Chris_M Napisano 19 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2012 Przed chwilą przeczytałem tę informację i mi ręce opadły http://www.dziennikpolski24.pl/pl/region/region-myslenicki/1249503-narciarze-nie-zjada-w-tym-sezonie-ze-stoku-na-chelmie.html,0:pag:3,0:pag:1#nav0 Czy u nas każda sensowna inicjatywa musi zostać udupiona? Ten ośrodek odkryłem ostatniej zimy i już nie mogłem się doczekać, kiedy znowu ruszy! 20 minut jazdy od Krakowa, fajny, dosyć stromy stok, zadbany, oświetlony, czynny do wieczora, można było po pracy wyskoczyć sobie na narty na 2-3 godziny. Cieszyłem się, że coś wreszcie się u nas ruszyło, że człowiek już nie jest skazany na jeżdżenie wyłącznie za granicą, że jednak "Polak potrafi". Jak widać potrafi, ale tylko szkodzić innym, mentalność byrcynów jest w Polsce cechą dominującą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 19 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2012 Nie wiesz dlaczego spółka upadła. Może to nie mieć nic wspólnego z ośrodkiem na górze Chełm. Wątpie aby nie znalazł sie wkrótce jakiś nowy gestor. Poza tym spółka w upadłości może wydzierżawić ośrodek na ten sezon. Nie jest to napewno dobra wiadomość ale na pewno ośrodek ma przed sobą przyszłość pod innym zarządem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krait Napisano 19 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2012 Miejmy nadzieje że lasy państwowe dadzą sobie na wstrzymanie i ośrodek ruszy jak tylko będą warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 19 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2012 (edytowane) Nie wiesz dlaczego spółka upadła. Może to nie mieć nic wspólnego z ośrodkiem na górze Chełm. Pisząc swój komentarz do informacji, nie miałem na myśli samego upadku spółki Eco-Sport, lecz postawę Lasów Państwowych, które swoim postępowaniem praktycznie wydały wyrok śmierci na ten ośrodek. Wątpie aby nie znalazł sie wkrótce jakiś nowy gestor. Poza tym spółka w upadłości może wydzierżawić ośrodek na ten sezon. Nie jest to napewno dobra wiadomość ale na pewno ośrodek ma przed sobą przyszłość pod innym zarządem. Widać, że nie chciało Ci się przeczytać artykułu do końca. Spółka już na poprzedni sezon wydzierżawiła ten ośrodek właścicielowi ośrodka narciarskiego w Koninkach, który już pospłacał część wierzytelności bankrutującej spółki, ale Nadleśnictwo nie uznaje tej umowy dzierżawy i twierdzi, że jest ona bezprawna. Nadleśnictwo chce koniecznie ogłosić przetarg na dzierżawę terenu, co automatycznie wyklucza działanie ośrodka w tym sezonie zimowym, a według mnie oznacza wręcz definitywny koniec tego ośrodka. W sytuacji widocznego gołym okiem ocieplenia klimatu, prowadzenie w tym miejscu i na tej wysokości ośrodka narciarskiego jest obciążone dużym ryzykiem i nikt przy zdrowych zmysłach nie wydzierżawi terenu pod ośrodek od kontrahenta, który dopiero co przyczynił się do upadku poprzedniego dzierżawcy. W konsekwencji takiego postępowania ośrodek będzie stał nieczynny przez kilka lat, potem zapadnie decyzja o wystawieniu rdzewiejących urządzeń na licytację, dochód z której wystarczy co najwyżej na wynagrodzenie likwidatora oraz komorników. Edytowane 19 Listopad 2012 przez Chris_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 28 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 Niestety, moja czarna wizja wyrażona w pierwszym poście się spełnia Polak wszystko potrafi spieprzyć! Dyskusja ogólnie na temat sytuacji narciarstwa w Polsce, w tym także o ośrodku na Górze Chełm w Myślenicach. http://www.tvp.pl/krakow/region/wideo/o-rozpoczynajacym-sie-sezonie-narciarskim-27-xi-2103/13139457 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 (edytowane) Tak to jest! Polak potrafi... ale doić innego Polaka. I tu jest pies pogrzebany... Każdy doi każdego. Nie chcę tu politykować ale gdzieś to swój początek ma, czyż nie..? Co się dziwić... Każdy chce zarobić. Sąteż tacy których trzeba sponsorować, bo w odpowiednim czasie nie ucięto im cycka! Będzie tak dopóty, dopóki ktoś się nie odważy od tego cycka ich odciąć. Akurat kompletnie bez znaczenia, która opcja polityczna jest na Wiejskiej. Zawsze to samo! Syndrom koryta. Edytowane 28 Listopad 2013 przez MOSTOSTAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 A kto powiedzial ze koniec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 28 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 (edytowane) A kto powiedzial ze koniec ? Nie jest istotne kto powiedział że to koniec, lecz to, że faktycznie jesteśmy tego końca świadkami. Rok temu zakładając ten wątek postawiłem takie pytanie jak w temacie i niestety sytuacja rozwija się według najgorszego scenariusza. Przeczytaj ten wątek: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/16427-My%C5%9Blenice-zamkni%C4%99te to zrozumiesz dlaczego to jest koniec Stacji Narciarskiej na Górze Chełm. Edytowane 29 Listopad 2013 przez Chris_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Z programu wynika ze sa potencjalni inwestorzy. A gdyby cos zmienilo sie w prawie, co nie jest niemozliwe, to bedzie chetnych ze sie beda licytowac :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 29 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 (edytowane) Z programu wynika ze są potencjalni inwestorzy. Ale to są inwestorzy, a nie szaleńcy, którzy tylko patrzą, żeby gdzieś utopić pieniądze! W programie telewizyjnym, do którego link podałem, Andrzej Gocman, który do spółki z Andrzejem Bachledą założył ośrodek narciarski w Sieprawiu, mówi że przez 10 lat istnienia ośrodka jeszcze nie odzyskali swoich pieniędzy! Spółka Eco-Sport, która poprzednio prowadziła ośrodek na Górze Chełm, z każdym rokiem swojej działalności popadała w większe długi. Dopiero p. Paskowi udało się odwrócić tę tendencję gdy i zimą 2011/12 wyciąg po raz pierwszy zarobił na siebie, to cwaniacy od razu wyciągnęli łapy po niego. A gdyby cos zmienilo sie w prawie, co nie jest niemozliwe, Jest takie powiedzenie: Gdyby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem. Jak na razie nic w prawie się nie zmienia i nie zanosi się na to, by coś się zmieniło. W Zakopanem jeden Byrcyn pozbawił miasto stoku narciarskiego będącego prawie symbolem Zakopanego i nic się w prawie wówczas nie zmieniło. Na Górze Chełm, o której w Warszawie mało kto słyszał, ośrodek ulega degradacji, stok narciarski już drugi rok zarasta, a wyciąg rdzewieje i jego infrastruktura gdzieś znika. Dolny peron wyciągu miał obudowę, taką jak inne wyciągi krzesełkowe, teraz jej już nie ma, gdzieś zniknęła. Samo nasuwa się powiedzenie, że gdy Bozia chce kogoś pokarać, to mu najpierw rozum odbiera. A Niemcy mówią na to "Polnische Wirtschaft". Edytowane 29 Listopad 2013 przez Chris_M 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi