Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Konkurs! Największy Hardkor Forum

trombczanin

Rekomendowane odpowiedzi

Sezon się kończy więc proponuję konkurs na Największego Hardkora Forum.

Zaszczytny tytuł przypadnie narciarzowi który pokonał w ciągu jednego dnia w sezonie 2010/11 największą różnicę poziomów.

Kandydatury można zgłaszać wrzucając swój wykres Skiline najlepiej, lub w jakikolwiek inny sposób udowodnić ilość przejechanych metrów, może być np. oficjalne pismo od dyrektora wyciągu wraz z pieczęcią urzędową potwierdzające rodzaj oraz ilość użytych wyciągów;)

Nagród po za satysfakcją nie przewiduję, chyba że administracja forum coś dorzuci.

Można stworzyć jeszcze inne kategorie jak np. przejechany dystans, ale różnica poziomów jest według mnie najłatwiejsza do wyliczenia i najbardziej obiektywna.

• Like 1

Sorki, ale ja jestem humanistą i Ci nie pomogę. Wydaje mie się, że to chodzi o różnicę poziomów pokonywanych w zjeździe (góra/dół) razem dodane w ciagu dnia. Ja tego nigdy nie liczę, bo albo mam na telefonie, albo wczytuję nr skipasa na odpowiedniej stronie. Austria i parę wybranych innych miejscowości w określonych państwach - to Skiline, z kolei Dolomity to coś takiego:

http://utilizzo.dolomitisuperski.com/jsp/applet_/findTransit.jsp?ccode=en-US

Nie wiem czy o sposobie liczenia nie minąłem się z prawdą, jeżeli tak to proszę mnie wyprostować.:D

• Like 1

tutaj można sprawdzić ilość metrów na terenie dolomiti SuperSki:

http://utilizzo.dolomitisuperski.com/jsp/applet_/findTransit.jsp?ccode=en-US

tutaj w większości ośrodków Austrii i nawet kilka czeskich

www.skiline.cc

Nie liczy się tylko metry zjechane w dół, ale łatwiej to policzyć po prostu: ilość wjazdów wyciągiem X różnica poziomów

przykład jeżdżę na Kasprowym: to mogę policzyć 1xkolejka 900m, 4 x goryczkowa 600m razem 2400,

5 x gąsieniowa 360m razem 1800m, wszystko razem 5100 metrów

Edytowane przez trombczanin
yyy
  • Like 1

(...)moj rekord ( w terenie cywilizowanym) to bylo ok 11km : ale 90% z tego bylo po trasach i poza trasami o nachyleniu 25-35 stopnistale na 15 km trzeba sie nie opieprzac........
OK, to prawda, ale mam nieodparte wrażenie, że ośrodki są różnie "skalibrowane" :)Co do długości tras to dla mnie oczywiste że wszystko zależy od tego co się tam kalibrującemu wpisze - i nie warto przywiązywać do tego nadmiernej uwagi. Jeżdżę teraz w miarę regularnie do Karyntii, gdzie ten system jest dość powszechny i choćbym nie wiem co zrobił to w Nassfeld wychodzi mi prawie 2xtyle km przejechanych co np. w Bad Klienkircheim :) ...a nogi czasem mówią co innego :)..ale jest jeszcze gorzej, bo w "vertical drop" też jest istotna różnica, której nie potrafię wyjaśnić - w Nassfeld wynik typu 12 000 m (w zał.) różnicy wzniesień nie jest niczym nadzwyczajnym - a przy podobnym wysiłku w BKK to już tylko 8000 m. Faktem jest, że Nassfeld jest średni licząc łatwiejszy, więcej łatwiejszych tras.Ośrodki chyba czasem chcą ponaciągać te statystyki - co do długości tras to oczywiste, czyżby także w różnicach wzniesień? :) ...nie wiem, byłoby to dziwne :)
Ja nie mogę na razie pochwalić aż takim wynikiem ale mam 6.261 mt. Tylko zaczynałem od 1500 wysokości, bo tak leży Cofosco. Takiego fajnego wykresu z Alta Badii nie można ściągnąć, chyba, że nie umiem tego zrobić.
Przecież wyżej podajesz wynik ponad 15 000m, więc...? :)W Dolomitach oczywiście można to posprawdzać, tu:http://www.dolomitisuperski.com/en-US/check-ski-performance-dolomiti-superski-74EN.htmla potem tu:http://utilizzo.dolomitisuperski.com/jsp/applet_/findTransit.jsp?ccode=en-USi wtedy albo wykresiki, tabelki albo animacje - ściągnąć nie, ale zrzuty ekranowe zrobić można ;) - w zał. mój najlepszy dzień tam (w ub. sezonie)

Picture 5.jpg

Picture 8.jpg

Picture 7.jpg

57da81237fcf2_Picture5.jpg.42ba87670c83aa9f8820bfd8a6ef1e00.jpg

57da8123846a0_Picture8.jpg.117d6463c79d2afaf9b7cd6d0a7ff304.jpg

57da81239068a_Picture7.jpg.0eabac59902c315856b19d1141062dbd.jpg

Edytowane przez gajowy01

Widzisz, ale to tylko potwierdza moją niewiedzę na ten temat,:( a wiarę w różne ustrojstwa elektroniczne. Tak, więc przydałby się jakiś wykładzik o sposobie liczenia takowego.:D

Przepraszam najmocniej, ja namieszałem - 2 osoby "zlały mi się" w jedną :)

Ogólnie to banalne: punkt startu wyciągu na wys. np. 1000 m n.p.m. a "meta na 2000 - różnica wzniesień 1000 m.

Machniesz góra-dół 15-20 razy, to masz sumę różnicy wzniesień 15000-20000 m :) To wszystko :)

A tak w ogóle to do końca sezonu jeszcze ciągle daleko :)

Parę ładnych tygodni :)

Edytowane przez gajowy01
  • Like 1

Ja wykorzystuję do tego mój telefon i na koniec dnia spędzonego na nartach mam zawsze ilość przejechanych kilometrów, wykres wysokości, prędkośći z jakimi się poruszałem (średnie, maks, itp). Na koniec mam mapę tras po których jeździłem i którą mogę eksportować np. do Google Earth, albo poprostu przeglądać w telefonie. Dodatkowo jak ktoś ma ochotę to można odtworzyć przejechane trasy. Program działa wszędzie i jest dosyć dokładny.