Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Wyjazd narciarski-grudzien Austria...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie odnośnie dwóch ośrodków narciarskich w Austrii. W grudniu, a dokładniej 11.12 - 18.12.2010 wybieram się (chce się wybrać) na narty do Austrii (przez biuro snowtrex). Tylko nie wiem który ośrodek mam wybrac... Pierwsza opcja to: miejscowość ZELL AM SEE z ośrodkiem narciarskim ZELL AM SEE - KAPRUN, zaś druga opcja to: miejscowość SOLL z ośrodkiem narciarskim SKIWELT WILDER KAISER/BRIXENTAL. Moze ktoś z forumowiczów był w oby ośrodkach i mogłby je porownać i wskazac "ten" lepszy... i patrząc też na date wyjazdu (11 grudzień) jakie warunki narciarskie powinny byc w tym czasie... Czekam na opinie i z góry bardzo dziekuje :-)

PS. W zeszłym roku byłem w Hippach i zjezdzilem Doline Zillertal... wiec nie wiem czego moge sie spodziwac po dwoch wyzej wymienionych osrodkach

Kaprun - tu masz lodowiec z dosyc duzą iloscią dosyć słabych tras, taki bardziej pod rodziny, nie ma on zbyt wysokich notowań jako raj narciarski ale za to w tym terminie gwarantuje pewny snieg i dobre warunki (no chyba, że mgła, niskie chmury czy silny wiatr czego w grudniu nie można wykluczyc), w Zell am See masz średniej wielkosci ośrodek niespecjalnie wysoki, jest tam kilka niezłych tras, głownie jazda po lesie, jeśli byłeś w Zillertal to generalnie tam była ekstraklasa tu co najwyzej słaba druga liga, niemniej da się całkiem dobrze pojeździć. Wszystko zależy od pogody i śniegu a warunki mogą być różne, w zeszłym roku w tym terminie to było słabo i dało sie jeździć tylko tam gdzie dobrze dośnieżyli wiec w tego typu miejscach chodziło co najwyzej kilka tras, głownie te wyższe.

Soll to wioska w północnym Tyrolu w rejonie zwanym Ski Welt. To największy obszar narciarski w Austrii, dobre kilkasety kilometrów tras z tym, że niestety też nie jeździ sie tam jakoś wysoko, Jazda o charakterze beskidzkim, duzo po lasach, wiele tras schodzi bardzo nisko bo na wysokości znacznie poniżej 1000 m npm bo tak leżą tamte miejscowści. Z tych dwóch rejonów wybrałbym ten drugi ale... termin, po prostu na dziś trudno przewidziec warunki. Wybór masz taki: słabsze Kaprun ale jakby co to pośmigasz na lodowcu lub Soll gdzie na pewno w wyższych partiach też się pojeździ tylko nie wiadomo ile będzie tras do jazdy i jakie będą warunki śniegowe. A może walnie normalna zima i będą super waruny w obu ośrodkach bo normalnie to tak to powinno wygladac w połowie grudnia.

Alternatywą może być Mayschofen pomiędzy Zell am See, a Sallbach. Niewielka dopłata do skipasu i masz dodatkowy rejon w zasięgu, który jest super!! Jeśli będzie normalna zima masz wielkie możliwości:) Tu szczegóły: http://www.allstarcard.at/en/default.asp

Edytowane przez fanatyk

dareklewandowski... o jakich mówisz (piszesz) ośrodkach narciarskich w Tyrolu???

W samej Austrii masz ich 5/Tyrol/;),może Stubai w tym okresie spełniłby Twoje oczekiwania:rolleyes:.może w tym czasie przy korzystnych warunkach śniegowych mogą być czynne ośrodki niżej położone w ich bliskości-to tylko propozycja;)Jeśli musisz już wybrać to pewniejszy wydaje się rejon Zee am See,choć narciarsko zancznie ciekawszy jest Brixentall;)

Sympatyk terenów narciarskich, alpejskich w Alpach francuskich ma rację/fanatyk/:)ale trzeba pamietać,że cena znacznie wzrośnie,a tak naprawdę to nie zawsze idzie w parze z doznaniami narciarskimi,Stubai jest znacznie ciekawszy narciarsko niż Soeleden/oczywiście ponownie moje odczucie;)/.Ale oczywiście ,to kolejna propozycja:rolleyes:

• Like 1

Sympatyk terenów narciarskich, alpejskich w Alpach francuskich ma rację/fanatyk/:)ale trzeba pamietać,że cena znacznie wzrośnie,a tak naprawdę to nie zawsze idzie w parze z doznaniami narciarskimi,Stubai jest znacznie ciekawszy narciarsko niż Soeleden/oczywiście ponownie moje odczucie;)/.Ale oczywiście ,to kolejna propozycja:rolleyes:

Może dlatego tak myślę, że byłem tam na majówce, gdzie pół ośrodka było zamknięte i pewnie do końca nie poznałem lodowca. Soelden masz rację drogie.

:DKolega Przemo pytał o ośrodki w Austrii,dlatego nie proponowaliśmy Francji;)Soelden jest zawsze do odwiedzenia,ale jak już to marzec albo majówka,przynajmniej pogoda lepsza/choć w 2009 padał śnieg w dolinie w maju/.Dziś trudno przewidzieć co będzie:eek:,dlatego trzeba celować w pewny śnieg,czyli teren lodowcowy:rolleyes:

:DKolega Przemo pytał o ośrodki w Austrii,dlatego nie proponowaliśmy Francji;)Soelden jest zawsze do odwiedzenia,ale jak już to marzec albo majówka,przynajmniej pogoda lepsza/choć w 2009 padał śnieg w dolinie w maju/.Dziś trudno przewidzieć co będzie:eek:,dlatego trzeba celować w pewny śnieg,czyli teren lodowcowy:rolleyes:

No my niestety nie mieliśmy szczęścia do pogody, albo ciepło i breja, albo zadymka i lód, a w tym samym czasie w Tignes tydzień totalnej lampy z temperaturami w okolicy zera i 100cm śniegu w samej stacji. Ale byłem zły na siebie:mad:

• Like 1

Dzięki wszystkim za opinie i sugestie. Z tego wszystkiego wybrałbym taki ośrodek narciarski jaki był w Dolinie Zillertal (poprzedni sezon)... ale niestety wiem, ze to co było tam bardzo cieżko bedzie gdziekolwiek znalezc :( No i tą pogode na poczatku grudnia jaka była tam... lekki mrozik i 7 dni niebo niebieskie i sniegu full ;) A co do mojego wyboru to dalej nie wiem w ktora strone hehe ;)

A moze znacie jakies konkretne biura oferujące wyjazdy narcarskie, bo oprócz Snowtrex'u nic innego nie znalazlem ... ???

Dzięki wszystkim za opinie i sugestie. Z tego wszystkiego wybrałbym taki ośrodek narciarski jaki był w Dolinie Zillertal (poprzedni sezon)... ale niestety wiem, ze to co było tam bardzo cieżko bedzie gdziekolwiek znalezc :( No i tą pogode na poczatku grudnia jaka była tam... lekki mrozik i 7 dni niebo niebieskie i sniegu full ;) A co do mojego wyboru to dalej nie wiem w ktora strone hehe ;)

A moze znacie jakies konkretne biura oferujące wyjazdy narcarskie, bo oprócz Snowtrex'u nic innego nie znalazlem ... ???

Ja dzisiaj dzwoniłem w sprawie lotniczego wyjazdu z Rainbow Tours... i chyba ta opcja mnie skusi :)

• Like 1

Ja dzisiaj dzwoniłem w sprawie lotniczego wyjazdu z Rainbow Tours... i chyba ta opcja mnie skusi :)

Byłem z Rainbowem we francji i nie polecam. Transfery z lotniska z Grenoble były organizowane jednym autokarem. I tak objazd: Grenoble-Brides Les Bains-ValThorens-Les Menuires-La Plagne-Tignes. Po tylu podjazdach, zjazdach i serpentynach pół autokaru rzygało. My w Tignes byliśmy po ponad 11 godzinach od zapakowania się do autokaru na lotnisku w Grenoble. Butelka 0,5 wyborowej uratowała mi życie. To był pierwszy i ostatni mój wyjazd z tym biurem!!

• Like 3

No właśnie, Rainbow Tours ma w ofercie tylko wyjazdy do Francji albo Włoch. A ja szukam jakiejś oferty w Austrii. No i nie samolotem tylko dojazd własny bo autko zawsze do czegoś może się przydać na miejscu ;)

Zobacz Snowtrex, ale niemiecki. Ceny są takie same jak w polskim Snowtreksie, ale dostajesz bardziej komfortowe apartamenty szykowane pod niemieckiego klienta. W tym biurze masz pakiety (noclegi+skipass). Zajrzyj również na strony Interhome tam też ofert bez liku, ale bez karnetu.

Edytowane przez fanatyk

• 1 month later...

Zastanowilem sie co do miejsca wyjazdu na poczatku grudnia (11.12-17.12) i wybrałem Zell am See, przez biuro Snowtrex. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie oki. Na lodowcu Kitzsteinhorn pewnie bedzie snieg i bedzie mozna pojezdzic,tylko nie jestem pewny co do sniegu w Zell am See i górze Schmittenhöhe... Moze ktos byl w tym okresie (poczatek grudnia) w Zell am See w poprzednich latach i moze mi powiedziec czego moge tam sie spodziewac??? Czy bede zmuszony jezdzic tylko na lodowcu czy na Schmittenhöhe tez beda trasy przygotowane??? I jeszcze jedno pytanko... w drodze powrotnej chcemy pojechac do Salzburga... czy warto? Jezeli tak, to co warto tam zobaczyc, odwiedzic??? Z gory dziekuje i pozdrawiam

Zastanowilem sie co do miejsca wyjazdu na poczatku grudnia (11.12-17.12) i wybrałem Zell am See, przez biuro Snowtrex. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie oki. Na lodowcu Kitzsteinhorn pewnie bedzie snieg i bedzie mozna pojezdzic,tylko nie jestem pewny co do sniegu w Zell am See i górze Schmittenhöhe... Moze ktos byl w tym okresie (poczatek grudnia) w Zell am See w poprzednich latach i moze mi powiedziec czego moge tam sie spodziewac??? Czy bede zmuszony jezdzic tylko na lodowcu czy na Schmittenhöhe tez beda trasy przygotowane??? I jeszcze jedno pytanko... w drodze powrotnej chcemy pojechac do Salzburga... czy warto? Jezeli tak, to co warto tam zobaczyc, odwiedzic??? Z gory dziekuje i pozdrawiam

Przemo, dlaczego powielasz własne posty?

Jak dlatego że nie uzyskałeś odpowiedzi to OK, odpowiem Ci, tylko nie rozumiem co ma do rzeczy fakt wyjazdu z biurem które wymieniasz:cool:

Zastanowilem sie co do miejsca wyjazdu na poczatku grudnia (11.12-17.12) i wybrałem Zell am See...

Powiem tak...

Alpy takie są dup.. duże, a Ty wybierasz akurat Zell am See:rolleyes: - no ale nie wnikam Twój wybór...

Na lodowcu Kitzsteinhorn pewnie bedzie snieg i bedzie mozna pojezdzic,tylko nie jestem pewny co do sniegu w Zell am See i górze Schmittenhöhe... Moze ktos byl w tym okresie (poczatek grudnia) w Zell am See w poprzednich latach i moze mi powiedziec czego moge tam sie spodziewac???

Nikt Ci nie odpowie na Twoje pytanie, bo po prostu nie ma odpowiedzi na takie pytania, pogoda jest zupełnie nieprzewidywalna i jest możliwa w tym okresie permanentna zima jak i regularna wiosna:rolleyes:

Dlatego po raz enty powtórzę że w tak komfortowym terminie w którym się wybierasz nic bym nie rezerwował z tak dużym wyprzedzeniem czasowym, to okres w którym właściciele kwater i hoteli biją się o każdego narciarza:).