ARI Napisano 19 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2010 (edytowane) Witam - może ktoś był w Dolomitach w miejscowości jak w tytule (występuje również pod nazwą Seiser-alm) i może powiedzieć jak tam jest "śniegowo" w II połowie lutego - czego się spodziewać. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie informacje. Edytowane 19 Wrzesień 2010 przez ARI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2010 (edytowane) Seis-am-schlern - skąd wytrzasnąłeś taką nazwę? Jakbyś nie napisał Seiser Alm to w życiu bym nie wiedział, o co chodzi. Po włosku to Alpe di Siusi. http://www.skionline.pl/stacje/?co=stacje&id_miejscowosci=610 Tu jest galeria: http://www.skionline.pl/galerie/?co=galerie&g_rodzaj=alpe%20di%20siusi&g_co=galeria&g_id=296&g_numer_zdj=1 Ja byłem tam i polecam. Miły, kameralny ośrodek, ze wspaniałymi widokami. Rewelacyjny na wypad rodzinny! A jak się znudzi to myk do Val Gardena. Polecam ci małą chatkę na stoku (muszę poszukać nazwy) ze wspaniałym jedzeniem. W jednym ze swoich programów Makłowicz tam gotował i polecał. Ja tez miałem okazję zakosztować tamtejszych specjałów i jeszcze raz gorąco polecam! Tu jest zdjęcie chaty Śniegowo nie powinno być żadnych problemów! Edytowane 19 Wrzesień 2010 przez JC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 19 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2010 (edytowane) Witam - może ktoś był w Dolomitach w miejscowości jak w tytule (występuje również pod nazwą Seiser-alm) i może powiedzieć jak tam jest "śniegowo" w II połowie lutego - czego się spodziewać. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie informacje. Jak to w Dolomitach - nie ma problemu Cały region Dolomiti Superski deklaruje, że 90% powierzchni jest pokryte systemami naśnieżania. Wyłączając rejony typu Marmolada, czy jakieś inne wysoko położone, to takie coś jak Seiser Alm/Alpe di Susi pokryte jest w 100%. Pod koniec marca nigdzie nic nie brakowało. Seiser Alm/Alpe di Susi - to nazwy rejonu czy ośrodka, odp. niemiecka i włoska; Seis am Schlern/Susi Allo Scillar - to nazwa miejscowości u podnóża Oprócz tego, że ten obszar jest częścią wielkiego systemu Dolomiti Superski, to jest połączony skipassem z Val Gardena, tzn. najmniejszy karnet obejmuje oba te ośrodki - poczytaj także o tej sąsiedniej dolinie, którą uważam za świetną. Tu było coś o komunikacji, i nie tylko: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11295 (...) Polecam ci małą chatkę na stoku (muszę poszukać nazwy) ze wspaniałym jedzeniem. W jednym ze swoich programów Makłowicz tam gotował i polecał. Ja tez miałem okazję zakosztować tamtejszych specjałów i jeszcze raz gorąco polecam! Zupełnie off topic: jestęś pewien, że gotował gdzieś w Seiser Alm? Oglądałem kiedyś program, w którym gotował na stoku w Dolomitach, podjechał chyba na nartach, opowiadał ogólnie o Tyrolu Południowym, itd. - ale było to gdzieś przy chatce w Alta Badia - na 100% Edytowane 19 Wrzesień 2010 przez gajowy01 odp. dla JC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 19 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2010 Taką nazwę otrzymałem od kolegi który mieszka w Niemczech - Serdecznie dziękuję za informacje - przekonaliście mnie - wybieram ten rejon na tegoroczny urlop narciarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 19 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2010 Panowie, pamiec bywa ulotna mozna sie posluzyc google i beda Panowie zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 20 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2010 Panowie, pamiec bywa ulotna mozna sie posluzyc google i beda Panowie zadowoleni Jeśli to sugestia a propos Makłowicza - to skorzystałem... i wychodzi na to, że był i tam, i siam i owam http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/maklowicz-w-podrozy/wideo?id=&sort_by=POSITION&sort_desc=false&start_rec=48&listing_mod=1&with_video= Znalazłem i Alpe di Susi, i Val di Fassa, Val Gardena i Val Badia, Maso Corto i pewnie parę innych - sporo tego ...zawsze Bobka lubiłem Przypomniało mi się też, że zaczynał od Szymoszkowej - kiedyś, dawno, pewnie jeden z pierwszych programów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 20 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2010 (edytowane) Jeśli to sugestia a propos Makłowicza - to skorzystałem... i wychodzi na to, że był i tam, i siam i owam http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/maklowicz-w-podrozy/wideo?id=&sort_by=POSITION&sort_desc=false&start_rec=48&listing_mod=1&with_video= Znalazłem i Alpe di Susi, i Val di Fassa, Val Gardena i Val Badia, Maso Corto i pewnie parę innych - sporo tego ...zawsze Bobka lubiłem Przypomniało mi się też, że zaczynał od Szymoszkowej - kiedyś, dawno, pewnie jeden z pierwszych programów. ok zgadza sie Edytowane 20 Wrzesień 2010 przez alfredoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 20 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2010 "śniegowo" w II połowie lutego śniegowo dobrze ale dosyć płasko, trasy w kolorach conajmniej o jeden kolor zawysoko pokolorowane ale jeśli umiejętności w profilu nie zaniżone to będzie w sam raz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomba32 Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 potwierdzam wypowiedż Janusza , ze śniegiem nie ma problemu ,ja jezdzę zawsze po 15 marca i od kilku lat jest ok, ale trasy to raczej do nauki ,rodzinne,jak się chcesz wyszaleć to do val gardeny na ten sam karnet. Można zjechać gondolą do st.ulrich i z tamtąd na secedę, albo autobusem przez las do monte pany i dalej wyciągami, wtedy to i sella rondę możesz machnąć (ale wtedy karnet na całe dolomity potrzebny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi