trombczanin Napisano 20 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2011 Sezon się kończy więc proponuję konkurs na Największego Hardkora Forum. Zaszczytny tytuł przypadnie narciarzowi który pokonał w ciągu jednego dnia w sezonie 2010/11 największą różnicę poziomów. Kandydatury można zgłaszać wrzucając swój wykres Skiline najlepiej, lub w jakikolwiek inny sposób udowodnić ilość przejechanych metrów, może być np. oficjalne pismo od dyrektora wyciągu wraz z pieczęcią urzędową potwierdzające rodzaj oraz ilość użytych wyciągów;) Nagród po za satysfakcją nie przewiduję, chyba że administracja forum coś dorzuci. Można stworzyć jeszcze inne kategorie jak np. przejechany dystans, ale różnica poziomów jest według mnie najłatwiejsza do wyliczenia i najbardziej obiektywna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trombczanin Napisano 20 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2011 moja skromna kandydatura 15208 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Kowal Napisano 20 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2011 (edytowane) …………….. Edytowane 16 Kwiecień 2011 przez Jan Kowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 20 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2011 (edytowane) Ja nie mogę na razie pochwalić aż takim wynikiem ale mam 6.261 mt. Tylko zaczynałem od 1500 wysokości, bo tak leży Cofosco. Takiego fajnego wykresu z Alta Badii nie można ściągnąć, chyba, że nie umiem tego zrobić. Edytowane 20 Marzec 2011 przez mareknot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 20 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2011 (edytowane) ------------ Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 20 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2011 Sorki, ale ja jestem humanistą i Ci nie pomogę. Wydaje mie się, że to chodzi o różnicę poziomów pokonywanych w zjeździe (góra/dół) razem dodane w ciagu dnia. Ja tego nigdy nie liczę, bo albo mam na telefonie, albo wczytuję nr skipasa na odpowiedniej stronie. Austria i parę wybranych innych miejscowości w określonych państwach - to Skiline, z kolei Dolomity to coś takiego: http://utilizzo.dolomitisuperski.com/jsp/applet_/findTransit.jsp?ccode=en-US Nie wiem czy o sposobie liczenia nie minąłem się z prawdą, jeżeli tak to proszę mnie wyprostować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trombczanin Napisano 20 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2011 (edytowane) tutaj można sprawdzić ilość metrów na terenie dolomiti SuperSki: http://utilizzo.dolomitisuperski.com/jsp/applet_/findTransit.jsp?ccode=en-US tutaj w większości ośrodków Austrii i nawet kilka czeskich www.skiline.cc Nie liczy się tylko metry zjechane w dół, ale łatwiej to policzyć po prostu: ilość wjazdów wyciągiem X różnica poziomów przykład jeżdżę na Kasprowym: to mogę policzyć 1xkolejka 900m, 4 x goryczkowa 600m razem 2400, 5 x gąsieniowa 360m razem 1800m, wszystko razem 5100 metrów Edytowane 20 Marzec 2011 przez trombczanin yyy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 20 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2011 (edytowane) (...)moj rekord ( w terenie cywilizowanym) to bylo ok 11km : ale 90% z tego bylo po trasach i poza trasami o nachyleniu 25-35 stopnistale na 15 km trzeba sie nie opieprzac........OK, to prawda, ale mam nieodparte wrażenie, że ośrodki są różnie "skalibrowane" :)Co do długości tras to dla mnie oczywiste że wszystko zależy od tego co się tam kalibrującemu wpisze - i nie warto przywiązywać do tego nadmiernej uwagi. Jeżdżę teraz w miarę regularnie do Karyntii, gdzie ten system jest dość powszechny i choćbym nie wiem co zrobił to w Nassfeld wychodzi mi prawie 2xtyle km przejechanych co np. w Bad Klienkircheim ...a nogi czasem mówią co innego ..ale jest jeszcze gorzej, bo w "vertical drop" też jest istotna różnica, której nie potrafię wyjaśnić - w Nassfeld wynik typu 12 000 m (w zał.) różnicy wzniesień nie jest niczym nadzwyczajnym - a przy podobnym wysiłku w BKK to już tylko 8000 m. Faktem jest, że Nassfeld jest średni licząc łatwiejszy, więcej łatwiejszych tras.Ośrodki chyba czasem chcą ponaciągać te statystyki - co do długości tras to oczywiste, czyżby także w różnicach wzniesień? ...nie wiem, byłoby to dziwne Ja nie mogę na razie pochwalić aż takim wynikiem ale mam 6.261 mt. Tylko zaczynałem od 1500 wysokości, bo tak leży Cofosco. Takiego fajnego wykresu z Alta Badii nie można ściągnąć, chyba, że nie umiem tego zrobić.Przecież wyżej podajesz wynik ponad 15 000m, więc...? :)W Dolomitach oczywiście można to posprawdzać, tu:http://www.dolomitisuperski.com/en-US/check-ski-performance-dolomiti-superski-74EN.htmla potem tu:http://utilizzo.dolomitisuperski.com/jsp/applet_/findTransit.jsp?ccode=en-USi wtedy albo wykresiki, tabelki albo animacje - ściągnąć nie, ale zrzuty ekranowe zrobić można - w zał. mój najlepszy dzień tam (w ub. sezonie) Edytowane 20 Marzec 2011 przez gajowy01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 20 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2011 Przecież wyżej podajesz wynik ponad 15 000m, więc...? Widzisz, ale to tylko potwierdza moją niewiedzę na ten temat, a wiarę w różne ustrojstwa elektroniczne. Tak, więc przydałby się jakiś wykładzik o sposobie liczenia takowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 20 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2011 (edytowane) Widzisz, ale to tylko potwierdza moją niewiedzę na ten temat, a wiarę w różne ustrojstwa elektroniczne. Tak, więc przydałby się jakiś wykładzik o sposobie liczenia takowego. Przepraszam najmocniej, ja namieszałem - 2 osoby "zlały mi się" w jedną Ogólnie to banalne: punkt startu wyciągu na wys. np. 1000 m n.p.m. a "meta na 2000 - różnica wzniesień 1000 m. Machniesz góra-dół 15-20 razy, to masz sumę różnicy wzniesień 15000-20000 m To wszystko *** A tak w ogóle to do końca sezonu jeszcze ciągle daleko Parę ładnych tygodni Edytowane 20 Marzec 2011 przez gajowy01 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 20 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2011 (edytowane) ------------ Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonidius Napisano 20 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2011 Ja wykorzystuję do tego mój telefon i na koniec dnia spędzonego na nartach mam zawsze ilość przejechanych kilometrów, wykres wysokości, prędkośći z jakimi się poruszałem (średnie, maks, itp). Na koniec mam mapę tras po których jeździłem i którą mogę eksportować np. do Google Earth, albo poprostu przeglądać w telefonie. Dodatkowo jak ktoś ma ochotę to można odtworzyć przejechane trasy. Program działa wszędzie i jest dosyć dokładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi