geokan Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Witam, proszę o pomoc w doborze długości nart dla moich dzieciaków. 1. Syn 6 lat, obecny wzrost to 121 - 122 cm, waga ~23 kg, w tamtym roku jeździł ~8 dni na nartach o długości 80 cm (jak przyłożyłem je w tym roku to wydają mi sie jakies krotkie . 2. Córka 9 lat, wzrost ~ 137 cm, waga ~27 kg, teraz będzie jeździła 3 rok (~8 dni w każdym roku). Mamy obecnie narty o długości ~115 cm, które sięgają jej do linii barków, a więc wydaje mi się, że jeszcze może w tym roku na nich pojeździć. Na podstawie poprzedniego wątku zastanawiam się jeszcze nad takim rozwiązaniem - synowi dać 115 po córce, a jej kupić dłuższe (tylko jak długie). Na razie obydwoje jeżdżą pługiem (nawet fajnie im to wychodzi), ale myślę o instruktorze dla nich w tym roku (w poprzednich sezonach były to tylko pojedyncze lekcje z instruktorem). Z drugiej strony chciałbym żeby mieli frajdę z jazdy, gdyż za często nie możemy jeździć z racji zamieszkania nad Bałtykiem :-) Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Z tym 115 dla syna dobry pomysł bo w zasadzie najmniej dla niego to 110 a to będzie niewielka różnica, córce kup 130 cm no chyba,że trafisz gdzieś 125 cm - head chyba ma takie długości dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trialjumper Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Tak, sobie myślę i zastanawiam się czy kupowanie nart dla dzieci które siłą rzeczy rosną przy jednoczesnym założniu że spędzaszw sezonie 8 dni na nartach broni się finansowo? Wydaje mi się że w tej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest wypożyczanie. Po pierwsze wychodzi taniej, po drugie jak po dniu jeżdżenia wyjdzie że nie trafiłeś z długością spokojnie wymienisz na inne. Moim zdaaniem syn będzie miał problem na tych 115 cm, to spory przeskok z 80 cm, a sam piszesz że jeszcze płuży ... Córka jak na 9 lat i wzrost 137 chyba jest dośc drobna (27kg) więc 115 cm powinno jeszcze przy tych umiejetnościach byc w miere OK. Z drugiej strony to może troche zbyt asekuracyjne podejście Generalnie polecam wypozyczalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2011 Cześć Tak, sobie myślę i zastanawiam się czy kupowanie nart dla dzieci które siłą rzeczy rosną przy jednoczesnym założniu że spędzaszw sezonie 8 dni na nartach broni się finansowo? Wydaje mi się że w tej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest wypożyczanie. Po pierwsze wychodzi taniej, po drugie jak po dniu jeżdżenia wyjdzie że nie trafiłeś z długością spokojnie wymienisz na inne. Moim zdaaniem syn będzie miał problem na tych 115 cm, to spory przeskok z 80 cm, a sam piszesz że jeszcze płuży ... Córka jak na 9 lat i wzrost 137 chyba jest dośc drobna (27kg) więc 115 cm powinno jeszcze przy tych umiejetnościach byc w miere OK. Z drugiej strony to może troche zbyt asekuracyjne podejście Generalnie polecam wypozyczalnie. Bardzo słuszny głos. Przy tak małej intensywności jazdy kupowanie rzeczywiście chyba nie jest dobrym pomysłem. A co do: Z drugiej strony to może troche zbyt asekuracyjne podejście . To tak, zdecydowanie zbyt asekuracyjne podejście. Takie, krótkie narty raczej utrudnia postepy niz ułatwią. Chyba, że zakladamy po prostu zabawę i nie zwracamy uwagi na technike to wtedy każde są dobre. Pozdro serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 27 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2011 dobór nart dla malucha 102 cm wzrostu 4 lata - pierwsze narty ... 80cm czy 90 cm oto pytanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 27 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2011 dobór nart dla malucha 102 cm wzrostu 4 lata - pierwsze narty ... 80cm czy 90 cm oto pytanie??? Bierz 90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi