Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Elan Waveflex (Speedwave) - jaki model?

glob

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam nart dla siebie - średnio zaawansowany (poziom ok. 5), 183cm, 80kg, to mój 4 sezon (do tej pory jeżdziłem na łatwych, miękkich carvingowych Headach). Szukam czegoś wszechstronnego, na każde warunki śniegowe (jazda w Poolsce i wiosną w Alpach), coś stabilnego w stosunkowo szybszej jeżdzie ale i wybaczającego błędy. Czegoś co pozwoli mi poprawić braki w technice (jazda na krawędzi, etc) ale także nie zmęczy i pozwoli na rekreacyjną jazdę bo taką lubię :)

Po prześledzeniu oferty/opinii mój wybór padł na Elana.

I teraz się wacham co do modelu:

1. Waveflex 10 (lub nawet 8, jesli nie za miękki - jak sądzicie?) - na linia Elana ma bardzo dobre opinie wszechstronnych nart (mocne taliowanie 122/73/102)

2. E/Flex 6 - najwyższy model z tej serii (z opisu dla średnio i zaawansowanych rekreacyjnych narciarzy, ale czy to nie tylko opis a narta jest za łatwa? - bo to dość tani model). Ma mniejsze taliowanie niż Waveflex - 117/72/102.

3. Ewentualnie Speedwave (czyli zeszłoroczny model Waveflexa) - także 10 lub 8. Parametry podobne (choć rdzeń chyba trochę inaczej drewniany?).

Może ktoś ma doświadczenie w użtykowaniu powyższych modeli - będę wdzięczny za poradę. Które będą dla mnie lepsze?

PS. Myślę o długości 168cm.

PS.2 Czy wiązania EL 10 Fusion (które posiadają tegoroczne modele) to wiązania diagonalne?

Zdecydowanie 10 (ta sama narta w Intersporcie ma oznaczenie 11) na ósemkę jesteś za cięzki, tegoroczny czy Speedwave będą podobne, tego E flexa 6 ani poprzednika nie znam niestety więc nie porównam. Fajną nartą dla Ciebie byłby Rossignol Zenith 6 w długości 170 cm jeśli chciałbyś coś wygodnego i zarazem dobrego.

Która z nich jest lżejsza? (bo z kontekstu zdania nie jestem pewien): Elan Waveflex 10 czy Fischer Progressor 8+.

Porównując tylko te dwie narty, jakie są między nimi różnice - czy ktoś ma porównanie, wrażenia z jazdy - zastanawiuam się między nimi, ceny są podobne, nie wiem co jest lepszym wyborem?