pawel_pl Napisano 5 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2011 Witam 10.12. wybieram sie do marillevy 900 podobno zaczyna sie tam skifree. Czy mogłbym prosic znawcow rejonu o pare informacji?? Jak wyglada karnet skifree tzn na jakie osrodki dziala? Czy z marillevy 900 moge wyciagami dojechac do Madonny? czy ktos wie jakie warunki sniegowe tam panuja bo co portal to inna informacja ktoredy lepiej jechac przez czechy czy przez niemcy (jade z łodzi) na razie tyle przyszlo mi do glowy z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 5 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2011 Witam! Nie byłem w Marilewie, ale Madonne zna b.dobrze. Marilewa była na osobnym karnecie w czasie sezonu. Trzeba dopłacać było za przejazd z MNN na Marilewę. Wyciągiem przejedziesz spokojnie do MNN. Jest takie miejsce że trasy się łączą z jednego ośrodka z drugim, przy wyciągach. Co do śniegu, to zobacz na stronie MNN. Co do jazdy, to ja z Kat jeżdżę przez Czechy i Austrię. Do Katowic dojedziesz w miarę nieźle, chyba że w Częstochowie będą problemy, to nie wiem. Potem na Cieszyn i dalej na Brno. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszeko Napisano 5 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2011 W zeszłym sezonie byliśmy na Passo Tonale w ramach free ski. Karnet obejmował Ponte di Legno, Passo Tonale, Pejo, Folgaridę i Marillewę oraz Madonnę. W tym roku 10.12 jedziemy do Marillewy 1400 i skipass będzie obejmował cały ten rejon również. Co do warunków śniegowych ; jeżeli w F-M i Madonnie będzie kiepsko to liczymy na Passo Tonale i lodowiec Presena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 6 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2011 To zalezy jaki karnet dostaniesz.. Kiedyś się spotkałem że nie dawali na cały region, ale z reguły jest to karnet superskirama i on obejmuje wszystko:) Póki co sniegu nie ma, a na naturalny opad nie ma w najbliższych dniach co liczyć. Można przejechać z Marillevy do Folgaridy i do Madonny bez zdejmowania nart, ale jest jeden warunek - musi być śnieg:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 6 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2011 (edytowane) Witam! Aktualnie żaden rejon narciarski w MNN/Marilewa/ Folgaria nie działa. Działają tylko wyciągi na Groste i Rododendron. Tam można jeździć jak widać na zdjątku. http://www.campiglio.it/funivie/ http://www.campiglio.it/webcam/stoppani.html Edytowane 6 Grudzień 2011 przez mareknot uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca72 Napisano 6 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2011 Znajomi maja rezerwacje free-ski od.11.12 a właściwie mieli bo biuro wyjazd odwołało i proponują im inne terminy lub miejscówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_pl Napisano 6 Grudzień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2011 Dostalem dzisi dziwny telefon z osrodka do ktorego jade. Wlascicielka powiedziala mi ze jesli chce skipassy to musze doplacic bo skifree nie dotyczy wszystkich hoteli tylko nie ktorych. Na stronie nie ma zadnej informacji dotyczacej ze skifree jednych obowiazuje a innych nie. Nie wiem czy postanowila mnie rabnac na pare euro czy tam jakis dziwny zwyczaj jest. Nigdy nie bylem na skifree ale wydaje mi sie ze jak sama nazwa wskazuje jest jezdzenie za FREE!!?? Mieszkam w marilleva 900 jesli to cos zmienia. Prosze o informacje kogos kto tam byl na SKIFREE. Wlascicielka mi powiedziala ze musi mi dac voucher na skipassy ale musze za niego zaplacic za 2 doroslych i 2 dzieci 500 Euro!!!!!!! czy w kasie trzeba przedstawiac jakies dokumenty czy wystarczy pokazac ze sie mieszka w marillevie dluzej niz 6 dni ??? Dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdun Napisano 7 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2011 Miała racje nie każdy hotel ma podpisaną umowe na freeski.Mieszkając w Marillewa 1400 część gości miała karnet darmowy, a Ja nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 7 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2011 Tu masz spis hoteli i pensjonatów z ofertą Freeski: http://www.valdisole.net/EN/Free-Ski-Weeks/?idloc=253%2c243&idcatsogg=0, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 7 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2011 Hotele, pensjonaty i prywatni właściciele którzy wynajmują kwatery podpisują stosowne umowy i przystępują do programu FREE SKI. Tak więc nie kazdy w tym uczestniczy. Ale jak już jest podpisana stosowna umowa, to w przypadku pobytu ponad 6 dni, możesz skorzystać z tzw darmowego skipasu. W Val di sole w tym roku Free ski jest w terminie 10-17 grudzień i bodajże 25-31 marzec 2012- ze skipasem superskirama (lepszym- na cały ośrodek Val di sole) i tydzień wczesniej- 18-25.03. 2012, ze skipasem o mniejszym zasięgu. Zauważ że grudniowe pobyty SkiFree są tańsze od marcowych. Wynika to z tego, że w grudniu oferują karnety o mniejszym zasięgu- czyli tańsze o jakieś 20-30 euro. Bywałem w okresach Free Ski i w grudniu i w marcu. Nie sądzę żeby coś w tym roku zmieniali. Jak już przybędziesz na miejsce, skipas załatwi Ci ktoś z hotelu lub musisz wziąć voucher i okazać go w kasie ośrodka narciarskiego, co będzie podstawą do wydania skipasu. W takim przypadku kasjer może np. wykonać telefon do właściciela Twojej kwatery czy hotelu aby się upewnić czy rzeczywiście wynajmujesz lokal. Wszystko przebiega sprawnie, bez obaw. Dajesz 5 euro kaucji zwrotnej za skipas, okazujesz jakiś dowód tożsamości ze zdjeciem do zeskanowania i druku na skipasie ( lub może tak być, że przy kasie jest aparat którym zrobią Ci zdjęcie do skipasu). Ja mam już zabukowany apartament na marzec za 205 euro od osoby. Biorąc pod uwagę że skipas jaki dostanę kosztuje trochę ponad 200 euro- to mi się opłaci. Apartament wynajmuję z pierwszej reki, bezpośrednio od agencji z której usług już kilkakrotnie korzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 7 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2011 Nigdy nie bylem na skifree ale wydaje mi sie ze jak sama nazwa wskazuje jest jezdzenie za FREE!!?? Mieszkam w marilleva 900 jesli to cos zmienia. To jest taki chwyt marketingowy z tym "ski-free". Sam fakt, ze mieszkasz w Marillevie nie uprawnia Cię do jeżdżenia za free. Musisz spełnić jeszcze dodatkowy warunek, a mianowicie mieszkać w takim hotelu, który oferuje te darmowe skipasy. A noclegi w takich hotelach zazwyczaj są znacznie droższe niż w innych, więc hotelarz i tak wychodzi na swoje. Wlascicielka mi powiedziala ze musi mi dac voucher na skipassy ale musze za niego zaplacic za 2 doroslych i 2 dzieci 500 Euro!!!!!!! Najwyraźniej masz rezerwację w nieco tańszym ośrodku i dlatego musisz płacić za te skipasy. A cena 500 euro za skipas dla dwóch osób + dwoje dzieci chyba nie jest żadną łaską (chociaż przyznaję, że nie znam tamtejszych cenników), gdyż we Włoszech w większości ośrodków dzieci do lat ośmiu jeżdżą z rodzicami za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi