zaj Napisano 11 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2012 Witam Wybieramy się w 4 osoby pojezdzic w Cervinii w polowie stycznia 2013. Czy ktoś ma namiar na rozsądne cenowo kwatery/pensjonaty/apartamenty w tym rejonie? Najlepiej miejscowość Valtournenche, ew. sama Cervinia lub jakaś miejscowosc pobliska. Wiem, że to drogi region, ale myślę, że w niskim sezonie powinno udać się znaleźć coś rozsądnego. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 11 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2012 Witam Wybieramy się w 4 osoby pojezdzic w Cervinii w polowie stycznia 2013. Czy ktoś ma namiar na rozsądne cenowo kwatery/pensjonaty/apartamenty w tym rejonie? Najlepiej miejscowość Valtournenche, ew. sama Cervinia lub jakaś miejscowosc pobliska. Wiem, że to drogi region, ale myślę, że w niskim sezonie powinno udać się znaleźć coś rozsądnego. Dzięki i pozdrawiam Byłem w tym rejonie w ostatnich dwóch sezonach(po 2 razy jazda w Cervinii) W Cervinii często wieje z racji położenia geograficznego. Dwa razy jeździliśmy w la Thule i po razie w Courmayeur i Pilii.Tam był słaby wiatr a trasy podobnie atrakcyjne jak w Cervinii (raczej dla średnio zaawansowanych). Byłem z krakowskiego ,znanego biura. W zeszłym roku w drugiej połowie stycznia.Wszystko w cenie. (2700zł) Pogoda też dopisała bo silny wiatr w Cervinii to raczej norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 14 Październik 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2012 Byłem w tym rejonie w ostatnich dwóch sezonach(po 2 razy jazda w Cervinii) W Cervinii często wieje z racji położenia geograficznego. Dwa razy jeździliśmy w la Thule i po razie w Courmayeur i Pilii.Tam był słaby wiatr a trasy podobnie atrakcyjne jak w Cervinii (raczej dla średnio zaawansowanych). Byłem z krakowskiego ,znanego biura. W zeszłym roku w drugiej połowie stycznia.Wszystko w cenie. (2700zł) Pogoda też dopisała bo silny wiatr w Cervinii to raczej norma. nie no super, dzięki za info, ale w pytaniu chodziło o wskazanie kwater na miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 14 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2012 nie no super, dzięki za info, ale w pytaniu chodziło o wskazanie kwater na miejscu... Wiem. Delikatnie zasugerowałem zmianę planów na wyjazd w ten rejon z B.T.Na nartach to tylko jazda,jedzonko, mały drink i spanko. Taki model to chyba wyjazd z B.T. Kawatery na tej stronie np.http://www.casamundo.pl/cel/cervinia?split=control4719&gclid=CJuPxuSjgbMCFaTKtAodMiYAuQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 15 Październik 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2012 A widzisz - Twoja delikatna sugestia nie została właściwie zrozumiana. Poza tym określenie "znane krakowskie biuro" niewiele mi mówi, "B.T." tak samo ani nie jestem w stanie skojarzyć , że to biuro to właśnie B.T. Pytanie było konkretne, o konkretne, sprawdzone kwatery, bo w tym roku decyzja jest taka aby, o ile to możliwe, spać w miejscowości, w której jest wyciąg. A skoro ta miejscowość wchodzi w skład systemu 350 km tras, nie ma ryzyka nudy. W ostatnich latach ileś tam razy zaliczałem "narciarstwo objazdowe", ma swoje plusy, ale w tym roku chciałem tego uniknąć. Nawet jak ktoś pisał na tym forum (chyba nawet Ty) dojazdy w ramach doliny Aosty trwały maks 45 min. - no to w dwie strony masz już 1,5h spędzone w autokarze w ciągu dnia. Po wtóre w wyjazdach na narty cenie sobie fakt mieszkania i przebywania cały czas w górach, oderwania od miejsko-cywilizacyjnych klimatów (na ile się da oczywiście w stacji narciarskiej coś takiego osiągnąć). Aosta oprócz niezaprzeczalnych atutów jest jednak nie tak małym miastem - z autostradą, tranzytem, dworcem kolejowym, przemysłem. Ponadto nie jestem miłośnikiem zorganizowanych grupowych wyjazdów. To się rozpisałem.... a podobno o gustach sie nie dyskutuje.... Ale skoro już było o mitycznym B.T. to czy mógłbyś napisać co dokładnie i za ile było w ich ofercie nartowania w Aoście? A nuż kiedyś mi się odwidzi.... No i kończąc.... zadając to pytanie zdawałem sobie sprawę, że mogę nie otrzymać satysfakcjonujących odpowiedzi, bo Cervinia, to nie Stubai albo Zell am See czy Livigno, narciarzy z Polski tam niewiele, drogo, daleko. p.s. dzięki za link, ale chyba właśnie znalazłem satysfakcjonującą kwatere w Valtournenche niedaleko stacji gondolki, jak wróce opowiem jak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 15 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2012 Dzięki za obszerną odpowiedz.Życzę udanego wyjazdu na narty w styczniu.Ja będę szybciej bo już w grudniu w Alpach. Wyjazd z tego samego krakowskiego B.T.Tym razem nie Valle d'Aosta.Trochę bliżej http://www.nartywalpach.pl//oferty/?region=passoresia&hotel=post. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 16 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2012 Valtournenche W uzupełnieniu. Kwatera w Valtournenche to niezbyt dobre rozwiązanie. Ten O.N. ma tylko jedno połączenie z Cervinią (wyciąg talerzykowy). Często,ze względu na silny wiatr połączenia z Cervinią nie ma. Do szwajcarskiego Zermatt można dostać się tylko przez Plateau Rosa ,który to znajduje się na terenie O.N.Cervinia.Sam Valtournenche to przeciętny O.N. i dużo mu brakuje do Cervinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogdan B-13 Napisano 16 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2012 Ciągnąc dalej wątek Cervinii chcałem podłączyć się z pytaniem o parking. Gdzieś obiło mi sie o uszy (oczy?), że w samej Cervinii istnieje strefa zamknięta dla ruchu samochodowego. Czy obejmuje ona także dolne stacje kolejki i kabiny na Plan Maison? Jak wygląda w związku z tym parkowanie i jakie jest dojście z parkingu do kolejek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 16 Październik 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2012 W uzupełnieniu. Kwatera w Valtournenche to niezbyt dobre rozwiązanie. Ten O.N. ma tylko jedno połączenie z Cervinią (wyciąg talerzykowy). Często,ze względu na silny wiatr połączenia z Cervinią nie ma. Do szwajcarskiego Zermatt można dostać się tylko przez Plateau Rosa ,który to znajduje się na terenie O.N.Cervinia.Sam Valtournenche to przeciętny O.N. i dużo mu brakuje do Cervinii. Ja bym rozpatrywał Valtrournenche nie jako oddzielny O.N. a jako część Cervinii. Przy czym obecnie trendi byłoby raczej mówić S.N. - stacja narciarska (stacja - czyli miejsce, w którym wsiada się do kolejki - czy to linowej czy spalinowej lub elektrycznej podmiejskiej Z relacji znajomych, którzy byli tam w zeszlym roku oraz wpisów na forach rzeczywiście wynika, że wiatr w Cervinii lubi sprawiać problemy, jednak jak zamykają to albo całość ośrodka albo jego górne partie. Fakt zamknięcia talerzyka wydaje się tu akurat błachy. Tak się składa, że trasy w Valtournenche zaczynają się niżej i są osłonięte grzbietem górskim - więc jest prawdopodobieństwo że w razie dużego wichru tam wyciągi będą jeździć najdłużej. W przypadku powołanym przez Ciebie - zamknięcia tylko orczyka - nie ma co rozpaczać. Ze 160 km w Cervinii-Valtournenche 60 km jest właśnie w Valtournenche, obsługiwane przez gondolkę oraz 4 kanapy. Na 1 czy 2 dni wystarczy, zwłaszcza, że ta część we wszystkich relacjach przedstawiana jest zgodnie jako spokojna i niezatłoczona - co oznacza komfort jazdy po pustych stokach bez muld. Opcjonalnie można przejechać się do Cervinii - to 8 km, max 10 min jazdy. Ale jak wynika z moich znalezisk internetowych (tzw. researchu) jak już porządnie wieje to zamykają wszystko. co wtedy? wtedy można się przejechać do jednego z opisanych przez ciebie ośrodków w dolinie Aosty. Narciarstwo objazdowe odrzucone przeze mnie przed chwilą? tak, ale jako opcja awaryjna lub urozmaicenie a nie plan na cały wyjazd. Przejazd na strone Szwajcarską - rzut okiem na skimape i widać, że do Plateau Rosa z Cervinii trzeba jechać 3 kolejkami, a z Valtournenche 6. Troszke dłużej - ok. Pamiętajmy jednak że potem wzdłuż tych dodatkowych wyciągów sobie zjedziemy. Do Valtournenche można zjechac z Klein Matternhorn/Piccolo Cervinio trasą z różnicą poziomów prawie 2400m!! Gdzie jeszcze w Europie/na świecie są takie stoki? Dzięki za link - to B.T. nazywa się "Olimp" - nie ma co sie wstydzić nazw touroperatorów - to nie kryptoreklama a wymiana informacji miedzy userami. Jak popatrzyłem na te ich oferty - pomyślałem, że może się kiedyś zdecyduje, bo cenowo jest całkiem ciekawie, co do miejsc też. Takze życze udanych nart - ty to już całkiem niedługo. Odpowiadając na post innego usera - w Cervinii jest strefa piesza. Ale gdzie sięga - nie wiem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. A Napisano 17 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2012 Ciągnąc dalej wątek Cervinii chcałem podłączyć się z pytaniem o parking. Gdzieś obiło mi sie o uszy (oczy?), że w samej Cervinii istnieje strefa zamknięta dla ruchu samochodowego. Czy obejmuje ona także dolne stacje kolejki i kabiny na Plan Maison? Jak wygląda w związku z tym parkowanie i jakie jest dojście z parkingu do kolejek? Faktycznie jest strefa piesza a właściwie strefa o małym natężeniu ruchu drogowego w samej Cervinii dlatego np. autokary biur turystycznych jeżdżą do Valtournenche bo tam można grupę wysadzić pod samymi gondolkami. Przy wjeździe do Cervinii jest tunel i za nim parkingi a dalej ze sprzętem na piechotkę (to jest kawałek trochę chodnikiem trochę po schodkach dobra rozgrzewka . Przy gondoli są parkingi dla samochodów osobowych ale raczej trzeba przyjechać wcześnie żeby znaleźć na nich miejsce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 17 Październik 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2012 Ok - ale skoro ja znam Valtournenche tylko z mapki i relacji z drugiej ręki to pytanie - ktoś tam jeździł? może ktoś potwierdzić/zaprzeczyć na podstawie własnych doświadczeń, że to rzeczywiście to taka nieatrakcyjna odnoga Cervinii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. A Napisano 17 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2012 Ok - ale skoro ja znam Valtournenche tylko z mapki i relacji z drugiej ręki to pytanie - ktoś tam jeździł? może ktoś potwierdzić/zaprzeczyć na podstawie własnych doświadczeń, że to rzeczywiście to taka nieatrakcyjna odnoga Cervinii? Jeździłem w Cervinii- raz zacząłem w Valtournenche i raz w samej Cervinii. Z Valtournenche od razu jechałem w kierunku Plateau Rosa bo tam jest więcej tras dłuższe i ciekawsze (według mnie) a żeby dotrzeć do Zermattu (na Szwajcarię musiałem kupić dodatkowy karnet) i tam pojeździć, i wrócić oczywiście, trzeba się trochę spiąć. Plusem Valtournenche było to że mniej ludzi tam jeździło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 18 Październik 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2012 Jeździłem w Cervinii- raz zacząłem w Valtournenche i raz w samej Cervinii. Z Valtournenche od razu jechałem w kierunku Plateau Rosa bo tam jest więcej tras dłuższe i ciekawsze (według mnie) a żeby dotrzeć do Zermattu (na Szwajcarię musiałem kupić dodatkowy karnet) i tam pojeździć, i wrócić oczywiście, trzeba się trochę spiąć. Plusem Valtournenche było to że mniej ludzi tam jeździło. A kiedy byłeś i jak oceniasz jakość wyciągów na całym terenie (C-V-Z) - z mapki wynika, że po szwajcarskiej stronie sporo orczyków i kolejek linowych, po włoskiej na Plateau Rosa wjeżdża kolejka (tyle że w tym roku uruchamiają zupełnie nową, nowoczesną z plazmą i kolorowymi drinkami). czy są jakieś miejsca, których ze względu na czas oczekiwania lub wjazdu należałoby unikać? Z drugiej strony krzesła/kanapy, jak piszą, generalnie są nowe. W sumie to także pytanie do Piotra - podzielisz się informacjami w tym względzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. A Napisano 18 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2012 Ja byłem w połowie marca 2011 i było super, mało ludzi, dużo śniegu a na dole ciepło, wiosennie. Więcej pisałem - i nie tylko ja - tutaj: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/14447-Dolina-Aosty-proszę-o-kilka-informacji gdzieś na forum ktoś chyba opisywał wyjazd od strony Szwajcarii. Nie wiem czy są miejsca których trzeba unikać bo trasy są naprawdę super i do tego długie ale długo się też wjeżdża np. na Plateau Rosa 3 krzesłami, można zjechać na sam dół do Cervinii i potem pudłem na górę, to też trochę czasu trwa ale warto. Ja jeździłem tam tylko przez dwa dni i mam niedosyt. Jak chcesz pojechać gdzieś dalej na stronę Szwajcarską to powinieneś na mapce zaplanować sobie trasę tam i z powrotem. Na pewno jeśli nie masz potrzeby nie jedź na dół do Valtournenche tylko na powrót zostaw sobie tę trasę. Jeszcze jedno mi się przypomniało: po stronie Szwajcarskiej płaciłem w Euro a gościu wydał mi we Frankach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Czesc,jak trafisz na pogode to bedziesz mega szczesliwy.I naprawde warto kupic skipas obejmujacy czesc szwajcarska. www.skionline.pl/forum/showthread.php/13536-Zermatt-16-23-Kwiecień-2011?highlight= pozdro.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Czesc,jak trafisz na pogode to bedziesz mega szczesliwy.I naprawde warto kupic skipas obejmujacy czesc szwajcarska.www.skionline.pl/forum/showthread.php/13536-Zermatt-16-23-Kwiecień-2011?highlight=pozdro..Ten skipass na Szwajcarię w styczniu 2012 kosztował 28 Euro na dzień. Jak dla mnie za drogo. Nie kupowałem. Ci co byli po szwajcarskiej stronie byli zadowoleni.Z pogodą w Cervinii ciężko trafić . Na cztery razy raz miałem idealnie : minus 12, bezchmurnie i bezwietrznie .Jako początkujący narciarz traktujący ten sport rekreacyjnie i turystycznie podobało mi się w każdej z czterech S.N. Najbardziej w la Thuile potem w Cervinii i Courmayer. Pila tez duża stacja ,ale były tłumy i rozbrykane włoskie dzieci.Starsi stażem narciarze z grupy byli zawiedzeni Cervinią za to zachwyceni Courmayeur. Nie podzielam ich opinii.Zdjęcia z tego idealnego dla narciarza dnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 31 Październik 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2012 Janek - trochę spóźnione ale dzięki za foty - zaostrzają apetyt (w kontekście zdjęć stoków, nie zdjęcia janka . No więc kwatera w Valtournenche klepnięta (chociaż bez żadnego depozytu, hmmm, mam nadzieje że to nie jest zły znak), zlokalizowana zaraz przy dolnej stacji gondolki na Salette i stoku, w niewielkim "chalet". Wbrew ostrzeżeniom na forum, mam nadzieję, że to okaże się dobrym wyborem - niewielka spokojna miejscowość w górskiej dolinie gdzie można po nartach odpocząć raczej zdala od zgiełku, ale także coś zjeść w knajpie. Same stoki w Valtournenche to "tylko/aż" 60 km - z uwagi na bliskość to będą takie "przydomowe stoki" - jeśli rzeczwyście będzie tam tak pusto też moga dać sporo dobrej zabawy. Tłok nawet na najlepszym stoku odbiera sporo przyjemności - co do zalet pustych stoków nie ma na tym wątku wątpliwości. dalej można przejechać w stronę Pleatau Rosa i do wyboru - stoki po stronie Cervinii albo na lodowcu po Szwajcarskiej. Jak patrze na skimape i widzę te stoki, ilość możliwości, nie mogę się doczekać... tylko może na lodowcu przydałoby się zamiast tych orczyków jakieś krzesło albo gondola - ale jak wiadomo na lodowcu nie zawsze się tak da. Na Rothorn i Gornergrat po Szwajcarskiej stronie pewnie raczej pojedyńcze wycieczki dla urozmaicenia niż codzienne wizyty - to już dosyć daleko i multum wyciągów do pokonania (za to potem multum stoków do zjechania.....) Pewnie któregoś dnia (np. jak w Cervinii zrobi się bardzo wietrznie i brzydko) przejedziemy się do jednego z ośrodków w dol. Aosty - chyba Pila jest najblizej. Licze na: mało ludzi (w końcu połowa stycznia), dobry śnieg na całym terenie (połowa stycznia, duże wysokości, tylko sam zjazd do Valtournenche schodzi poniżej 2000 m n p m.), no zimno pewnie też będzie, ale do tego grupa jest przyzwyczajona i odpowiednio wyekwipowana. Liczę, że jeśli nawet z powodu wiatru zamkną wysokie wyciągi będzie można pośmigać niżej w Valtournenche. Taki patent stosowałem w moim ulubionym Soelden gdzie także jest duża rozpiętość wysokości stoków - od 1270 to 3250 oraz stoki o wystawie północnej, południowej oraz wschodniej. Nisko była mgła - jedziemy na lodowiec i tam narty w pełnym słońcu ponad chmurami. W czasie masakry na lodowcu (wiatr, śnieg, nic nie widać) - szukaliśmy czegoś zacisznego gdzieś niżej. A np. po większych opadach gdy popularne trasy robiły się zmuldzone przez duży ruch (połowa marca to w Soelden szczyt sezonu) znajdowaliśmy puste czarne trasy w świetnym stanie. A jak będzie - zobaczymy. Przed nami 9 dni na nartach. Szkoda, że dopiero za 2,5 miesiąca. a niektórzy jak pamiętam już w grudniu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrinx Napisano 6 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2012 Witam, Fajny wątek bo rozważam Cervinie ale jak na razie zastopowała mnie kwatera, tak w Cervinii jak i w Valtourmenche.... Z tych co znalazłem to wszystko zajete w terminie 16-23 lutego. Gdyby ktoś mógł sie podzilić jakimś namiarem to byłbym wdzieczny. Już szukam niżej niż Valtourmenche i nic. Moze odpuscic w tym roku i jechać w przyszłym bo ferie bedziemy mieli w styczniu...? Szukam apartamentu na 4 osoby lub dwóch pokoi. Z góry dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 8 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2012 http://www.homelidays.co.uk/EN-Holidays-Rental/it_valledaosta_ao-aosta_it/valtournenche_r3.asp - to jest link pod którym szukałem kwater w Valtournenche (właściwie apartamentów) - na tej stronie możesz zmienić kryteria i objąć także samą Cervinie czy inne miejscowości w całej dolinie Valtournenche lub Aosty. http://www.ownersdirect.co.uk/italy/it3570.htm - sprawdz tez ten link. Zadałem pytanie także na jakimś formularzu internetowym, z którego dostałem kilkadziesiąt odpowiedzi z różnych hoteli i apartmanentów z Valtournenche, Cervinii i okolic. Niestety nie pamiętam gdzie był ten formularz. W połowie stycznia nie mogłem narzekać na brak ofert, problemem częściej była cena - oferty najczęściej mieściły się w granicach od 50 do 100 EUR za osobę/noc ze sniadaniem. Druga połowa lutego to początek wysokiego sezonu w tym rejonie - można to stwierdzić po cenach noclegów w hotelach które wtedy właśnie osiągają najwyższe pułapy co trwa mniej więcej do końca marca. Pewnie w tym czasie obłożenie też jest najwyższe. Mimo to uważam, że powinieneś coś znaleźć. Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 8 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2012 Witam, Fajny wątek bo rozważam Cervinie ale jak na razie zastopowała mnie kwatera, tak w Cervinii jak i w Valtourmenche.... Z tych co znalazłem to wszystko zajete w terminie 16-23 lutego. Gdyby ktoś mógł sie podzilić jakimś namiarem to byłbym wdzieczny. Już szukam niżej niż Valtourmenche i nic. Moze odpuscic w tym roku i jechać w przyszłym bo ferie bedziemy mieli w styczniu...? Szukam apartamentu na 4 osoby lub dwóch pokoi. Z góry dzieki. Zobacz tutaj: http://www.interhome.pl/polski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi