Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

1000sięczny Post. Wypad do Tumlina.

Rekomendowane odpowiedzi

Snowpark jest rozpierdzielony…

a52daee905947cf9med.jpg

Mimo wszystko – po pierwszych zjazdach jest nieźle.

Twardo, szybko…a lód w sumie nie przeszkadza.

Autor 1000sięcznego posta jest szczęśliwy…

36874ea7c7a6dc10med.jpg

Wraz ze zmrokiem schodzę z górki.

Nocuję niedaleko, więc na drugi dzień obiecuję sobie być na otwarciu.

Dzisiejszy poranek jest mroźny ale skąpany w Słońcu.

Ponownie droga przy Drzewie Drzew.

W miejscowości Samsonów krótka przerwa na spojrzenie w stronę ciekawych ruin…

1a69735b55393ee1med.jpg

Ruin Huty „Józef” z 1818 roku.

Historia Samsonowa jest związana z przemysłem hutniczym. W roku 1594 Łukasz Samson herbu Topór, łowczy królewski (od niego pochodzi nazwa miejscowości) przejął istniejącą tutaj kuźnicę. W XVI w. i XVII w. włoscy dzierżawcy przekształcili kuźnicę w nowoczesną hutę (wybudowano wielki piec) - stało się to za sprawą rodziny włoskich przemysłowców - Cacciów z Bergamo, których sprowadził król Zygmunt III Waza. Projektantem wielkiego pieca był Hieronim Caccio. Zakład Cacciów nastawiony był głównie na produkcję wyrobów dla wojska, produkował szyszaki, pancerze, piki, pałasze i broń palną. W 1633 prawa do huty Cacciowie odstąpili Bernardowi Servalli, Piotrowi Gianotti i Janowi Gibboni. W 1709 zakład z okolicznymi dobrami przejęli biskupi krakowscy, drugi piec w Samsonowie wybudował biskup Kajetan Sołtyk. W następnych latach oraz w czasie zaboru austriackiego i Księstwa Warszawskiego huta funkcjonowała z różnym skutkiem. W 1817 r, z inicjatywy Stanisława Staszica, rozpoczęto budowę nowej huty "Józef" (wielki piec, odlewnia, modelarnia, suszarnia), kamień węgielny pod budowę nowego pieca, opalanego węglem drzewnym, podłożył w 1818 r. namiestnik Królestwa Polskiego Józef Zajączek. Huta czynna była do 1866 r. W roku 1844 i 1848 miały tu miejsce poważniejsze pożary. Zakład zniszczony został ostatecznie przez pożar, który wybuchł w nim w roku 1866. W czasie I wojny światowej Austriacy zniszczyli część istniejących wówczas zabudowań fabrycznych. Ruiny huty zostały zabezpieczone w latach 1981-1983 i udostępnione zwiedzającym.

W okolicy, po drodze można zaobserwować (niestety) niszczejące, piękne zabudowania wiejskie (jest tutaj sporo podobnych obiektów):

4a047212e513bdbcmed.jpg

Na miejscu jestem kilka minut po 10.

Trasa jest najwyraźniej mocno odmieniona. W nocy chodziły armaty, rano ratrak.

Spojrzenie od dołu:

a5be1ba04aac1427med.jpg

Jeszcze raz – tym razem zdjęcie z podróży Talerzykiem:

fd65ebc33d048fbamed.jpg

Narciarzy rano nie było również zbyt wielu…

e6246fe9d50d00d1med.jpg

…ok. godziny 12 zaczęło ich przybywać – nie na tyle by tworzyły się kolejki.

Widok z góry z dnia dzisiejszego:

d4ce1df79b415d73med.jpg

Zaskakujące jak sytuacja może się odmienić w ciągu jednej nocy.

Ok godziny 13:30 awaria wyciągu:

6a00445acfea19fdmed.jpg

…i tu wielkie brawa za szybkość reakcji i naprawę Sprzętu w ciągu kilku minut przez obsługę Ośrodka.

Jeżdżę do godziny 16:30 zaspakajając narkonarciarską przypadłość.

Wyrypany i bardzo zadowolony z wyjazdu wracam wieczorem do domu i czym prędzej popełniam ten oto 1000czny post.

Na koniec filmik ze zjazdu:

[YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=UpINGzTCZm0[/YOUTUBE]

Polecam Świętokrzyskie do nartowania i pozdrawiam

marboru

• Like 9

…no tak…

To już mój 1000 post na Forum Skionline.

Ponieważ ten jubileusz należało jakoś uczcić – postanowiłem napisać obszerną relację z dwudniowego wypadu na świętokrzyskie narty – do Tumlina.

Hm, szkoda, że nie mogłem podzielić się z Wami bardziej alpejskim klimatem…no ale cóż – postaram się zaciekawić Was miejscem, które nie jest zbyt popularne, zbyt znane.

Jadąc z Radomia Trasą nr 7, za miejscowością Gózd skręcamy w prawo w stronę miejscowości Zagnańsk.

Między powyższą miejscowością a Samsonowem znajduje się najokazalsze drzewo w Polsce: Dąb Bartek.

fad252d2e43b2161med.jpg

Wiek tego drzewa oceniany jest wg najnowszych badań dendrochronologicznych na 645-670 lat. Dokładny wiek jest niemożliwy do ustalenia, ze względu na spróchniały środek pnia. W okresie międzywojennym wiek tego dębu oceniano nawet na 1200 lat. Od 1952 dąb uznany jest za pomnik przyrody. W 1934 sąd konkursowy pod przewodnictwem profesora Władysława Szafera uznał Bartka za "najokazalsze drzewo w Polsce". Według jednej z legend Jan III Sobieski i Marysieńka ukryli w Dębie Bartku skarby.

7c92db7969fbb669med.jpg

W dzień pierwszy mojego wypadu – jestem na miejscu ok. godziny 14.

http://tumlin-ski.prv.pl/

Wyciąg znajduje się na zboczu góry Wykieńskiej (409 m n.p.m.)

Ponieważ w ostatnim tygodniu ponownie w Polsce zagościła odwilż mam obawy co do warunków…tym bardziej, że w czwartek padał deszcz a temperatura była na sporym +.

W sobotę po mroźnej nocy temperatura jest pod kreską.

Zanim zabiorę Was na Stok wstąpimy do karczmy (w późniejszej części relacji widok z zewnątrz na filmiku) gdzie dominuje narciarstwo i wiedźmiarstwo…

7e1f998d7e501650med.jpg

Jest tutaj dużo miejsca dla głodnych i spragnionych narciarzy:

105ae0c626044051med.jpg

Klimacik podtrzymuje rozpalony kominek i starodawne narty na ścianach:

e6605d4165ac24famed.jpg

Po małym posiłku – wróciłem do auta po sprzęt i skierowałem kroki do kasy. Cena za jeden wjazd talerzykiem 2,8zł.

Pierwsze spojrzenie na Stok:

be022b14e7c8e972med.jpg

Na pierwszy rzut oka widoczne są duże straty wyrządzone dodatnią temperaturą ostatnich dni.

Ludzi praktycznie nie ma w ogóle…

97cdcb3d4a158c3fmed.jpg

Czynna jest jedynie główna trasa. Trasa mniejsza nie ma praktycznie w ogóle pokrywy śnieżnej:

419519f47c75857cmed.jpg

Jest twardo ale warstwa lodu miejscami nie jest zbyt imponująca…w szczególności blisko orczyka oraz na drugiej stronie. Lód + delikatny śnieg – zmrożony cukier.

3433fd349c997ce3med.jpg

No i jestem na szczycie…

b68e6bdbd2ecbce6med.jpg

• Like 5

Dla chcących odwiedzić "moje" egzotyczne strony - nie tylko narciarsko: jeszcze jedna informacja godna zaznaczenia na drodze wycieczki narciarsko-"krajoznawczej".

W miejscowości Tumlin znajduje się jeszcze jedno miejsce godne odwiedzenia.

Jest to Kościół parafialny wzniesiony w 1599 roku i rozbudowany w XVIII wieku. Na południowej Jego ścianie: prezbiterium, późnorenesansowa tablica erekcyjna. Są w Nim ołtarze boczne, barokowe z obrazami Matki Bożej i Św. Antoniego. W ołtarzu głównym z 1880 roku obraz z Ukrzyżowania, Serca Pana Jezusa i Niepokalanego Poczęcia. W XX wieku kościół został oblicowany płytami z czerwonego piaskowca, wydobywanego w miejscowych kamieniołomach.

W kruchcie tablica upamiętniająca poległych partyzantów i pomordowanych mieszkańców okolicznych wsi.

Zdjęcia tego niewątpliwie obiektu muzealnego, znajdującego się na wysokim wzniesieniu obejrzycie na: http://www.zagnansk.pl/asp/pl_start.asp?typ=14&menu=161&strona=1

• Like 1