Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Doping Marit Bjoergen został zalegalizowany!

Rekomendowane odpowiedzi

"Od 1 stycznia 2012 roku wziewne stosowanie w dawkach terapeutycznych formoterolu, czyli leku na astmę, który zażywa m.in. norweska biegaczka Marit Bjoergen, nie będzie wymagało zgody Światowej Agencji Antydopingowej (WADA). Z przywileju, z którego korzystała Norweżka i inne chore na astmę zawodniczki, będą mogły skorzystać zatem inne biegaczki."

No to teraz wszystkie będą mogły biegać na "haju"! :eek:

Może i dobrze,wszystkie będą miały równe szanse,tylko mam wątpliwości,czy to właściwa droga...

Więcej tutaj

Preparat, który zażywa Bjoergen zawiera formoterol (teraz usunięty z listy środków zakazanych) z symbicortem ...ale ponieważ nie znam się na tym to sięgam do wywiadów z fachowcami.

Dwa głosy z różnych stron - polecam:

http://leniarski.blox.pl/2011/03/Czy-o-astme-chodzi.html

Dr Krzywański, jest członkiem komitetu wydającego zgody na wyłączenia terapeutyczne - ten tłumaczy i usprawiedliwia.

http://www.rp.pl/artykul/620844_Wyczyn-jest-tylko-dla-zdrowych-.html

Profesor Kazimierz Roszkowski-Śliż, specjalista chorób płuc - chciałby wykluczyć chore osoby z zawodowej rywalizacji.

Fakty są póki co takie, że istniejące procedury i przepisy nie wykluczają astmatyków. Czy słusznie? Z co najmniej jednego powodu słusznie - jeśli sport zawodowy ma służyć czemukolwiek poza rozrywką, czyli np. ma służyć popularyzacji rozmaitej aktywności ruchowej, rekreacji przez ruch - a z tym się pewnie trzeba zgodzić; to nie można wykluczać ze sportu tych, którym ten ruch jest szczególnie potrzebny, czyli np. astmatyków i innych chorych.

Oczywiście można znaleźć wiele argumentów przeciw - ale procedury i przepisy są jakie są; i piszę to bo dyskusje na polskich forach często niepotrzebnie brną w stronę jakiś spisków itp.

Przypomnę też, że jakoś afery w Polsce wcześniej nie wybuchały i nikt się nie oburzał, kiedy od dawna było wiadomo, że polscy multimedaliści Otylia Jędrzejczak i Robert Korzeniowski też byli/są astmatykami :) Jak dowiedziałem się z wywiadu wielu innych też, np. Leszek Blanik - choć u niego to ma pewnie drugorzędne znaczenie.

Zanim więc znów się rozpęta afera, i narzekania, że znowu nas oszukują pod sztandarem "ratujcie, biją mnie Niemcy" [© znany były poseł] ;) to może warto coś przeczytać i wziąć na wstrzymanie :)

Jeszcze cytat z M. Bjoergen:

"- Gdybym go nie zażywała, moja pozycja w światowym rankingu nie byłaby tak wysoka jak obecnie. Miałabym stale zablokowane drogi oddechowe, co ograniczałoby moją wydolność o około 20 procent – wyznała Bjoergen w wywiadzie dla norweskiej telewizji."

Mam wrażenie, że ta wypowiedź często jest twórczo manipulowana :) ...że np. Bjoergen sama się przyznaje itp. Z powyższego wynika, że przyznaje się że jest chora - i tylko tyle ;)

Oczywiście jest też tak, że jak patrzę na muskulaturę Norweżki to mam wątpliwości :) ...ale kiedy i jak to wypracowała? ...nie wiem :) ...ale to jest zawodowy sport i czuję, że cały zawodowy sport wymaga czegoś więcej niż tylko praca i wyrzeczenia ;) I dotyczy to wszystkich, w różnych jego dziedzinach.

update:

Maciek, no gdzie :) Spójrz na forumowiczów, na siebie, na mnie :)

Chociaż na mnie to może nie bo piwko sobie strzelam z rana na nartach a to niedopuszczalne w FIS ;)

Podobnie jak Gripex, Sudafed, Ibuprom, Cirrus i parę innych leków na katar zawierających pseudoefedrynę :)

Nie chodzi o FIS ale o WADA, czyli Światową Agencję Antydopingową.

Tak popatrzyłem sobie na nagłówki - zarówno ten z tego wątku, jak i ten na cytowanym Onecie - oba są tendencyjne, z sugerowaną tezą, wg mnie nie do przyjęcia w ramach obowiązujących zasad ...niestety :)

Edytowane przez gajowy01
update, nie chcę mnożyć postów
  • Like 3