zaruski Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Moją intencją było zwrócenie uwagi , że zmiana nart może nie pomóc pytającemu osiągnąć celu jazdy łatwej i przyjemnej. Jeżeli ma strój w którym się poci albo marznie nic z tego nie będzie. Jeżeli ma niewygodne buty też. Nieprzygotowane nawet idealnie dobrane narty też na to nie pozwolą. Wybranie się w nieodpowiednią pogodę lub na zatłoczony stok również. Nie mówiąc o jeżdżeniu kiedy jest się zmęczonym.Ważny jest również rodzaj śniegu, charakterystyka stoku. Mniej doświadczeni narciarze nie zwracają na to uwagi i wieżą w magiczne właściwości sprzętu/głównie dzięki agresywnemu marketingowi/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
55_latek Napisano 3 Listopad 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 doświadczenie w jeżdzeniu na nartach Moją intencją było zwrócenie uwagi , że zmiana nart może nie pomóc pytającemu osiągnąć celu jazdy łatwej i przyjemnej. Jeżeli ma strój w którym się poci albo marznie nic z tego nie będzie. Jeżeli ma niewygodne buty też. Nieprzygotowane nawet idealnie dobrane narty też na to nie pozwolą. Wybranie się w nieodpowiednią pogodę lub na zatłoczony stok również. Nie mówiąc o jeżdżeniu kiedy jest się zmęczonym.Ważny jest również rodzaj śniegu, charakterystyka stoku. Mniej doświadczeni narciarze nie zwracają na to uwagi i wieżą w magiczne właściwości sprzętu/głównie dzięki agresywnemu marketingowi/. W prośbie o pomoc opisałem swoje doświadczenie narciarskie i choć jeżdżę dużo gorzej od tuzów tego sportu i zapewne od wielu z uczestników tego forum, nie mam poczucia winy ani niższości. Ja mam 3 - 4 tygodnie frajdy w roku, a jak rok dobry to nawet 6 bywało. Dysponuję profesjonalnym strojem narcirskim jak również kaskiem, od wielu lat. Zauważam, na przestrzeni 30 lat mego narciarstwa istotne zmiany w jakości nart, z których chcę skorzystać. Jeżdżę często na róznych nartach i widzę różnicę, ale zawsze miałem jakieś własne "na stanie", a teraz nie mam. Proszę więc szanowne grono, nieporównwnie bardziej profesjonalne od mnie, a w swej liczbie po prostu nieomylne, o radę. Jakie dwie fajne narty (pary rzecz jasna) zabrać na grudniowe nartowanie żeby z nich wyłonić tę, którą kupię na własność. Podałem swoje typy i już uzyskałem wsparcie, ale prosze o jeszcze. Odsyłam do pierwszego postu gdzie pisze dokładnie co chcę i jaki mam pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 A to ciekawe. Chętnie poznam niebieskie tradycyjna które potrafią dać w d... Doswiadczonemu narciarzowi. Sporo jeżdżę ale takich nie widziałam. Niektóre są tak płaskie i nudne, że psychicznie dają mocno po d...., człowiek jest bliski załamania i chce rzucić ten sport:D A tak na poważnie to chyba Darkowi chodziło o kompilacje (niskiej) trudności i warunków, ja kiedyś na slalomkach miałem problem poważny ze zjazdem niebieską trasą, śnieg był świeży bardzo mokry, tak koło 60 cm i padało, narty się kopały, zapadały, dało się tylko jechać siedząc maksymalnie na tyłach, promień skrętu chyba koło 100m wychodził, narty prawie wcale nie reagowały, na długich płaskich odcinkach stawały, kijami nie dało się skutecznie odepchnąć, do tego cholerna mgła, męka po prostu. Inny przykład, niebieska trasa i kilkoma ściankami stromymi jak na czerwonej, na ściankach muldy monstrualnych rozmiarów i lód i lud -duża ilość osób mających spore trudności z jakimkolwiek sforsowaniem tego miejsca, do tego wąsko. Różnie bywa, nie zawsze jest idealnie, czasem czarna rano to bułka z masłem a po południu walka o byt. Na wyjazdy zabieram 2-4 par nart, każde są inne i bardzo się różnią, jedne mi pasuje inne nie, na jednych jeździ mi się zdecydowanie lepiej, łatwiej, przyjemniej, na innych zupełnie źle i kiepsko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzocha Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 A to ciekawe. Chętnie poznam niebieskie tradycyjna które potrafią dać w d... Doswiadczonemu narciarzowi. Sporo jeżdżę ale takich nie widziałam. Przy twoim poziomie umiejętności 9 raczej nie będzie takich tras ,ale we Francji jeżdzilem po takich stromych niebieskich że byłem naprawdę ździwiony że tak mozna oznaczać trasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Przy twoim poziomie umiejętności 9 raczej nie będzie takich tras ,ale we Francji jeżdzilem po takich stromych niebieskich że byłem naprawdę ździwiony że tak mozna oznaczać trasy a gdzie kolega jezdzil po takich czerwono-czarnych we francji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
55_latek Napisano 5 Listopad 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2011 Gdzeiś Francja a gdzie kolega jezdzil po takich czerwono-czarnych we francji Bywam, towarzysko, zwłaszcza w lecie w Lees 2 alpes. Sympatyczna miejscowość, gdzie w okresie "letniej psuchy" można nieźle pożartować. Klasyka. Chamonix, nie odwiedzam częściej niż raz w roku, choć to urokliwe i narciarko ciekawe miejsce, mieszka tam moja siostra, więc jest jeszcze piękne, ze względu na je j urodę i narciarskość. Jest tam pięknie! Jest o 1/3 drożej niż we Włoszech i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
55_latek Napisano 5 Listopad 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2011 Porada Około 150 piszących i raptem 2, może trzech chy którzy merytoryczną opinie, na jasno postawiony problem postawili. Pochwalili blizzardy, które rzeczywiście są bardzo dobre. Bardzo bobrze, ze są tacy którzy to uznają, nawet tej marki ni sprzedając. Chwała im za to. Rozumiem, że pępkiem świata nie jestem, a moja rekreacyjność, trochę deprymuje tuzów narciarstwa, ale przeżyję to jak przeżyłem komunizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
55_latek Napisano 5 Listopad 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2011 broń boże czarne lub nie da boże czerwone Jestem ostrożny i jeżdżę generalnie wyłącznie po zielonych trasach, bo niebieskie są dla mnie zbyt trudne, i ilekroć się tam wybiorę to toboganem mnie zwożą. Wyłącznie niebieskie, a nawet lepiej zielone. Najlepszym rozwiązaniem jest niezakładanie nart na nogi, buty można, ale nart , w żadnym razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 5 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2011 jednym słowem, Carrrammmbaaaa:eek: :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 6 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2011 Jak trafisz to polecam również do wypróbowania zwłaszcza Salomon 24 hours - nr 2 u mnie w testach, Head Icon TT80, Dynastar Contact Croos, Elan Waveflex 14. No chyba, że chcesz poszukać coś w Allmountain, w tej grupie też kilka ciekawych desek jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi