Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty dla dzieci

geokan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o pomoc w doborze długości nart dla moich dzieciaków.

1. Syn 6 lat, obecny wzrost to 121 - 122 cm, waga ~23 kg, w tamtym roku jeździł ~8 dni na nartach o długości 80 cm (jak przyłożyłem je w tym roku to wydają mi sie jakies krotkie .

2. Córka 9 lat, wzrost ~ 137 cm, waga ~27 kg, teraz będzie jeździła 3 rok (~8 dni w każdym roku). Mamy obecnie narty o długości ~115 cm, które sięgają jej do linii barków, a więc wydaje mi się, że jeszcze może w tym roku na nich pojeździć.

Na podstawie poprzedniego wątku zastanawiam się jeszcze nad takim rozwiązaniem - synowi dać 115 po córce, a jej kupić dłuższe (tylko jak długie). Na razie obydwoje jeżdżą pługiem (nawet fajnie im to wychodzi), ale myślę o instruktorze dla nich w tym roku (w poprzednich sezonach były to tylko pojedyncze lekcje z instruktorem). Z drugiej strony chciałbym żeby mieli frajdę z jazdy, gdyż za często nie możemy jeździć z racji zamieszkania nad Bałtykiem :-)

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Jakub

Tak, sobie myślę i zastanawiam się czy kupowanie nart dla dzieci które siłą rzeczy rosną przy jednoczesnym założniu że spędzaszw sezonie 8 dni na nartach broni się finansowo? Wydaje mi się że w tej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest wypożyczanie. Po pierwsze wychodzi taniej, po drugie jak po dniu jeżdżenia wyjdzie że nie trafiłeś z długością spokojnie wymienisz na inne.

Moim zdaaniem syn będzie miał problem na tych 115 cm, to spory przeskok z 80 cm, a sam piszesz że jeszcze płuży ... Córka jak na 9 lat i wzrost 137 chyba jest dośc drobna (27kg) więc 115 cm powinno jeszcze przy tych umiejetnościach byc w miere OK.

Z drugiej strony to może troche zbyt asekuracyjne podejście :o

Generalnie polecam wypozyczalnie.

Cześć

Tak, sobie myślę i zastanawiam się czy kupowanie nart dla dzieci które siłą rzeczy rosną przy jednoczesnym założniu że spędzaszw sezonie 8 dni na nartach broni się finansowo? Wydaje mi się że w tej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest wypożyczanie. Po pierwsze wychodzi taniej, po drugie jak po dniu jeżdżenia wyjdzie że nie trafiłeś z długością spokojnie wymienisz na inne.

Moim zdaaniem syn będzie miał problem na tych 115 cm, to spory przeskok z 80 cm, a sam piszesz że jeszcze płuży ... Córka jak na 9 lat i wzrost 137 chyba jest dośc drobna (27kg) więc 115 cm powinno jeszcze przy tych umiejetnościach byc w miere OK.

Z drugiej strony to może troche zbyt asekuracyjne podejście :o

Generalnie polecam wypozyczalnie.

Bardzo słuszny głos. Przy tak małej intensywności jazdy kupowanie rzeczywiście chyba nie jest dobrym pomysłem. A co do:

Z drugiej strony to może troche zbyt asekuracyjne podejście :o.

To tak, zdecydowanie zbyt asekuracyjne podejście. Takie, krótkie narty raczej utrudnia postepy niz ułatwią. Chyba, że zakladamy po prostu zabawę i nie zwracamy uwagi na technike to wtedy każde są dobre.

Pozdro serdeczne

• 4 weeks later...