Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jakie narty dla narciarza 7-8?

hevi26

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od marca 2013 narty allmountain konkretnie Head I Peak 78, poprzednie były typu Allround konkretnie Blizzardy. Rożnica jest wyraźna bo narty AM są bardziej wszechstronne a w budowie to dłuższe i szersze np. moje mają 78 mm pod butem przy długości 177 cm . Można na niej pojeździć również poza trasami. Jako cały czas początkującemu narciarzowi obecne narty sprawiają trochę kłopotu przy krótkim skręcie ,ale na kiepskie warunki, jak również nieprzygotowane czy rozjeżdżone stoki czy odcinki między trasami np. w Zwardoniu czy Szczyrku są rewelacyjnie stabilne. Na tych nartach ,mimo ,że jeżdżę zaledwie poprawnie (5 sezon) zaliczyłem na 13 wyjazdów narciarskich jakiś 5 niegroźnych gleb. Dla mnie są to ..narty życia" i zmienię je dopiero kiedy się rozlecą ze starości (6-8 sezonów) . Polecam narty z grupy AM.

Sorki za post pod postem, ale nadeszła istotna zmiana. Po głębszym zastanowieniu postanowiłem zmienić preferencje ;) Problem do tej pory był taki, że nie mogłem jednoznacznie stwierdzić, czy chce narty slalomowe, czy narty gigantowe. Lubie jeździć i tak i tak, a nie mogę sobie pozwolić na posiadanie dwóch typów nart ze względów czysto finansowych. Dlatego wybór padł na zakup nart allmountain. W tej sytuacji to jedyne słuszne wyjście dla narciarza, który połowę jednego zjazdu przejeżdża szybkimi, ciasnym sekwecjami zakrętów, a drugą połowę stylem gigantowym długimi kontrolowanymi zakrętami. Dlatego w tym momencie jednoznacznie stwierdzam, że chce narty allmountain. Narty, które łączyłyby cechy slalomówek, czyli stosunkowo niewielki promień skrętu, ale też cechy gigantówek.

Dlatego doradźcie Panowie, jakie narty allmountain (czy allround - nie wiem, jaka jest różnica na ten moment :P) w cenie do 1500zł. Może jakieś Zenithy? Po prostu doradźcie :)

Aha, i jeszcze jedna kwestia. Mam możliwość kupienia tych nart: http://www.skionline.pl/sprzet/narty,08-09,fischer,rc4-competition-pro-rf-sp,3321.html w cenie 1000zł za nówki ze sklepu, czyli bardzo niewielka cena. Co o nich myślicie? Jeździł ktoś na nich? Dadzą radę połączyć te wszystkie cechy o których pisałem?

Dzięki wielkie za wszelką pomoc i wszystkie opinie, nawet o samochodach ;)

O Matko Przenajświętsza!

"Narty, które łączyłyby cechy slalomówek, czyli stosunkowo niewielki promień skrętu, ale też cechy gigantówek" - dalej polecam stockli rotor tt72. Używane kupisz do 1 tys. pln

Bumer - nie wzywaj nadaremno...

Kuszą mnie te Fischery Progressory 800... tyle, że na jednych stronach testujących narty ta parka desek ma genialne opinie, jako najlepsze narty Allround, a na innych z kolei testerzy jadą po nich równo z góry na dół. Jeździł ktoś może na nich i wyda opinie?

Polecam Fischery Progressor 8+ (jest to model 2010/11) .Udało mi się je kupić na e-bayu za niecałe 300 Euro (narty nowe).Mają dużo lepsze opinie niż Progressor 800. Jeździłem na nich tydz. w Austrii i uważam ,że są świetne.