johnny_narciarz Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 "Od 1 stycznia 2012 roku wziewne stosowanie w dawkach terapeutycznych formoterolu, czyli leku na astmę, który zażywa m.in. norweska biegaczka Marit Bjoergen, nie będzie wymagało zgody Światowej Agencji Antydopingowej (WADA). Z przywileju, z którego korzystała Norweżka i inne chore na astmę zawodniczki, będą mogły skorzystać zatem inne biegaczki." No to teraz wszystkie będą mogły biegać na "haju"! :eek: Może i dobrze,wszystkie będą miały równe szanse,tylko mam wątpliwości,czy to właściwa droga... Więcej tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 to jest jakiś totalny bezsens, teraz będzie tak że ta która nie bierze będzie ostatnia paranoja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 29 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Teraz nawet zdrowe będą brały z byle powodu,żeby tylko mieć szanse.Nie ćpasz,wypadasz! No i gdzie ten prawdziwy sport? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 30 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2011 Teraz nawet zdrowe będą brały z byle powodu,żeby tylko mieć szanse.Nie ćpasz,wypadasz! No i gdzie ten prawdziwy sport? Maciek, no gdzie Spójrz na forumowiczów, na siebie, na mnie Chociaż na mnie to może nie bo piwko sobie strzelam z rana na nartach a to niedopuszczalne w FIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 30 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2011 (edytowane) Preparat, który zażywa Bjoergen zawiera formoterol (teraz usunięty z listy środków zakazanych) z symbicortem ...ale ponieważ nie znam się na tym to sięgam do wywiadów z fachowcami. Dwa głosy z różnych stron - polecam: http://leniarski.blox.pl/2011/03/Czy-o-astme-chodzi.html Dr Krzywański, jest członkiem komitetu wydającego zgody na wyłączenia terapeutyczne - ten tłumaczy i usprawiedliwia. http://www.rp.pl/artykul/620844_Wyczyn-jest-tylko-dla-zdrowych-.html Profesor Kazimierz Roszkowski-Śliż, specjalista chorób płuc - chciałby wykluczyć chore osoby z zawodowej rywalizacji. Fakty są póki co takie, że istniejące procedury i przepisy nie wykluczają astmatyków. Czy słusznie? Z co najmniej jednego powodu słusznie - jeśli sport zawodowy ma służyć czemukolwiek poza rozrywką, czyli np. ma służyć popularyzacji rozmaitej aktywności ruchowej, rekreacji przez ruch - a z tym się pewnie trzeba zgodzić; to nie można wykluczać ze sportu tych, którym ten ruch jest szczególnie potrzebny, czyli np. astmatyków i innych chorych. Oczywiście można znaleźć wiele argumentów przeciw - ale procedury i przepisy są jakie są; i piszę to bo dyskusje na polskich forach często niepotrzebnie brną w stronę jakiś spisków itp. Przypomnę też, że jakoś afery w Polsce wcześniej nie wybuchały i nikt się nie oburzał, kiedy od dawna było wiadomo, że polscy multimedaliści Otylia Jędrzejczak i Robert Korzeniowski też byli/są astmatykami Jak dowiedziałem się z wywiadu wielu innych też, np. Leszek Blanik - choć u niego to ma pewnie drugorzędne znaczenie. Zanim więc znów się rozpęta afera, i narzekania, że znowu nas oszukują pod sztandarem "ratujcie, biją mnie Niemcy" [© znany były poseł] to może warto coś przeczytać i wziąć na wstrzymanie Jeszcze cytat z M. Bjoergen: "- Gdybym go nie zażywała, moja pozycja w światowym rankingu nie byłaby tak wysoka jak obecnie. Miałabym stale zablokowane drogi oddechowe, co ograniczałoby moją wydolność o około 20 procent – wyznała Bjoergen w wywiadzie dla norweskiej telewizji." Mam wrażenie, że ta wypowiedź często jest twórczo manipulowana ...że np. Bjoergen sama się przyznaje itp. Z powyższego wynika, że przyznaje się że jest chora - i tylko tyle Oczywiście jest też tak, że jak patrzę na muskulaturę Norweżki to mam wątpliwości ...ale kiedy i jak to wypracowała? ...nie wiem ...ale to jest zawodowy sport i czuję, że cały zawodowy sport wymaga czegoś więcej niż tylko praca i wyrzeczenia I dotyczy to wszystkich, w różnych jego dziedzinach. update: Maciek, no gdzie Spójrz na forumowiczów, na siebie, na mnie Chociaż na mnie to może nie bo piwko sobie strzelam z rana na nartach a to niedopuszczalne w FIS Podobnie jak Gripex, Sudafed, Ibuprom, Cirrus i parę innych leków na katar zawierających pseudoefedrynę Nie chodzi o FIS ale o WADA, czyli Światową Agencję Antydopingową. *** Tak popatrzyłem sobie na nagłówki - zarówno ten z tego wątku, jak i ten na cytowanym Onecie - oba są tendencyjne, z sugerowaną tezą, wg mnie nie do przyjęcia w ramach obowiązujących zasad ...niestety Edytowane 30 Wrzesień 2011 przez gajowy01 update, nie chcę mnożyć postów 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 30 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2011 (edytowane) do usunięcia Edytowane 1 Październik 2011 przez gajowy01 cut it off Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi