Chrumcia Napisano 22 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Witam, mam pytanie odnośnie taliowania i promienia nart. Mógłby mi ktoś wyjaśnić dokładniej o co w tym wszystkim chodzi? Orientuję się ze im mniejszy promień tym chyba narta jest "miększa". Wytłumaczcie mi proszę jakie taliowanie jest "lepsze"-mniejsze, większe wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 22 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Witam, mam pytanie odnośnie taliowania i promienia nart. Mógłby mi ktoś wyjaśnić dokładniej o co w tym wszystkim chodzi? Orientuję się ze im mniejszy promień tym chyba narta jest "miększa". Wytłumaczcie mi proszę jakie taliowanie jest "lepsze"-mniejsze, większe wartości. Cześć, Tzw miękkość narty nie ma nic wspólnego z promieniem. Promień narty wynika wprost w taliownia, czyli wartości podanych w mm np. 119 - 67 - 102. Mówiąc prosto boczna krawędź narty to nic innego jak wycinek łuku o promieniu np. 12 metrów. Twardość narty wynika z jej konstrukcji Nie ma taliowania lepszego lub gorszego. W nartach z różnych grup stosuje się różne taliowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi