Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Gdzie jest oznaczenie rozmiaru wkładki w Nordicacch speedmachine 10

bartekpl

Rekomendowane odpowiedzi

WItam!

Kupiłem Nordiki speedmachine 10 używane z netu. Przymierzałem wcześniej w sklepie i nr 27,0 był na mnie idealny. Buty które dostałem są dla mnie zbyt lużne(mam w nich dobrze dopięta stopę przy maksymalnym dopięciu klamer). Podejrzewam że przysłano mi 27,5. Dzwoniłem do sprzedającego i chce wymienić na 27,0. Nie wiem tylko gdzie jest zapisany nr buta wewnętrznego( jak zapisany. Myślałem że są to trzy ostatnie cyfry wypalone na cholewce buta wewnętrznego bo w moich jest to 275. Niestety byłem w sklepie i oglądałem buty speedmachine 90(bo nie mieli 10) i okazało się, że na 27,0 i 27,5 jest ten sam nr wypalony. Dziwna sprawa bo jedynie rozmiar 27,0 był na naklejce na przodzie (w miejscu gdzie wpina się but w wiązanie) a naklejka ta odkleja się przy pierwszym zjeździe. Być może ktoś się orientuje gdzie są rozmiary buta wewnętrznego i po czym poznać połówki i całe rozmiary bo pewnie coś przeoczyłem. Nie chce mi się wieżyc że nie ma żadnych oznaczeń. Bardzo proszę o pomoc.

Bartek

WItam!

Kupiłem Nordiki speedmachine 10 używane z netu. Przymierzałem wcześniej w sklepie i nr 27,0 był na mnie idealny. Buty które dostałem są dla mnie zbyt lużne(mam w nich dobrze dopięta stopę przy maksymalnym dopięciu klamer). Podejrzewam że przysłano mi 27,5. Dzwoniłem do sprzedającego i chce wymienić na 27,0. Nie wiem tylko gdzie jest zapisany nr buta wewnętrznego( jak zapisany. Myślałem że są to trzy ostatnie cyfry wypalone na cholewce buta wewnętrznego bo w moich jest to 275. Niestety byłem w sklepie i oglądałem buty speedmachine 90(bo nie mieli 10) i okazało się, że na 27,0 i 27,5 jest ten sam nr wypalony. Dziwna sprawa bo jedynie rozmiar 27,0 był na naklejce na przodzie (w miejscu gdzie wpina się but w wiązanie) a naklejka ta odkleja się przy pierwszym zjeździe. Być może ktoś się orientuje gdzie są rozmiary buta wewnętrznego i po czym poznać połówki i całe rozmiary bo pewnie coś przeoczyłem. Nie chce mi się wieżyc że nie ma żadnych oznaczeń. Bardzo proszę o pomoc.

Bartek

Wielkosci skorup sa robione w odstepach calego numeru: czyli np 25, 26, 27 albo 25.5, 26.5, 27.5 itd (zalezy od producenta), wkladki wewnetrzne w butach sa robione co 0.5 numeru i roznia sie tylko dlugoscia (cholewke maja taka sama), niektorzy twierdza ze rowniez szerokoscia ale moim zdaniem to nie jest prawda. Topowe modele sportowe i buty zawodnicze maja rozmiarowke wylacznie w odstepach calego numeru.

• Like 1

Mi chodzi właśnie o szerokość bo na długośc są ok, nie mogę rozszyfrować oznaczenia szerokości botka speedmachne10 z tego co ustaliłem są sprzedawane w rozmiarach co 27, 27,5 itd co 0,5. Sprzedawcy twierdzą że numery(połówki) są właśnie szersze. Dlatego staram się rozszyfrować w jaki sposób są oznaczane botki bo skorupy są te same.

Nie wiem jak jest u Ciebie w nordicy, ale proponuje Ci wyciągnąć but wewnętrzyny i na nim powinno być napisane, w moim przypadku ( mam heada ) to oznaczenie jest z boku buta wewnętrznego i na podeszwie zewnętrznego w mm czyli przykladowo 280.

BTW. Myślę, że poprzednik rozbił buta wenętrznego bo mial np krótką a masywną stopę...

Ski 4 life

Mi chodzi właśnie o szerokość bo na długośc są ok, nie mogę rozszyfrować oznaczenia szerokości botka speedmachne10 z tego co ustaliłem są sprzedawane w rozmiarach co 27, 27,5 itd co 0,5. Sprzedawcy twierdzą że numery(połówki) są właśnie szersze. Dlatego staram się rozszyfrować w jaki sposób są oznaczane botki bo skorupy są te same.

Aha powiedz mi jeszcze jedno. Czy Nie masz przypadkiem przekręcanych klamer? TZN czy nie masz dodatkowych dziórek zeby przekręcic klamre dalej ? Sprawdź bo to moze rozwiąże problem...

Ski 4 life

Czy dołożenie drugiej wkładki to sprawdzony i wyprubowany sposób. Czy nie wpływa to jakoś ujemnie na "czucie" buta w czasie jazdy?

Bartek

Właśnie dlatego wkłada się ją pod oryginalną wkładkę która jest profilowana a nie na nią. Stopa jest wyżej , ma mniej miejsca , to faktycznie powinno pomóc.

Ski 4 life.

Dzięki Bode.

NIestety sprawdzałem w sklepie i w nordica speedmachine 8 były te same nr na botkach w nr 28, i 28,5 (różniły się tylko opisem na kartonach) aż nie chciało mi się w to wierzyć ale tak było. Wydaje mi się to b dziwne, dlatego myślę, że musza być jeszcze jakieś inne oznaczenia

Regulowane 'dziurkami" są tylko górne klamry a dolne nie i to z nimi jest problem

No z nimi jest problem bo to stopy a nie nogi Ci tam latają. Skoro niema otworków na przeniesienie klamer to zostaje tylko wymiana/zwrot lub włożenie jakiejs wkładki , polecam banał- filc, trwały na odkształcenia, szeroko dostępny i tani jak barsz

Aha no i pytanie czy sie z tymi otworkami zrozumielismy, mi nie chodzi o mikro/makro regulacje tylko o przekręcenie dalej w tył klamer.

Ski 4 life

Tak z otworkami się zrozumieliśmy-są tylko mikroregulacje. Chyba zrobię tak: zostawię te buty i będę jeżdził na maksymalnych dopięciach dolnych( wtedy stopa jest idealnie docisnięta). Jeśli się rozbija i będzie za luźno to wtedy dołożę wkładkę i mam nadzieję że będzie ok.

Tak z otworkami się zrozumieliśmy-są tylko mikroregulacje. Chyba zrobię tak: zostawię te buty i będę jeżdził na maksymalnych dopięciach dolnych( wtedy stopa jest idealnie docisnięta). Jeśli się rozbija i będzie za luźno to wtedy dołożę wkładkę i mam nadzieję że będzie ok.

No stary skoro but na maksymalnym dopięciu jest dla Ciebie idealny to o czym my mówimy , tak powinno być! Myślę, że już nie powinien się rozbić, skoro jest uzywany to raczej juz sie rozbil tyle ile mial sie rozbic. Fotki prosze!

Aha wogóle to który sezon ta Nordiczka ?

Ski 4 life