tylko jedno zadanie: ciąć koszta, a to wiąże się ze zwolnieniami i drastycznym ograniczeniem inwestycji, które są dla nas niezbędne. Przepaść między nami a zachodem jest na nasze szczęście nie rośnie w zastraszającym tempie, ale jeśli poziom zarządzania będzie taki jaki jest obecnie szybko się to zmieni. Trzeba zawalczyć przeciw korupcji, obsadzaniu stanowisk ważnych dla państwa osobami niekompetentnymi i wybieranych z tzw. "układów", korupcji i rodzinnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 24 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2011 Nie wiem co was tak dziwi. Wy wierzycie we wszystkie obietnice rządu odnośnie dróg? Te ich plany jeszcze nie raz się skurczą (i fikcyjnie poszerzą, w końcu będą wybory). Polska nie ma najmniejszych szans na dynamiczny rozwój bez odpowiedniej sieci transportowej, a ta NIE powstanie szybko. Zamiast sytuacji na drogach, która z całkiem dobrej zmienia się na tragiczną z nadzieją można spoglądać na kolej, . Dziwi mnie Twoje twierdzenie,że kolej załatwi sprawę?;)Nie ,najtańszym środkiem transportu jest samochód po drodze:D-zobacz Niemcy itp..:rolleyes:Budowa dróg w Polsce to lata 30 ubiegłego wieku,a ojcami autostrad byli Włosi,a nie Niemcy.To oni wykonywali plan eksterytorialnej autostrady przez Pomorze;)-trochę historii.Daleki jestem do pesymizmu przez Ciebie reprezentowanego,ponieważ czuję polepszenie sieci dróg w Polsce.Jasne,że chciałbym całą sieć autostrad,ale nie da się wszystkiego w "jeden dzień";).System przetargów ogranicza postęp-obawa przed opozycją,CBŚ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 24 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2011 Przerażony jestem ta mapką :eek::eek:, będę już stary:o Cały artykuł--->http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,9819886,Kierowcy_doczekaja_sie_drog_na_emeryturze.html Kurde,ja też... Parę spostrzeżeń. Patrzę sobie na mój region i widzę,że droga B-B - Tychy zostanie ekspresówką dopiero 2034r! :eek: Fakt,jest tam już dwupasmówka chyba od lat 70-tych,ale ciągle dokładają świateł i fotoradarów,przez co tworzą się ogromne korki,a jak coś się rypnie... :eek: Lepiej nie dopowiadać... Wystarczyłoby przebudować ok 15 skrzyżowań na bezkolizyjne i jazda byłaby przyjemna(choćby ze dwie przebudowy na rok).Zamiast tego powstają takie absurdy jak kładka dla pieszych nad jezdnią w Pszczynie,którą przechodzi jedna osoba na godzinę,a każdy kto ją widział,to zapewne zdaję sobie sprawę ile kasy poszło i co by można... Podobnie sprawa ma się na drodze Katowice - Ustroń. Wschód Polski... Prowadzą taką intensywną kampanię na temat Funduszy Europejskich dla wschodniej Polski: "Wschodnia Polska stawia na nowoczesność" "Mobilki,mobilki,jak tam droga?Ekspresowa!Pełna Europa!" No i teraz spójrzmy na mapkę i te daty... :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 24 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2011 Wschód Polski... Prowadzą taką intensywną kampanię na temat Funduszy Europejskich dla wschodniej Polski: "Wschodnia Polska stawia na nowoczesność" "Mobilki,mobilki,jak tam droga?Ekspresowa!Pełna Europa!" No i teraz spójrzmy na mapkę i te daty... :eek: Mój rejon jest tym promowanym jako Wschodnia Polska:p,jak widać na mapie jest OK:D,lada dzień otworzą ekspresową/2 pasy/,no widać jakieś ruchy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 24 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2011 Mój rejon jest tym promowanym jako Wschodnia Polska:p,jak widać na mapie jest OK:D,lada dzień otworzą ekspresową/2 pasy/,no widać jakieś ruchy:D To chyba ze względu na bliskość Rosji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 24 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2011 To chyba ze względu na bliskość Rosji... stara betonka już dawno jest zrobiona,teraz będzie otwarta S7/ekspresowa/:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi