Piotr0679 Napisano 7 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2011 Proszę o pomoc w doborze butów: skala umiejętności 6 waga 86-87 kg wzrost 185 cm Mam narty Rossignol allround 165 cm Teraz mam buty Lange flex 70 ale są do bani:( Co mierzyć, co wybrać? Jaki flex? Dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzocha Napisano 7 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2011 Witamy.... prosimy uzupełnić profil:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 7 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2011 jak uważasz ze za miękkie to szukaj twardszych jak za wąskie to szukaj szerszych nikt ci nie doradzi modelu bo to bardzo indywidualna sprawa , trzeba mierzyć i mierzyć aż coś ci przypasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picu Napisano 8 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2011 Proszę o pomoc w doborze butów: skala umiejętności 6 waga 86-87 kg wzrost 185 cm Mam narty Rossignol allround 165 cm Teraz mam buty Lange flex 70 ale są do bani:( Co mierzyć, co wybrać? Jaki flex? Dzięki!!! Zdefiniuj "do bani". Będzie zdecydowanie łatwiej pomóc, jak będziemy wiedzieć dlaczego Ci nie pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dessous Napisano 8 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2011 a czego szukasz? do bani tzn? za twarde, za miękkie, mały komfort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 8 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2011 co do butów trudno doradzić ale zawsze jest złota zasada, taka jaką wskazał ci 1973marcin mierzyć-zapinać , mierzyć zapinać na różne sposoby. Zwróć uwagę że flex jest regulowany np 70-80 ...90-100 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr0679 Napisano 10 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2011 rozwijam do bani Buty z których jeżdzę okazały się za szerokie w stopie i nie mogę wycinać łatwo skrętów bo skręcam stopę a nie obciążam nartę. Mam raczej wąską stopę. Chyba są za miękkie. Nigdy wcześniej nie przywiązywałem wagi to testowania sprzętu. Chciałbym jednak podnieść swoje umiejętności do 7 wiec szukam rozwiązań. dzięki za pomoc!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picu Napisano 11 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2011 (edytowane) Na 90% to nie buty są do bani, tylko Ty je źle dobrałeś. Po pierwsze, Lange robi jedne z najwęższych butów narciarskich (wiem, bo sam mam buty Lange i bardzo wąską stopę). Dobrze dobrany but powinien idealnie przylegać do stopy, tak żebyś go czuł ze wszystkich stron, ale jednocześnie nie odczuwał dyskomfortu spowodowanego nadmiernym uciskiem. Zmierz stopy linijką i poprzymierzaj buty nie większe niż pół rozmiaru dłuższe. To taka moja rada motywowana doświadczeniem z przeszłości. (jeździłem w młodości w za dużych butach. To przykre doświadczenie, ale do wszystkiego trzeba dorosnąć.) Przy twojej wadze flex mógł także być nieco zbyt mały. Jednak ze względu na umiejętności na poziomie 6, staraj się szukać butów o flexie 80-90. Pamiętaj także, że buty z grup pochodnych grupie race o flexie 90, będą twardsze niż takie same buty ale np. damskie, juniorskie, freestylowe, itd. No i z tym flexem to nie zawsze jest tak, że to przez jego zbyt małą wartość nie można podnieść umiejętności. Mam znajomego który ważąc ok. 80kg miał buty flex 80 i wygrywał na nich różne zawody. Mierzyć, mierzyć, mierzyć. Edytowane 11 Styczeń 2011 przez Picu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 11 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2011 No i narty masz trochę za krótkie, ciężko Ci będzie podnieść poziom jeśli masz zwykłe narty (allround w twoim wypadku) dobrane tak jak slalomowe. A o butach wszystko masz w poście poprzednim co mogę tylko potwierdzic by sie nie powtarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi