pawel_br Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Witam, Jadę z dużą grupą znajomych do doliny Pitztal od 22.01. Ponieważ jesteśmy typami "szwędaczy" którzy ruszają samochody spod domu (ale czasem również korzystają ze skibusów) to oprócz lodowca, Riflfsee i Hochzaiger chcemy się również ruszyć do..... i tu właśnie się zastanawiam nad: Solden? Gurgl? Serfaus-Fis-Ladies? Warto do wszystkich trzech? Może coś innego? Co polecacie a co warto sobie darować? Mój typ to zecydowanie S-F-L po relacji mojej koleżanki z grudnia ubeigłego roku. Grupa jest zróżnicowana w umiejętnościach ale zupełnych nowicjuszy nie ma tzn nawet najmłodsi uczestnicy już jakoś jeżdzą i 1-2 wyjazdy w Alpy/Dolomity mają za sobą. Preferujemy miejsca urozmajcone tzn takie gdzie każdy niezależnie od umiejętności znajdzie coś dla siebie. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 (edytowane) Jeśli jedziecie na 6 dni nartowania - to zastanawiam się, czy w ogóle jest sens podróżowania z doliny Pitztal w inne miejsca... Po pierwsze - koszt (z tego co pamiętam karnet Pitztal działa tylko na lodowiec i na Riflfsee)...po drugie, nie szkoda Ci czasu na jazdę autem np. do Solden? To spory kawałek, drogą w górskich warunkach. Ja gdybym miał jechać w te Rejony jeszcze raz (moja relacja: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11048 / kwiecień 2010) - to max 3 Ośrodki...a wtedy wybrałbym po dwa dni: Lodowiec, Riflfsee, no i dodatkowo Hochzaiger. Kupiłbym karnet Lodowiec / Riflfsee - 5 dniowy. Dniówka - Hochzaiger. Ewentualnie Karnet Regionalny: http://www.hochzeiger.com/pitz-regio-card/ i śmiganie po dwa dni, w każdym z Ośrodków. Natomiast jeśli wyjazd powyżej 6 dni nartowania - trzeba byłoby przemyśleć sprawę Edytowane 13 Styczeń 2011 przez marboru 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afrikaner Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 marboru fajna relacja. ja wyruszam jutro wieczorem tez na Pitztal i mam do ciebie szybkie pytanko: nie moge na mapkach znaleźć trasy zjazdu z lodowca-piszesz o czerwonej przerywanej kresce - nie mogę tego znaleźć,ale po fotkach widzę ,że da się zjechać. skąd rozpoczyna się ten zjazd i czy prowadzi bezpośrednio do parkingu przy kasach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_br Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Jedziemy na 6 dni Zastanawiam się nad tym czy nie szkoda czasu ale myślę że 1-2 dni poświęcimy na "wycieczkę" poza dolinę. Choćby po to żeby się przekonać na własnej skórze czy warto się tam wybrać w kolejnych latach Wg mnie Pitz Regio Card przy 3-4 dniach nartowania w dolinie nie ma sensu np. cena karnetu 3 razy po jednym dniu wychodzi praktycznie na to samo co 3 dniowy Pitz Regio Card Twoją relację czytałem - bardzo fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkristoff Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Witaj, wymienione osrodki w Pitztal'u oczywiscie mozna zaliczyc bo sa zroznicowane ale w sumie! nie maja tylu tras co SE-FI-LA i jak chcecie naprawde pojezdzic to polecam ten osrodek, Sölden i Gurgl tez godne uwagi jednak ja osobiscie uwazam SE-FI-LA za najlepszy z wymienionych pozdrawiam i milego szusowania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2011 Tak sie złożyło, że odwiedziłem już w Alpach "parę" ośrodków i... SFL uważam za najlepszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 14 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2011 (edytowane) marboru fajna relacja. ja wyruszam jutro wieczorem tez na Pitztal i mam do ciebie szybkie pytanko: nie moge na mapkach znaleźć trasy zjazdu z lodowca-piszesz o czerwonej przerywanej kresce - nie mogę tego znaleźć,ale po fotkach widzę ,że da się zjechać. skąd rozpoczyna się ten zjazd i czy prowadzi bezpośrednio do parkingu przy kasach? afrikanerze zjazd z lodowca tam - jest rewelacyjną przygodą - zjechałem 4 razy. mapa: http://www.skionline.pl/stacje/?co=stacje&id_miejscowosci=173&podstrona=mapy ...nawet na mapce Skionline - widać tą trasę - przerywana linia. Jeśli chodzi o sam zjazd to można z dwóch stron rozpocząć szusy w dół. Od strony Doliny Solden (patrząc z samej Góry jak jesteś na "szczycie" wyciągnięty Czerwoną Gondolką - jest to skrajna Trasa po prawej stronie) - tutaj jest fragment pod Górkę i jeśli z ostatniej ścianki nie zjedziesz bardzo ostro - to trzeba podejść kawałek. Druga - ta którą zawsze jeździłem...zaczyna się po fragmencie z pomiarem czasu i wiedzie pierwsze 500-800 m bokiem "góry" - jest to jazda poza trasowa, półką o szerokości 1,5m...bardzo trudna i niebezpieczna. Hamuje się tam po prostu zakręcając "pod górkę". Przepaść, widoki, adrenalina - bezcenne... Moim zdaniem, każdy nawet "średni" (taki jak ja Narciarz) spokojnie sobie tam poradzi - tym bardziej, że wielu Ludzi tamtendy pomyka. Cały zjazd z Lodowca mam nagrany -ponad 25 minut jazdy od Dolnej, Głównej "Bazy" na Pitztalu... ...ale niestety nigdzie Go nie umieściłem...na You Tube jest limit 10 minut. (może do SionlineTV trzeba byłoby spróbować ) Jakby tak policzyć Zjazd z samiutkiej Góry - to jazda jest ponad pół godziny. Polecam Ci ten Zjazd - tym bardziej, że kończy się tuż przy Parkingu w Dolinie. Dojazd Główny kończy się przy Hotelu i małej okrągłej knajpce, przechodzisz przez ulicę i potem jeszcze jakieś 200-300 m bardzo łagodną "łączką" pod samochód - jak zaparkujesz maksymalnie po lewej stronie. No a jeśli chodzi o wypady poza Dolinę - to, tak jak koledzy na Piszą S-F-L będziesz miał z pewnością bliżej niż do Solden...chodź jak będziesz miał kwaterę np. w Mandarfen - to i tak trzeba sporo jechać autem...no ale... ...pobudka o 5-6 rano, śniadanko, pakowanko i w drogę - powinieneś wtedy być w S-F-L na otwarcie. Życzę udanych Szusów. pozdrawiam marboru Edytowane 14 Styczeń 2011 przez marboru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_br Napisano 14 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2011 No a jeśli chodzi o wypady poza Dolinę - to, tak jak koledzy na Piszą S-F-L będziesz miał z pewnością bliżej niż do Solden...chodź jak będziesz miał kwaterę np. w Mandarfen - to i tak trzeba sporo jechać autem...no ale... ...pobudka o 5-6 rano, śniadanko, pakowanko i w drogę - powinieneś wtedy być w S-F-L na otwarcie. Życzę udanych Szusów. pozdrawiam marboru Dziękuję wszytkim za podpowiedzi Kwatera będzie w Wiese - St. Leonard - co skraca drogę na wypad poza dolinę. Upewniliście mnie że wypad do S-F-L będzie obowiązkowo. Co do Solden/Gurgl zadecydujemy pewnie na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afrikaner Napisano 26 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2011 afrikanerze zjazd z lodowca tam - jest rewelacyjną przygodą ... Polecam Ci ten Zjazd - tym bardziej, że kończy się tuż przy Parkingu w Dolinie. .....małej okrągłej knajpce ..... Życzę udanych Szusów. pozdrawiam marboru marboru-dzieki za treściwe namiary i opisy -przydały sie bardzo-szczególnie te powyższe uwagi co do zjazdu trasą "adrenaline " (dobrze ,że ta knajpka była na końcu,bo całkowicie wykończeni wpadaliśmy tam i piwko na exsa szło w moment. dodam,że ogólnie super trafilismy z pogodą - (klara grzała non stop,oprócz srody)-a tego najbardziej się obawialiśmy,gdyz rok wczesniej byłem tam zlustrować co i jak i było lekko mówiąc nieciekawie. swoją drogą ciekawe jaka pogodę miał kol. pawel_br w kolejnym tygodniu nartowania. ogolnie podsumowując; wyjazd b.udany,pogoda super,trasy przygotowne perfekt,widoki niezapomniane,apress ski w Mandarfen super :D:D na pewno tam wrócimy !!! :) dla ciebie marboru specjalny browar (na razie taki online,a może kiedys na WZF...): 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 marboru-dzieki za treściwe namiary i opisy -przydały sie bardzo-szczególnie te powyższe uwagi co do zjazdu trasą "adrenaline " (dobrze ,że ta knajpka była na końcu,bo całkowicie wykończeni wpadaliśmy tam i piwko na exsa szło w moment. dla ciebie marboru specjalny browar (na razie taki online,a może kiedys na WZF...): Przy zjeździe z góry jechaliście zboczem góry, tą wąziutką ścieżynką :D:D Adrenalinka jest - nie ma co ...chętnie bym tam powrócił Piwko po takim zjeździe - bezcenne WZF zawsze chętnie - piwko oczywiście po nartowaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_br Napisano 1 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2011 (edytowane) swoją drogą ciekawe jaka pogodę miał kol. pawel_br w kolejnym tygodniu nartowania. I już po wyjeździe - pogoda w kolejnym tygodniu była znakomita: 3 dni pełnej lampy, 2 dni zmienne (chmurki a potem słoneczko) i 1 dzień ze śniegiem. Z wycieczek zaliczyliśmy tylko S-F-L, 1 dzień lodowiec, 1 dzień Riflesee, 3 dni Hohzeiger, który ku mojemu zaskoczeniu najbardziej przypadł nam do gustu. Warunki narciarskie w dolinie świetne znakomite przygotowanie tras i mało ludzi - czego nie można powiedzieć o S-F-L szczególne dolne partie tras mocno rozjeżdżone (malo śniegu) i dużo ludzi Edytowane 1 Luty 2011 przez SB naprawa cytatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi