KamGas Napisano 28 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2009 Witam, sprawa wygląda następująco. Jeżdżę na nartach już ponad 10 lat... nie ukrywam że z roku na rok jazda po wytyczonych trasach staję się poprostu nudna i nieciekawa ;/ Dlatego już od zeszłego roku próbuję bawić się w parkach i poza trasami, w puchu. Nie będę ukrywał, że to właśnie w tym znalazłem największą zajawkę narciarską i od tego roku chcę zacząć tylko i wyłącznie szkolić się w tym kierunku. Z tym, że z przewagą freeride'u nad parkami. Dlatego też piszę tego posta. Jestem teraz na etapie wyboru sprzętu i chciałem żebyście poradzili Mi jaki sprzęt nadawałby się dla Mnie na początek, do nauki Dodam, że mam 180cm wzrostu i 85kg wagi. Czy moglibyście poradzić Mi co do wyboru, konkretnego modemu nadającego się tak jak już pisaem w przewadze do jadny poza wytyczonymi trasami w kopnym śniegu. Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 30 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Witam, sprawa wygląda następująco. Jeżdżę na nartach już ponad 10 lat... nie ukrywam że z roku na rok jazda po wytyczonych trasach staję się poprostu nudna i nieciekawa ;/ Dlatego już od zeszłego roku próbuję bawić się w parkach i poza trasami, w puchu. Nie będę ukrywał, że to właśnie w tym znalazłem największą zajawkę narciarską i od tego roku chcę zacząć tylko i wyłącznie szkolić się w tym kierunku. Z tym, że z przewagą freeride'u nad parkami. Dlatego też piszę tego posta. Jestem teraz na etapie wyboru sprzętu i chciałem żebyście poradzili Mi jaki sprzęt nadawałby się dla Mnie na początek, do nauki Dodam, że mam 180cm wzrostu i 85kg wagi. Czy moglibyście poradzić Mi co do wyboru, konkretnego modemu nadającego się tak jak już pisaem w przewadze do jadny poza wytyczonymi trasami w kopnym śniegu. Z góry dziękuję i pozdrawiam Czesc Tego ukrywac nie trzeba, wielu narciarzy schodzi z nartostrad na tz. jazde poza trasowa, ladnie zwana freeride. Freeride to jazda nie szablonowa, na roznych sniegach i po przeroznej konfiguracji zbocza, niekiedy tez miedzy roznymi przeszkodami. Wielu producentow nart stara sie wyjsc na przeciw oczekiwaniom freeridowych jezdzcow lecz to zadanie mysle jest niewykonalne, poniewaz zawsze cos nartom brakuje. W/g mnie optymalna narta freeridowa to dlugosc ok 180 cm. szerokosc pod butem min. 90mm i co dla mnie jest wazne promien ® nie wyzszy jak 18m. Wszystkie nart majace w tali 85mm i wiecej sa przewidziane do jazdy pozatrasowej i dlatego posiadaja juz sprzyjajaca takiej jezdzie konstrukcje. Osobiscie ujezdzam fischer watea 94 i sa to dobre narty freeridowe, mozna na nich rowniez po nie za twardych nartostradach "podoginac" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamGas Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Wielkie dzięki za posta. Mam już kilka sztuk na oku, po Twoim poście, zaczynam również rozważać nartę firmy Fisher. Muszę się zdecydować powoli bo sezon zbliża się wielkimi krokami Pozdrawiam i dziękuję za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlaty12 Napisano 7 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2009 Cześć! Pisze w tym wątku bo mam takie same "wymiary" jak KamGas. Może ktoś mógł bym mi doradzić jakie narty wybrać. Podobna sytulacja jak u KamGasa jeżdżę od 6-7 lat i zeszłego roku bawiłem się troche jeżdżąc po puchu troche snow parkach i w sumie nie wiem co zrobić czy postawić na narty freestyle czy freeride. I to i to mi się podoba. Nie jest to jakiś fr i fs na super exstra wielkim poziomie (jeździłem na nartach Elan rc Race 150 cm) Kilka razy zrobiłem 180;d oczywiście nie odjechane bo wbiłem się w śnieg ale coś tam próbowałem. W puchu na tych nartach się zapadałem strasznie ale jak włożyłem narty kumpla rossignol bandit fajnie mi się śmigało. Ew. czy mógłby mi ktoś podać dokładne modele nart. Do dyspozycji mam 1800-2000zł tak mi rodzice powiedzieli. No i w tej cenie muszę kupić narty wiązania i buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 7 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2009 A ja z własnego doświadczenia. Opowiadam mając jako taką technikę jazdy w miękkim i puchatym oraz zsiadłym śniegu. Całkiem niedawno freeride miał pod butem 70mm i to było bardzo dużo (niezapomniane Atomic R10 lub R10.20). Teraz zwykły allmountain jakiego mam -Salomon Blast 164cm- ma monstrualne rozmiary 124-75-108. A stary freeride ma 129-99-115 (Atomic Sugar Daddy 163cm za szafą). Wiele zależy od techniki bo już na zwykjłych allmountainach można na bardzo dużo sobie pozwolić. Ale żeby było łatwiej i masz możliwości finansowe i możesz kupić jedną nartę tylko poza trasę - kup coś z jak najszerszą talią (idąc za postem Alferdoo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi