Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Tecnica buty narciarskie 2010/2011

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Przerost formy, jak dla mnie to " przegięcie ":D Pal licho, ważne czy wreszcie zmienili geometrię swoich skorup, dranie cały czas robili buty dające mocny impuls rotacyjny, tylko Diadlo Inferno był ( jest ? ) wyjątkiem, no ale Herbst czy Pranger to wymagający klienci;)

tecnicadiabloinferno.jpg

tecnicadiabloinferno.jpg.b23b9d036a6bc8b92396fa7966cc3339.jpg

Edytowane przez marcus

a co to?

Ogólnie mówiąc: nie wspomagają jazdy skrętem ciętym, za to ześlizg, szczególnie tyłów nart, wychodzi świetnie:D Myślałem że to ściema a co najmniej teza dyskusyjna ale po przesiadce z TECNICI na ATOMICA zdecydowanie lepiej trzymam krawędż i ogólnie lepiej, łatwiej mi się jeżdzi, nawet zrobiłem " zaawansowany " test jeżdżąc z Tecnicą na jednej i Atomiciem na drugiej nodze:) Spytałem pewnego experta od butów i mówił ze ma to związek z kierunkiem uginania się mankietu buta, jeśli mankiet ugina się bardziej do środka a nie na wprost to to właśnie wyzwala ten impuls rotacyjny, potwierdził że buty Tecnici ( i nie tylko ) mają tę przypadłość. Nie dotyczy DIABLO Inferno.

) Spytałem pewnego experta od butów i mówił ze ma to związek z kierunkiem uginania się mankietu buta, jeśli mankiet ugina się bardziej do środka a nie na wprost to to właśnie wyzwala ten impuls rotacyjny, potwierdził że buty Tecnici ( i nie tylko ) mają tę przypadłość. Nie dotyczy DIABLO Inferno.

A mógłbyś podać te inne ,bo Diablo już mam,to szkoda się pakować w inne buty,które nie wspomagają skrętu ciętego:):P

A mógłbyś podać te inne ,bo Diablo już mam,to szkoda się pakować w inne buty,które nie wspomagają skrętu ciętego:):P

:)Hi,hi...nie jest to moja opinia, po prostu, jak się okazało Atomic lepiej mi pasuje. Facet " lubi " Nordica, Atomic, Head, " nie lubi " Lange, Tecnica, Dalbello ( modele postFlexon ). Swoją drogą postaram się ten temat poznać lepiej, to jest jakieś voo-doo;)albo...:rolleyes:

:)Hi,hi...nie jest to moja opinia, po prostu, jak się okazało Atomic lepiej mi pasuje. Facet " lubi " Nordica, Atomic, Head, " nie lubi " Lange, Tecnica, Dalbello ( modele postFlexon ). Swoją drogą postaram się ten temat poznać lepiej, to jest jakieś voo-doo;)albo...:rolleyes:

To jest kwestia doboru i dopasowania buta,a nie wina butów,czy producenta;)Masz jeszcze możliwość wszelkiej regulacji:rolleyes:,czasmi jak but jest za twardy,też możemy przyjmować nieodpowiednią pozycję i skręt kończyć ześlizgiem.jak pojawia się niechciany ześlizg,to wina techniki;)Masz chyba bardzo szczupłą stopę,bo ja w atomicach,jakoś nie mogłem za długo wytrzymać:rolleyes:

To jest kwestia doboru i dopasowania buta,a nie wina butów,czy producenta;)Masz jeszcze możliwość wszelkiej regulacji:rolleyes:,czasmi jak but jest za twardy,też możemy przyjmować nieodpowiednią pozycję i skręt kończyć ześlizgiem.jak pojawia się niechciany ześlizg,to wina techniki;)Masz chyba bardzo szczupłą stopę,bo ja w atomicach,jakoś nie mogłem za długo wytrzymać:rolleyes:

Masz oczywiście rację, ale te Tecnici dopasowywałem długo i cierpliwie z wymianą botka włącznie, but jest bardzo wygodny, idealnie dopasowany ale ...to nie jest moja parafia. To jest model RACE R, nie oferowany na rynku, kupiony od zawodnika w Italii via Internet, muszę zawsze szukac b.wąskich butów bo moja stopa to wybryk natury, 90 mm szerokości:D W tych Teacnicach nie byłem w stanie stać na jednej nodze i zachowac równowagę ( ! ), dopiero specjane kliny na spodzie poprawiły sytuację ale nie do końca. Potem kupiłem za grosze Atomici RT 110 i już ich nie oddałem, stoi się w nich idealnie, żadnych kłopotów z równowagą czy krawędziowaniem, wczoraj na zlodzonej trasie jechało się ze 100% pewnością, pięty nie uciekały, wystarczył uczciwy tipping. Buty, jak sam zapewne wiesz, to czasami skomplikowana sprawa, ja jak sie okazuje muszę szukać metodą prób i błędów, przez skórę czuję że Nordica Dobermann lub Head Raptor RD byłyby dobre ale za przysłowiowe Chiny nie jestem w stanie dostać rozmiaru 23.0:mad:

a co to ? :)

A rozmiar 23.0 nie jest zamawiany przez wiele sklepów ...

Dla przykładu: w IS , przepraszam w dwóch ISach potwierdzono, że w ogóle takiego czegoś dla dorosłego nie posiadają - tak samo jak i 23,5. Mowa o damskich bucikach.

No widzisz, a ja kupiłem sobie w sklepie męskie Atomy RT 07/08 nr 23.0 ( 23.5 to ta sama skorupa ) i zapłaciłem 149 pln, nowe z gwarancją 24 miesiące:)

Tipping to położenie ( przechylenie ) narty na krawędż.

Edytowane przez marcus

Tecnica - rewolucyjny koncept Air Shell

Buty, które szybko i łatwo dopasować można do kształtu stopy? Wszystko wskazuje na to, ze będzie to w końcu możliwe. W sezonie 2010/2011 na sklepowych półkach pojawią się nowe modele marki Tecnica, w konstrukcji których stosowana będzie innowacyjna technologia Air Shell Fit.

Więcej informacji na ten temat oraz film znajdziecie tutaj: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=newsy&id_txt=3562